نمازهای مستحب یا نَوَافِل، نمازهایی است که در فقه اسلامی تشریع شده و ثوابهای فراوانی برای خواندن آنها ذکر شده است. احکام نمازهای مستحب در برخی موارد متفاوت از نمازهای واجب است و خواندن آن آسانتر است. نمازهای نافله روزانه، نمازهایی برای زمانهای خاص مانند نماز اول ماه، نمازهایی برای مکانهای خاص مانند نماز در مسجد جمکران، نمازهایی برای برآورده شدن حاجتها، مانند نماز برای زیاد شدن رزق، برخی از انواع مختلف نمازهای مستحب است. حال دو سؤال در این زمینه مطرح است؛
سؤال ۱: اگر نافله یومیه را بعد از وقت بخوانیم به چه نیتی باید خواند؟
سؤال ۲: اگر نمازهای دیگر مثل اول ماه و... که در مفاتیح آمده در وقت مقرّر نخوانده باشیم باید به چه نیتی بخوانیم؟
پاسخ آیتالله خامنهای:
۱) اگر نافله یومیه را در وقت خود نخواندید، مستحب است آن را قضا نمایید. بله خواندن نافله ظهر و عصر پس از ادای نماز ظهر و عصر و در وقت نافله بنابر احتیاط (واجب) باید به قصد قربةً الی الله، بدون قصد ادا و قضا به جا آورده شود.
۲) نمازهای مستحبی که دارای وقت خاصی است را مستحب است قضا نمایید، هرچند احتیاط مستحب این است آن را به قصد احتمال مطلوبیت بخوانید.
پاسخ آیتالله مکارم شیرازی:
۱و۲) خواندن نوافل و سایر نمازهای مستحبی در غیر زمانی که وقت ادای آنهاست، باید به نیت قضا باشد و در موارد مشکوک به نیت «مافی الذمه» و منظور از مافیالذمه در مورد نوافل مأموربه واقعی است، خواه قضا باشد یا اداء.
نکته: قصد رجاء در موردى است که مکلف عمل را به احتمال اینکه او را به خدا نزیک مىکند انجام مى دهد.
منبع: ایکنا
Links:
[1] https://vareth.ir/tag/keyword/8931/%D8%A7%D8%AD%DA%A9%D8%A7%D9%85
[2] https://vareth.ir/tag/keyword/14589/%D9%86%D9%85%D8%A7%D8%B2-%D9%85%D8%B3%D8%AA%D8%AD%D8%A8%DB%8C
[3] https://vareth.ir/tag/keyword/13344/%D9%86%D8%A7%D9%81%D9%84%D9%87