سه شنبه های شور و شعور/چند نکته در باب آداب و شئونات عزاداری
مجالس عزای سید الشهدا(ع) نور و برکت است و مثل منازل و مجالس معمولی نیست. ورود به مجلس عزا با نیت صله به پیامبر(ص) و فاطمه زهرا(ع) و ائمه هدی و همدردی با ایشان در مصیبت عظمی است.
وارث : روزهای سه شنبه در"وارث" به مباحث مربوط عزاداری، شبهات پیرامون اهل بیت (ع) و سایر مسائل دینی پرداخته می شود .
سوال:آیا پوشیدن لباس مشکی در عزای اهل بیت(ع) مکروه است؟
پاسخ:
مقام معظم رهبری: پوشیدن پیراهن مشکی برای ابراز حزن بر مصیبتی که بر سیدالشهدا و اهل بیت(ع) وارد شده مطلوب می باشد.
آیت الله بهجت(ره): پوشیدن پیراهن مشکی مانعی ندارد بلکه مطلوب است.
آیت الله فاظل لنکرانی(ره) : چون لباس سیاه علامت عزاداری سیدالشهدا(ع) است و عزاداری آن حضرت کمال رجحان را دارد،لذا نماز خواندن با آن مکروه نمی باشد.
آیت الله نوری همدانی: پوشیدن لباس مشکی در عزای ائمه(ع) رجحان دارد و کار خوبی است.
آیت الله مکارم شیرازی: پوشیدن لباس های سیاه به عنوان عزاداری که موجب تعظیم شعائر دین است،اشکالی ندارد.
آداب و شئونات عزاداری/آداب مجالس عزا
مجالس عزای سید الشهدا(ع) نور و برکت است و مثل منازل و مجالس معمولی نیست. ورود به مجلس عزا با نیت صله به پیامبر(ص) و فاطمه زهرا(ع) و ائمه هدی و همدردی با ایشان در مصیبت عظمی است.
کسی که در مجلس عزا حضور می یابد،خود را کنار ضریح امام حسین(ع) یا قتلگاه یا بالای تل زینبیه یا اطراف خیمه گاه و کنار فرات و صحن و سرای آقا و مولایمان حضرت عباس(ع) تصور میکند و مناظری از کربلا را در ذهن خود تداعی می کند.
از طرفی این نکته را در نظر داشته باشد که امام حسین (ع) به شرکت کنندگان مجلسش لطف می کند و به آنان توجه خاص دارد.در بعدی دیگر امام زمان(ع)حاضر و ناظر این مجالس هستند و عنایات خاصی بدان دارند.
بنابراین عظمت کربلا و عاشورا اقتضا می کند مکانی مناسب آن برای عزاداری فراهم کنیم. با در نظر گرفتن سرما و گرمای هوا،شرایط مناسبی را بای عزاداری ایجاد نماییم.
آداب و شئونات عزاداری/آمیختۀ ادب و عزا
قبل از هر نکته ای جا دارد عزادار با ادب بنشیند و با سکوت به معارف اهل بیت(ع) و مصائب ایشان گوش فرا دهد.
از سوی دیگر سعی در حفظ حال عزا داشته باشد و حالت تاثر و بکاء را در خود کامل کند،از بی حالی و دلتنگی بپرهیزد.(کبریت احمر.ص56)
آداب و شئونات عزاداری/نشستن در مکان حاضر
هنگام وعظ و خطابه و مدح و بیان احادیث اهل بیت (ع) با ورود افراد از جا نخیزد و نظم مجالس را به هم نزند.
بنابراین در این مجالس عزا اگر کسی جا باز کرد لطف او را میپذیریم و گرنه در هر جایی که خالی بود مینشینیم.در دستورات دینی ما هم آمده : زمانی که کسی وارد مجلس شد و جایی برای نشستن نبود اگر کسی برای او مکانی باز کرد محبت و لطف برادر دینی خود را قبول کند و اگر کسی برای او جایی باز نکرد هر جای مجلس که جا هست بنشیند.(امالی طوسی.ص393)
مستحب است که انسان درمکانی از مجلس بنشیند که پایین تر از سطح خودش باشد و این نشانه تواضع اوست.(کافی.ج2.ص69) کسی که در مجلس پایین تر از مقام خود بنشیند تا زمانی که از آنجا برخیزد و برود ملائکه بر او درود میفرستند.(کافی.ج2.ص123)
درباره جایگاه نشستن صاحب مجلس،نشستن امام صادق (ع) بهترین الگو برای ماست،که آن حضرت کنار درب ورودی رو به قبله می نشستند.(کافی.ج2.ص662)
/ق103