اهمیت آراستگی و پوشش مناسب در سیره نبوی
اهمیت آراستگی و زینت در اندیشه اسلامی و سفارشاتی که اهل بیت وحی در این باره ارائه فرمودند بر کسی پوشیده نیست. ضمن آنکه این امر مسئلهای فطری است که انسانها به سمت آن گرایش مییابند؛ سوای از کیفیت و مصادیق آراستگی، این امر باید به گونهای باشد که متناسب با عُرف جامعه باشد؛ در غیر این صورت، حد افراط آن، تبرّج و خودنمایی و حد تفریط آن، شلختگی و بدپوشی است.
در اهمیت آراستگی نقل است پیامبر گرامی اسلام(ص) هرگاه قصد خروج از خانه یا پذیرفتن کسی را داشت، موی سر خود را شانه میزد، سر و وضع خود را مرتب میکرد و برای آنکه تصویر خود را ببیند، در ظرف آبی مینگریست؛ وقتی سبب این کار را میپرسیدند، میفرمود: «خداوند دوست دارد که بنده چون به سوى برادران خود بیرون میرود، خود را براى آنها منظم کند و خود را بیاراید و زیبا کند؛ اِنَّ اللهَ تَعالی یُحِبُّ مِنْ عَبْدِهِ إِذا خَرَجَ إِلی إخْوانِهِ أَنْ یَتَهَیّاَ لَهُمْ وَ یَتَجَمَّلَ» (مکارم الأخلاق، ص35) بنابراین رسول اکرم(ص) علاوه بر اینکه به نظافت و بوی خوش علاقه شدید داشت و هم به یاران و پیروان خود تأکید میکرد که تن و خانه خویش را پاکیزه و خوشبو نگه دارند. به خصوص روزهای جمعه وادارشان میکرد غسل کرده و خود را معطر کنند که بوی بد از آنها استشمام نشود، آنگاه در نماز جمعه حضور یابند.
این نکته را یادآور شویم ممکن است قشری از جامعه، آراستگی را با تبرّج و خودنمایی اشتباه گیرند در حالی که عدهای اهل سادهپوشیاند، یعنی از البسهای استفاده میکنند که مورد پذیرش عُرف است، اما شکل سادهتری دارد؛ بنابراین تعارضی با آراستگی ندارد.
آنچه در مسئله آراستگی از اهمیت بالایی برخوردار است، آراستگی در قبال همسر است. آن حضرت با تأکید بر آرایش مردان برای همسرانشان فرمود: «همان گونه که مردان دوست دارند زینت و آرایش را در زنانشان ببینند، زنان نیز دوست دارند زینت و آرایش را در مردانشان ببینند؛ النّساءُ یُحبِبنَ أن یُرینَ الرجل فی مِثلِ ما یُحبّ الرجل أن یُری فِیه النّساء مِنَ الزّینة». (مکارمالاخلاق ص80) آن حضرت همچنین در دیگر روایت فرمود: «ﻟﺒﺎسﻫﺎی ﺧﻮد را ﺗﻤﯿﺰ ﮐﻨﯿﺪ و ﻣﻮﻫﺎی ﺧﻮد را ﮐﻢ ﮐﻨﯿﺪ، ﻣﺴﻮاک ﺑﺰﻧﯿﺪ و آراﺳﺘﻪ و ﭘﺎﮐﯿﺰه ﺑﺎﺷﯿﺪ ﮐﻪ ﺑﻨﯽاﺳﺮاﺋﯿﻞ ﭼﻨﯿﻦ ﻧﮑﺮدﻧﺪ ﺗﺎ زﻧﺎﻧﺸﺎن ﺑﻪ ﻓﺴﺎد ﮐﺸﯿﺪه ﺷﺪﻧﺪ؛ اغسلوا ثیابکم و خذوا من شعورکم و استاکوا و تزیّنوا و تنظّفوا فإنّ بنی إسرائیل لم یکونوا یفعلون ذلک فزنت نساؤهم.» (نهجالفصاحه، ص227)، در این روایت شریف، پیامبر(ص) لباس تمیز، اصلاح مو، مسواک کردن و در صورت کلی آراستگی و پاکیزگی را از ملزومات مردان در زندگی زناشویی برشمردند و علت انحراف زنان بنیاسرائیل را در عدم رسیدگی مردانشان در این امورات معرفی کردند.
منبع:تسنیم
افزودن دیدگاه جدید