حجت الاسلام قنبری: شهر قم، مأوای شیعیان و محبین امیرالمومنین علی(ع) است +گزارش تصویری
وارث: مراسم عزاداری شب وفات حضرت معصومه سلام الله علیها با سخنرانی حجت الاسلام قنبری و مداحی حاج علی قربانی و حاج احد قدمی در هیئت عشاق الحسین علیه السلام برگزار شد.
در ادامه متن سخنان حجت الاسلام قنبری را می خوانید:
شهر قم قبل از اسلام موقعیت داشته است و بعد از اسلام وقتی که ایران به دست مسلمانان فتح شد، مشهور است که قم به دست ابوموسی اشعری فتح شد و اسلام در سال 23 هجری در آنجا رواج پیدا کرد و رخنه کرد.
در دوران خلافت ملعون عبدالملک مروان عده ای از شیعیان در زمان امام محمد باقر علیه السلام مهاجرت کردند و آمدند به شهر قم. بعد از ورود این شیعیان به شهر قم که تعداشان هم محدود بود، شیعه و شیعه گری در شهر قم رواج پیدا کرد و مذهب شیعه در شهر قم جا افتاد. از همان روز مذهب شیعه، مذهب رسمی شهر قم نام گرفته است.
چرا شهر قم به اسم " قم " مشهور شده است و اسم گرفته است. روایت است که در شب معراج حضرت محمد صلوات الله علیه وقتی به همراه جبرئیل سیر می کردند، شهری نورانی را دیدند و شخصی در کنار این شهر نشسته بود و سر به پایین داشت و حضرت صلوات الله علیه پرسیدند: اینجا چه شهری است؟ محل و مأوای شیعیان شما می شود. حضرت صلوات الله علیه پرسیدند: این شخص که کنار این شهر است کیست؟ گفتند: او ابلیس است. حضرت به زمین آمدند و به او نهیب زدند و گفتند: " قم یا ملعون " ای ملعون برخیز! اینجا مأوای شیعیان و محبین امیرالمومنین علی علیه السلام است.
امام هادی علیه السلام فرمودند: کشتی نوح در اینجا ایستاد و این قسمتی از سرزمین بیت المقدس بوده است. از امام صادق علیه السلام هم روایت است که اینجا را قم می گویند چون مردم این شهر در زمان قیام حضرت حجه علیه السلام، قیام می کنند و حضرت علیه السلام را یاری می کنند.
قم قداست زیادی دارد. در زمان امام صادق علیه السلام عده ای از شیعیان شهر ری خدمت حضرت علیه السلام رسیدند و حضرت از ایشان پرسیدند شما اهل کجا هستید؟ آنها پاسخ دادند از ری آمده ایم. حضرت علیه السلام فرمودند: " مرحبا لاهل قم " آنها مجدد گفتند ما اهل ری هستیم و حضرت علیه السلام مجدد گفتند: مرحبا لاهل قم و برای بار سوم حضرت علیه السلام در حدیثی فرمودند: قم، کوفه کوچک است و هشت درب بهشت دارد و از این هشت در، سه در به روی شهر قم باز می شود و در آن یکی از اولاد من که نام او فاطمه است و فرزند موسی بن جعفر علیه السلام است، قرار دارد و از آنجا به واسطه آن بانو به شفاعت میرسند شیعیان ما.
در روایتی از حضرت عبدالعظیم علیه السلام می فرمایند: شهر قم آشیانه اهل بیت است.
تنها خواهری که از پدر و مادر متصل به حضرت علی بن موسی الرضا علیه السلام است، وجود مبارک حضرت معصومه سلام الله علیه است و حضرت علی بن موسی الرضا علیه السلام از وجود این خواهر بسیار خوشحال بودند.
در تاریخ نقل شده است که حضرت معصومه سلام الله علیها ازدواج نکرده اند. ازدواج نکردن ایشان دو دلیل دارد:
1)
اولین شرط برای ازدواج این است که فرد هم کفو خود را برای ازدواج پیدا کند. حضرت معصومه سلام الله علیها برای خودشان هم کفوی پیدا نکردند. ایشان معصوم از گناه بودند. حضرن موسی بن جعفر علیه السلام نیز سفارش کرده بودند که در امر ازدواج حتما با برادرت علی بن موسی الرضا مشورت کن.
2)
اقبالی نمی شد به خانه موسی بن جعفر علیه السلام که فرزندان ایشان را برای ازدواج اختیار کنند زیرا حکومت حضرت علیه السلام را به شدت تحت نظر داشت و کسی سمت منزل ایشان نمی رفت. به همین دلیل فاطمه معصومه سلام الله علیها ازدواج نکردند.
قضیه ورود حضرت معصومه سلام الله علیها به قم نیز بر این اساس است که وقتی ایشان با کاروان به سمت مشهد در حال حرکت بود در حوالی ساوه یک قومی که دشمن اهل بیت علیه السلام بودند و قتی مطلع شدند فرزندان موسی بن جعفر در این کاروان هستند با اینها درگیر می شوند و بیست چند نفر از برادران حضرت معصومه سلام الله علیها در آنجا به شهادت می رسند و حضرت در آنجا بیمار می شوند و به شهر قم می روند و مورد استقبال قرار می گیرند.
نقل قول دیگری وجود دارد که حضرت در آن درگیری به خرابه ای می روند و در آنجا غذای مصموم به حضرت می دهند و ایشان به واسطه آن غذا بیمار می شوند و فوت می کنند.
می فرمایند: در این شهر دفن می شود یکی از اولاد من به نام فاطمه که اگر کسی او را زیارت کند و عارف باشد به حق حضرت، بهشت بر او واجب می شود.
و این عبارت را ما در جای دیگر نداریم.
در ادامه این مراسم؛ ذاکرین اهل بیت علیه السلام حاج علی قربانی و حاج احد قدمی به روضه خوانی و سینه زنی پرداختند.