مَن کَانَ یُرِیدُ الْعِزَّةَ فَلِلَّهِ الْعِزَّةُ جَمِیعًا إِلَیْهِ یَصْعَدُ الْکَلِمُ الطَّیِّبُ وَالْعَمَلُ الصَّالِحُ یَرْفَعُهُ وَالَّذِینَ یَمْکُرُونَ السَّیِّئَاتِ لَهُمْ عَذَابٌ شَدِیدٌ وَمَکْرُ أُوْلَئِکَ هُوَ یَبُورُ (آیه۱۰ سوره فاطر)
هرکس عزت و سرافرازی (دو عالم) را جویاست، بداند که تمامی عزت و افتخار از آنِ خداست. هرکلمه پاک (چون انسان پاک و شریف) به سوی او اوج می گیرد و کار نیکوست که آن کلمه را پرواز می دهد و آنان که برای انجام کارهای زشت مکرو حیله می کنند عذابی سخت خواهند دید و مکر ایشان محو و نابود خواهد شد.
چون خداوند سرچشمه آفرینش است و وجودش جز خیر محض نیست، همهٔ کمالات و فضایل نیز از او سرچشمه می گیرد و هر گوهری هست از خزانهٔ اوست و هرکس از آن گوهر برخوردار است مرهون هدیهٔ اوست.
شأن عزت و سربلندی و افتخار نیز تنها از آن خداست و هرکه خواهد بدان عزت دست باید که کلمات پاک برزبان آورد و آن کلمات همچون کبوتری است که بالهای آن کارهای نیکوست.
بنابراین گفتار نیکو بربال کردار نیکو به سوی آن کردگار نیکو و صاحب عزت حرکت می کند و هرکس به خیالات باطل شیطانی مکرو تدبیراتی بیندیشد تا به عزت دست یابد آن عزت او را عین مذلّت خواهد بود زیرا کلمات ناپاک او و کارهای نادرست که از حرص و آز و شهوات دنیوی سرچشمه می گیرد او را به عذاب الیم درخواهد افکند و همه مکرها و حیله ها و چاره های بدیع و پیچ در پیچ که برای رسیدن به عزت و سربلندی اندیشیده است همه روی در هلاکت دارد.
و به تعبیر مولانا چه بسیار مقامات بلند که مردم برای خود دست و پا می کنند، به منزلهٔ داری است که برنقطه ای بلند برپا کرده باشند تا آن فرعون بیقدر و عزت را همه بنگرند که چگونه خوارو خفیف شده است.
«العِزَّةُ لِـلّهِ جمیعاٌ» چو شنیدید خود را گروِ سبلت و دستار مدارید
دیوان شمس
/م.ق106
Links:
[1] http://vareth.ir
[2] https://vareth.ir/tag/keyword/6089/%D9%82%D8%B1%D8%A2%D9%86
[3] https://vareth.ir/tag/keyword/6623/%D8%B9%D8%B2%D8%AA
[4] https://vareth.ir/tag/keyword/6085/%D9%88%D8%A7%D8%B1%D8%AB