مهم‌ترین وظیفه مداحان تبیین سیره حضرت زهرا (س) است

یک مداح خوب برای الگوسازی باید به مسائل روز جامعه مسلط باشد و به احیای امر اهل بیت(ع) بپردازد.
کد خبر: 118310

از مهم‌ترین شیوه‌های تعلیم و تربیت، روش الگوگیری است. اسلام هم برای تربیت و تعالی انسان‌ها، بر این اصل مهم تأکید کرده است؛ زیرا شخصیت الگو، به‌عنوان یک نقطه کانونی در محور رشد و هدایت‌های اخلاقی و تربیتی قرار می‌گیرد و در شکل‌گیری رفتار تربیت‌شونده، آثار زیادی بر جای می‌گذارد. بر همین اساس قرآن کریم الگوهای صحیحی را تعیین و بر پیروی از ایشان سفارش کرده است. از سوی دیگر نیاز به الگو، از نیازهای طبیعی بشر است و انسان را وامی‌دارد تا با در نظر داشتن الگوی مورد نظر، تلاشی هدف‌دار و آگاهانه برای رسیدن به ویژگی‌های رفتاری و اخلاقی الگو در پیش گیرد.

قرآن کریم رسول گرامی اسلام(ص) را الگوی شایسته و اسوه حسنه مؤمنان معرفی کرده است، در این الگوگیری فرقی میان زن و مرد نیست، اما به دلیل خلق‌وخو و مسئولیت‌های خاص زنانه، لازم است زنان از جنس خود هم، الگویی داشته باشند تا از نظر پذیرش الگو و روشن شدن مصادیق اسوه‌پذیری، به راه‌ورسم و سیره اخلاقی و خانوادگی او اقتدا کنند. برای این الگوسازی وسیله‌ها و مسیرهای مختلفی تعریف می‌شود که یکی از آن‌ها مداحی است. خبرنگار ایکنا از همدان به‌منظور بررسی نقش مداحی و مداحان در الگوسازی و بررسی مهم‌ترین وظایف این افراد به‌ویژه در الگوسازی و تبیین جایگاه و نقش حضرت زهرا(س) به گفت‌وگو با جلال تلطفی، مداح و ذاکر اهل بیت(ع) پرداخته است که مشروح آن را در زیر می‌خوانید:

 مهم‌ترین وظیفه یک مداح و ذاکر اهل بیت(ع) چیست؟ 

جایگاه و نقش مداحی که مقام معظم رهبری از آن به‌عنوان یک پدیده نام برده‌اند می‌طلبد که ذاکران و مداحان فقط و فقط به مقوله خوانندگی در این زمینه و مباحث شعر و نوحه و... نپردازند که اگر توجه مداح فقط به این حوزه باشد به نظر می‌رسد حق مطلب را ادا نکرده است.

ما باید بتوانیم از این ظرفیت استفاده کنیم و به احیای امر اهل بیت(ع) بپردازیم. امام رضا(ع) در حدیثی فرمودند: رحمت خدا بر کسی باد که دین و ولایت ما را زنده می‌کند. به حضرت گفته شد: چگونه امر شما را احیا و زنده می‌کند؟ حضرت فرمودند: علوم ما را یاد گیرد و به مردم بیاموزد؛ زیرا مردم اگر حُسن و حقایق کلام ما را بدانند قطعاً از ما پیروی خواهند کرد.

بنابراین ما وظیفه داریم این بیان فضایل را انجام دهیم و فقط به شعر و نوحه نپردازیم بلکه مهم‌ترین وظیفه مداحان بیان سیره اهل بیت(ع) است حال به نظم و یا نثر، به زبان شعر و یا زبان گفتار. 

 مهم‌ترین نکته‌ای که مداحان در ایام فاطمیه باید به آن توجه داشته باشند، چيست؟ 

مداحان در تمامی مناسبت‌های سال به‌ویژه در ایام فاطمیه باید به مقام بسیار ارزشمند حضرت زهرا(س) توجه داشته باشند و ویژگی‌های این بانوی بزرگوار را برای مردم تبیین کنند. سخنرانان و علمای توانمند وجود دارند اما وظیفه ما مداحان در این زمینه محفوظ است و باید به الگوپردازی از شخصیت حضرت زهرا(س) بپردازیم.

به‌عنوان نمونه به واکاوی شخصیت ایشان بپردازیم که در حوزه جهاد تبیین چه فعالیت‌هایی داشتند و با حضور در درب خانه مهاجر و انصار چگونه به تبیین و روشنگری وضعیت جامعه می‌پرداختند و جایگاه ولایت را برای مردم روشن می‌کردند که این الگویی برای نسل حاضر ماست که باید مداحان به آن بپردازند.

جمعیت و فرزندآوری مقوله بسیار مهمی است که مداحان با الگوسازی حضرت زهرا(س) می‌توانند این امر را در جامعه ترویج دهند، چراکه ایشان در دوران کوتاه همسری حضرت زهرا(س) چهار فرزند را تقدیم جامعه کردند. این باید برای مردم بازگو شود و کسانی که به حضرت زهرا(س) عشق می‌ورزند نباید مسائل مختلف را بهانه‌ای برای کم کردن فرزندان خود بدانند.

ظلم‌ستیزی در جریان غزه موضوع مهم دیگری است که مداحان و ذاکران نباید سکوت کنند بلکه باید ورود جدی در این زمینه داشته باشند؛ ما باید با ظالم بجنگیم و از مظلوم دفاع کنیم؛ اینها نقشی است که با الگوگیری از حضرت زهرا(س) باید ترویج یابد و از طریق تریبونی که در اختیار مداحان قرار می‌گیرند توسعه یابد.

اینها وظایف مداحان است و به‌طور قطع در آخرت از ظرفیتی که در اختیار آنان قرار داده شده بود سؤال خواهد شد. بنابراین، یک مداح فقط نباید به شعر و نوحه بسنده کند بلکه مسائل روز جامعه باید برایش اهمیت داشته باشد و از تریبونی که در اختیار دارد برای دفاع از حقوق مظلوم استفاده کند. 

 با توجه به مطالبی که درباره وظایف مداحان مطرح کردید لازمه پیاده‌سازی چنین نقشی چیست؟ 

لازم است مداحان و ذاکران در این زمینه اطلاعات خود را به‌روز کنند و با مطالعه کتب مختلف بتوانند اخبار صحيح و درست در اختیار مردم بگذارند و نقش خود را به‌خوبی در این زمینه ایفا کنند.

مداحان نباید روضه‌های هر مداحی را مستندی برای خودشان قرار دهند، چراکه بیشتر آفت‌ها و بدعت‌گذاری‌هایی که در حوزه مداحی به‌وجود می‌آید به علت الگو قرار دادن روضه‌های مداحان دیگر است. توصیه می‌کنم مداحان با مطالعه کتاب‌هایی همچون «منتهی الآمال» شیخ عباس قمی علوم خود را ارتقا دهند و یا روضه‌های مداحان با تجربه و اهل مطالعه را الگوی مداحی خود قرار دهند.


افزودن دیدگاه جدید

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.