حجت الاسلام مومنی: دستورات دین را بدانیم، باور و عمل کنیم
وارث: روضه جواد الائمه (ع) در هیئت طریق الشهداء با سخنرانی حجت الاسلام سید حسین مؤمنی و مداحی حاج مهدی ارضی و کربلایی علیرضا عبادی برگزار شد.
در ادامه خبر متن سخنرانی حجت الاسلام مومنی را می خوانید:
دستورات شرع را بدانیم، باور و عمل کنیم
هر آنچه که لازمه زندگی باشد دستورالعمل آن در دین تماماً بیان شده است و امکان ندارد مطلبی لازمه زندگی و حیات باشد اما برای آن در دین دستور و برنامه ارائه نشده باشد. بعد از ارائه برنامه توسط دین ما باید اولاً آن را بدانیم، دوم آن را باور کنیم و سوم به آن عمل کنیم. بسیاری از دستورات و کلمات دین را می دانیم اما در عمل می بینیم که ضعیف عمل شده است و حتی آن را توجیه هم می کنیم مثلا کسی می داند ربا خوردن مثل این است که 36 بار با مَحرم خودش در مسجدالحرام زنا کند اما می گوید نیاز دارم و باید ربا بخورم.
یا می داند نگاه به نامحرم تیر زهرآلودی از جانب شیطان است. تیر زهرآلود انسان را به یکباره از بین نمی برد بلکه انسان را می سوزاند و از بین می برد. متاسفانه نگاه به نامحرم بسیار عادی شده است. در فضای مجازی بستر معصیت و گناه فراهم شده است در حالی که تاکید دین این است که از نامحرم باید اجتناب شود، عموم افراد اینها را می دانند اما باور ندارند و در عمل کُمیت آنها لنگ است.
اگر دستورات شرع را در جوانی درک کردیم و انجام دادیم لذت زیادی دارد. در جوانی روی خودمان کار کنیم تا بتوانیم نماز اول وقت خوان شویم یا نماز شب بخوانیم. ترک دروغ و غیبت ملکه ی روحی مان شود. اگر انسان دستورات دین در جوانی برایش ملکه شود یک عمر می تواند از برکت آن ارتزاق کند.
کلماتی که از جوادالائمه علیه السلام به ما رسیده است چون جوان ترین امام است که به شهادت رسیده است بسیار مناسب جوانان است. هفت مطلب از ایشان در دو روایت بیان می کنم. دستور امام معصوم علیه السلام مثل دستور پزشک نیست بلکه چون امام است که متصل به وحی و خداست و بیان نورانی اش یک ماده نقض ندارد. یعنی امکان ندارد کسی طبق دستور امام معصوم علیه السلام عمل کند و ضرر کند.
چهار یاری دهنده امور انسان
وقتی نیت انجام عمل خیری دارید سریع به انجام آن مبادرت کنید چون ممکن است وقت آن بگذرد یا شیطان انسان را وسوسه کند.
امام جواد علیه السلام می فرماید: أَربَع خِصالٍ تعین المَرءِ عَلی العَمَلِ: الصِّحَّة و الغِنی و العِلم و التَوفِیق 1 ؛
چهار چیز یاری دهنده انسان در كار است: سلامت، بی نیازی ، دانش و توفیق.
1. صحت و سلامتی
تا چهار ستون بدن سالم است عمل نیک انجام دهید. تا زمانی که انسان توانایی دارد و تا جایی که می تواند امور عبادی واجب و مستحب را به جا بیاورد اگر می تواند روزه بگیرد. پس تا بدن استطاعت دارد غرق در عبادات باشد.
2. بی نیازی و عدم حاجت به دیگران
برخی انسانها نیازمند به کسی نیستند و تا حدی تمکن مالی دارند. اگر می تواند از دیگران دستگیری کند.
ما خیریه ای به نام "یا زهرا سلام الله علیها" در قم داریم که سالی یکبار جلسه ای به نام "هلهله ی فرشتگان" در آن تشکیل می دهیم و برای زوج های جوان با کمک خیرین جهیزیه جمع آوری می کنیم. خیرین را در تالاری در قم جمع کرده بودیم که یکی از افرادی که در تالار کار می کرد نزد من آمد و گفت :می توانم من هم مبلغی کمک کنم؟ فقط اسم مرا نیاورید. از او پولش را گرفتم که مبلغ 10 هزار تومان بود. به او گفتم می خواهم نامت را اعلام کنم. او گفت این کرایه ی راهم بود وقتی از اینجا بیرون رفتم بگوئید. او مسیر برگشت به خانه اش را پیاده رفت اما عمل نیک را انجام داد.
3. علم و دانستن
کسی که علم نداشته باشد در عمل دچار مشکل می شود. رساله ی مرجعتان را بخوانید و به حرام و حلال الهی اشراف داشته باشید. نسبت به زندگی 14 معصوم علیهم السلام اطلاعات داشته باشید. اگر در فضای مجازی فعال هستید حداقل کاری کنید تا معلومات تان بالا برود. "ندانستن" و "علم نداشتن" عاملی است برای تمام بدبختی هایی که گریبان گیر فرد می شود.
4.داشتن توفیق
مرحوم کافی می فرمود: خدایا کار خیرت که روی زمین نمی ماند به من توفیق بده تا من هم کار خیر انجام دهم.
عجله نکردن، مشورت و توکل بر خدا؛ اسرار یک تصمیم گیری خوب
امام جواد علیه السلام در روایت دیگری می فرماید: لاثٌ مَن کُنَّ فِیه لَم یَندُم: تَرکُ العَجلة، و المَشوَرة، و التَوَکُلُ عَلی الله عِندَ العَزم 2 ؛
سه چیـــز است که هــر کس آن را مــراعــات کند، پشیــمان نگـــردد: اجتناب از عجله، مشورت کردن و توکل بر خدا در هنگام تصمیم گیری.
1. اگر کسی در کارش عجله نکرد پشیمان نمی شود؛ سعی کنید کارهایتان را پخته و سنجیده انجام دهید. در کارها احساسی برخورد نکنید. سنجیده، با شماوره، با بینش و با مطالعه اقدام کنید. عجله کار را خراب می کند. عجله فعلی از افعال شیطان است که در وجود انسان می آید. کار را پخته و سر وقت انجام دهید و اگر انسان با طمانینه، مطالعه و صبر وارد کاری شود دچار پشیمانی نمی شود.
2. مشورت؛ انسانی که اهل مشورت باشد هیچ وقت پشیمان و نادم نمی شود. خوب است انسان با افراد پخته مشورت کند. جوانها! پیرمردها و افراد مُسنی که در کنارتان هستند گنجینه تجربه هستند اگر به آنها رسیدید نصیحت و موعظه از آنها بگیرید. من خودم از خدا می خواهم چیزی که صلاحم است را در زبان آن شخص قرار دهد که به من بگوید و یقیناً موثر است. اینکه انسان به صاحبان تجربه احترام بگذارد و به مشورت آنها ترتیب اثر دهد پشیمان نخواهد شد.
3. زمانی که انسان می خواهد کاری کند به خدا توکل کند. اگر کسی اینها را نداشت در کارش پشیمان می شود. بنده در زندگی بررسی کرده ام در جاهایی که اشتباه انجام داده ام به این علت بوده که یکی از این موارد را رعایت نکرده بودم.
پی نوشت:
1- مسند الامام الجواد، ص 246.
2- مسند الامام الجواد، ص 247.