لبیک؛ بنده من...لبیک!
رسول الله (ص) می فرمایند:« زیاد دعا کنید زیرا شما نمی دانید که دعای شما چه وقت مستجاب می شود.»
وارث:اگر عبادت خدای یکتاهدف از آفرینش و مهم ترین وظیفه بندگان اوست،بلاتردید دعا کردن از برجسته ترین انواع عبادات است؛آن چنان که در روایت معصوم(ع) آمده است که ؛ محبوب ترین آفریدگان نزد آفریدگار عالم،در خواست کننده ترین آن هاست.مطالبی که پیش رو دارید قسمت دوم از پرونده دعاست که بخش هایی از آن به همت "خانه فرهنگ ماه" جمع آوری و منتشر شده است:
مضامین دعا
مصادیق آنچه در مقام دعا میتوان درخواست کرد،بسیار فراوان و متنوع است.
چه بخواهیم؟
1) حوائج فردی ـ رسول الله (ص) : «رزق، به تعداد قطرات باران به هرکسی به اندازه ای که برایش مقدر شده،از آسمان به زمین نازال میشود،اما نزد خداوند افزون بر این وجود دارد. پس از فضل او (و این افزونی ها) درخواست کنید.»
«بهترین دعا استغفار است.»
«برای خود جز خیر درخواست نکنید،زیرا به آنمچه شما می گویید فرشتگان آمین می گویند.»
امام صادق(ع) : « همه حاجات خود را درباره آخرت و دنیا از خدای تعالی درخواست کن.»
امام باقر(ع): « حوائج کوچک خود را دست کم نگیرید؛زیرا محبوب ترین مومنان نزد خدای تعالی درخواست کننده ترین آن هاست.»
2) دعا برای دیگران
*تقسیم بندی دیگران
1) دعای فرزند و والدین برای یکدیگر ـ رسول الله(ص) : « دعای پدر حجاب ها را کنار میزند.»
«دعای فرزند برای پدر آن چنان نزدیک به اجابت است که گویی می توان با دست آن را گرفت.»
2) دعا برای مومنین ـ امام باقر(ع): « دعایی که بیشتر امید استجابت آن می رود و زودتر به اجابت می رسد دعای مومن در غیاب برادر مومنش می باشد.»
3) دعا برای اموات ـ امیرالمومنین(ع) : « هرگاه کسی از شما برای مرده ای دعا کند،اگر دلش غافل از اوست(و به میت توجه ندارد) دعا نکند؛بلکه در دعا برای او بکوشد.»
3) اثرات دعا بر دیگران ـ امام صادق(ع) : « اگر کسی در غیاب برادرش برای او دعا کند،از عرش ندا می رسد: برای تو صد هزار برابر مثل آن است. در حالی که اگر برای خود دعا کند،یکی است. پس صدهزار دعای ضمانت شده ی مستجاب بهتر از یک دعا، که معلوم نیست مستجاب بشود یا خیر.»
رسول الله(ص) : « هر کس هر روز بیست و پنج مرتبه برای مردان و زنان مومن دعا کند، خداوند کدورت را از سینه اش بیرون می کند و او را در زمره ابدال(بندگان خاص) قرار می دهد ان شاالله.»
4) تقدم دعا بر دیگران
بر اساس ادعیه و روایات رسیده از حضرات معصومین (علیهم السلام) در زمینه طلب غفران و دعا برای اصلاح نفس، شخص دعا کننده نسبت به سایرین در اولویت است.
امام رضا(ع) : « بهترین دعا صلوات بر رسول خدا(ص) و دعا برای برادران دینی ات است. سپس برای خودت، هرچه که بخواهی.»
چگونه بخواهیم؟
1) نام بردن حوائج ـ امام صادق(ع) : « خداوند تبارک و تعای می داند بنده موقع دعا چه می خواهد ولکن دوست دارد حوائج به او عرضه شود. پس هرگاه دعا می کنی حاجتت را نام ببر و هیچ چیز نزد خداوند سبحان محبوب تر از ان نیست که از ا درخواست شود.»
2) اصرار برحاجت ـ رسول الله (ص) : « خداوند بنده ای را که بر درخواستش مصر باشد دوست دارد.»
« خداوند برای کسی که در خصوص حاجتی زیاد دعا کند، برکت قرار می دهد،خواه به او بدهد یا ندهد.»
« زیاد دعا کنید زیرا شما نمی دانید که دعای شما چه وقت مستجاب می شود.»
3) خضوع و خشوع در دعا ـ امیر المومنین(ع) :« گریه ی چشم ها و خشیت دلها نشانه رحمت خدای تعالی و ذکر اوست. پس هرگاه چنین حالتی داشتید،فرصت دعا را غنیمت شمارید.»
4) مخفیانه خواستن ـ امام رضا(ع):« دعای پنهانی نزد خدا از هفتاد دعای آشکار برتر است.»
موانع اجابت دعا
گناهان ـ امام باقر(ع) : « هرگاه بنده حاجتی از حوائج دنیای را از خدا درخواست کرد،از شان خدای تعالی است که به زودی یا با تاخیر اجابت نماید. پس بنده در آن وقت مرتکب گناهی می شود؛ لذا خداوند به ملک موکل حاجتش می فرماید: دعایش را برآورده مکن. زیرا او کاری کرد که موجب خشم من و محرومیت از ناحیه من شد.»
1) چه کسانی؟ـ امام رضا (ع) : « بادی امر به معروف و نهی از منکر کنید و الا اشرار بر شما مسلط می شوند و خوبانتان دعا می کنند اما مستجاب نمیشود.»
رسول الله(ص) : روایت شده است در مورد شب نیمه شعبان و البته اوقات دیگر که دعا در آن مستجاب است، مگر برای کسی که قطع رحم کرده باشد یا با او قطع رحم شده باشد.»
« برای کسی که در نمازش سهل انگار است، دعایش باللا نم یرود و مشمول دعای شایستگان نمیشود.»
امام صادق(ع): « هر کس دوست دارد دعایش مستجاب شود پس کسبش را پاک کند و حقوق مردم را که برگردن اوست بدهد. زیرا دعای بنده ای که در شکمش حرام است یا نسبت به احدی حقی ضایع کردهاست به سوی خدا بالا نمی رود.»
2) چه مکان هایی؟ ـ امیر المومنین(ع) : « در خانه ای که در آن مسکرات یا دف یا تنبور باشد،فرشتگان وارد نمی شوند،دعایشان مستجاب نمی شود و برکت از آن خانه برداشته میشود.»
دلایل تاخیر در اجابت دعا
1) مصلحت بندگان ـ امیر المومنین (ع) : « تاخیر در اجابت عا تو را مایوس نسازد. زیرا عطا و بخشش به قدر نیت است و چه بسا اجابت دعا به تاخیر می افتد،به این خاطر که برای سائل اجر بیشتر و عطای بسیار باشد. چه بسا درخواستی داری که به تو داده نمی شود،اما زود یا دیر بهتر از آن به تو می رسد یا چیزی از شما دفع می شود که به نفع شماست و چه بسا چیزی را درخواست می کنی که اگر به تو داده شود،موجب از بین رفتن دین تو می شود.»
2) علاقه خدا به دعای بنده ـ امام صادق(ع) : « بنده ای دعا می کند؛ پس خدای عزوجل به دو ملک می فرماید: دعایش را مستجاب کردم ولکن اجابتش را به تاخیر اندازید؛ زیرا من دوست دارم صدایش را بشنوم. و بنده ای دعا می کند، پس خدای تبارک و تعالی می فرماید: حاجتش را زود برآورده کنید. زیرا من صدایش را دوست ندارم.»
«التماس دعا»
/ق103