خلقت خداوند تلخیهایی دارد
در دنیا واقعیاتی وجود دارد. خیلیها بنا ندارند این تلخیها را به صراحت به زبان بیاورند.. دین هیچ تلخیای ندارد. این خلقت خداوند است که تلخیهایی دارد. که خداوند در قرآن کریم صراحتا میفرماید: لَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنْسانَ فی کَبَدٍ(البلد آیه ۴)
امتحان هم چیزی از این قبیل است. مقدرات الهی از این قبیل است. تلخیها و شیرینیهایی دارد.
اگر در قرآن کریم دقت کنید اتفاقا اصل هم با تلخیهاست: سَیَجْعَلُ اللَّهُ بَعْدَ عُسْرٍ یُسْراً (طلاق آیه ۷) فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ یُسْراً(الشرح آیه ۵)
اصل بر سختی است. کنارش آسودگی هم هست.عبارتهای قرآن کریم در این باره بسیار روشن اند.نمونههایی از روایات را هم شبهای گذشته برایتان ذکر کردم. مثلا نامه سی و یک نهج البلاغه. که حضرت امیرالمومنینعلیه السلامدارد به جوان خود میگوید:
إ"ِلَى الْوَلَدِ الْمُؤَمِّلِ مَا لَا یُدْرِکُ السَّالِکِ سَبِیلَ مَنْ قَدْ هَلَکَ غَرَضِ الْأَسْقَامِ وَ رَهِینَةِ الْأَیَّامِ وَ رَمِیَّةِ الْمَصَائِبِ وَ عَبْدِ الدُّنْیَا وَ تَاجِرِ الْغُرُورِ وَ غَرِیمِ الْمَنَایَا وَ أَسِیرِ الْمَوْتِ وَ حَلِیفِ الْهُمُومِ وَ قَرِینِ الْأَحْزَانِ وَ رَصِیدِ الْآفَاتِ وَ صَرِیعِ الشَّهَوَاتِ وَ خَلِیفَةِ الْأَمْوَات"
تا چهارده خصلت برای جوان ذکر میکند که غالبشان منفی هستند. اولینش این است به جوانی نامه مینویسم که به آرزوهایش نخواهد رسید. اسیر ایام است. زمین خورده شهوات است. سیبل تیرها و بالاهاست. امیرالمومنینعلیه السلامنمیآیند برای جذب جوان دروغ بگویند. دنیا این گونه است. دنیا جای رسیدن به آرزوها نیست دنیا جای پس دادن امتحانهاست.
انسان ارزشش به رنجهای مفید و سازندهاست
برخی از دوستان ممکن است که گله بکنند یا سوال بکنند که چرا در گفتن حقایق دینی یک زبان تلخی را انتخاب کردهای؟ اینها حقایق دنیاست نه دین! دین میگوید دستت را به من بده تا تو را از تخلیها خلاص کنم تخلیهایت را مثمر ثمر کنم. البته برخی خیال میکنند اگر دین داری بکنند و نماز بخوانند، دیگر از تلخیها و رنجها کلا خلاص میشوند. نه، حالا که نماز خوان شدی مشکلات را تحمل میکنی و نور میگیری. اگر نماز خوان نبودی مشکلات را که تحمل میکردی و هیچی هم گیرت نمیآمد. چه بسا جهنم هم میرفتی!
تا میآییم از تلخیهای حیات صحبت میکنیم؛ میگوید: از رحمت خدا هم صحبت کن! این تلخی ها اتفاقا از رحمت خداست. بگو از آسودگیها هم صحبت کن.کمی تلخ زبانی مرا تحمل کنید. برای آنهایی که این تلخ زبانی مرا تحمل نمی کنند، خوششان نمیآید،یک روایت تقدیم میکنم. ان شاء الله جوانهای ما مرد راهند و از سختی نمیهراسند. اصلا انسان ارزشش به رنجهای مفید و سازندهاست نه رنج های بی خود و بی فایده.
عده ای دین را آسان جلوه میدهند تا محبوب شوند
در تحف العقول ص ۵۹ پیامبر اکرم (ص) میفرماید:"سیکون بعدی أقوام لا یستقیم لهم الملک إلا بالقتل و التجبر و لا یستقیم لهم الغنى إلا بالبخل و لا تستقیم لهم المحبة فی الناس إلا باتباع الهوى و التیسیر فی الدین ألا فمن أدرک؛بعد از من قومی میآیند که ملکشان قوام پیدا نمیکند مگر به قتل و ظلم، غنی نمیشوند مگر به بخل."
اگر دنیا را نگاه بکنید دنیا سرشار از این اقوام است که پیامبر اعلام کردند. حکومتهای غربی را میبینید.دائم زورگویی میکنند. میگویند این انرژی را که ما داریم شما نباید داشته باشید. اگر داشته باشید شما را میکشیم. این تکفیریها را میفرستند آنجا که سر ببرند تا منافع این ها تامین شود. دموکراسی غرب با تکیه بر خونهای ریخته شده مظلومان دنیا صد سال است که سرپاست. در ادامه روایت میفرماید: شما خواهید دید اینها وقتی میخواهند بین مردم محبت پیدا کنند از هوای نفس مردم تبعیت میکنند. یک مسئولی که بیاید برای کسب محبوبیت تبعیت کند از اهوای مردم، میآید از قلیان کشیدن صحبت میکند.اینها را پیش بینی میفرمایند.
راه دیگر کسب محبوبیت برای آنها، از راه تیسیر در دین است. دین را آسان جلوه میدهند تا محبوب شوند.
شما هم میخواهید من اینگونه باشم!سخن تلخ نگویم، از حقایق دینی، از آیاتی که ممکن است برای مردم سخت باشد و تلخ باشد،صحبت نکنم تا بین مردم محبوبیت پیدا بکنم!؟ البته معلوم است که نباید اخلاقمان هم طوری بد باشد که مردم از ما در بروند.
مسخ کردن در اسلام قبول نیست
دوستان من آن طور که غربیها با تبلغات میتوانند انسانها را مسخ کنند و جذب کنند، در دستگاه اسلام اگر خیلی هم تبلیغاتشان خوب باشد و هنر هم داشته باشند نمیتوانند مردم را به نفع خدا مسخ کنند. چون اصلا مسخ کردن در اسلام قبول نیست.
وَ إِنْ کانَ کَبُرَ عَلَیْکَ إِعْراضُهُمْ فَإِنِ اسْتَطَعْتَ أَنْ تَبْتَغِیَ نَفَقاً فِی الْأَرْضِ أَوْ سُلَّماً فِی السَّماءِ فَتَأْتِیَهُمْ بِآیَةٍ وَ لَوْ شاءَ اللَّهُ لَجَمَعَهُمْ عَلَى الْهُدى فَلا تَکُونَنَّ مِنَ الْجاهِلینَ (الانعام آیه ۳۵) گر چه اعراض آنان بر تو خیلى گران مىآید ولیکن تو چه مىتوانى کرد؟ آیا مىتوانى زمین را سوراخ کرده و یا نردبانى بر آسمان گذاشته از آسمان و یا از شکم زمین آیهاى برایشان بیاورى؟ (حاشا) خدا است که اگر بخواهد همه آنان را بر هدایت مجتمع مىسازد، پس زنهار که از جاهلان نباش.
خطاب آخر آیه خیلی سهمگین است. میشود حقیقت را خداوند طوری نشان بدهد که همه مات و مبهوت بمانند. اما این کار را نمیکند.
فدای پیامبر(ص) بشوم در یکی از مسیرهای جنگ شترشان را گم کرده بودند. میفرمودند شتر من کجاست؟ منافقین گفتند: آدرس شترش را بلد نیست. آن وقت آدرس دنیا و آخرت را به ما میدهد. همین کارها را میکردند که برخی پررو میشدند. ما تبلیغات دینی که شما را تسخیر بکند قبول نداریم. منتظر همچین چیزی نباشید. البته بماند که الان یک تبلیغات دینی که حقایقی را هم برساند نداریم!!!
در تبلیغ شوق و خوف توامان باید باشد
آقا مردم را بترسانیم که دورمان خلوت میشود!! مبلغی که فقط دارد جذب میکند غش در معامله میکند.امامعلیه السلاممی فرماید که فقیه کسی است که به همان اندازه که شوق ایجاد می کند خوف هم ایجاد کند
اگر تو در امتحان غرق شوی و بفهمی، دیگر نمیگویی تبلیغات دینی ضعیف است. خداوند میخواهد که جای توجیه کردن را باز بگذارد.
من به تریبت دینی که امروز هست اعتراض دارم. چرا در این تریبت وجه رحمانی دین دارد گفته میشود ولی وجه خوف پنهان میشود. نظام تربیتی درست آنی نیست که تمام محصولاتش درست بیایند بیرون خط تولید .ماشین که نیست فرق میکند. یک دانه ماشین خارج از استاندارد باشد میگوید، خط تولیدتان خراب است. اما دستگاه تربیت درست دستگاهی است که هم مالک اشتر درست کند،هم شمر ذی الجوشن. کسانی که خود را روشنفکر میدانند و مدعی هستند که وحی به پیامبر نازل نشده است و پیامبر از جانب خویش گفته،از کسانی هستند که از مذهبیترین مدارس تهران درآمدند. به این راحتی نمیتوان گفت که سیستم آن مدرسه مشکل داشته است.
نگاه امتحانی در تحلیل تبلیغات دینی موثر است. در تحلیل نظام تربیتی درست این بحث موثر است. دیگر کسی نمی تواند عوامانه تحلیل کند. صرف وجود جاذبه نشانه تبلیغ خوب نیست.آقا کسی خیلی مردم را جذب کرده شاید خیلی از هوای نفس مردم تبعیت کرده باشد.آقا کسی خیلی مردم را دفع کرده شاید زبانش بد بوده شاید هم درست گفته.
نیازمند توجه به امتحانات الهی هستیم
شما حق نداری به این راحتی برگردی برای گذشتهات حسرت بخوری اگر رنج داری میکشی شاید کارت را درست انجام داده باشی که داری رنج می کشی. شاید اگر کارت را غلط انجام داده بودی رنج هم نمیکشیدی.پس اثر فکری توجه به امتحان این باشد که کمی از قضاوتهای سطحی خودداری کنیم و به خود اجازه ندهیم که عوامانه صحبت کنیم.
کسی میآید میگوید نتیجه آن کشتارهایی که امیرالمونین انجام داد در کربلا خودش را نشان داد! چرا تحلیل عوامانه میکنی. قلم دست عوام بیفتد همین میشود دیگر.در قانون گذاری و جلوگیری و ایجاد نظم و در تربیت فززند و درسیاست گذاری برای اینکه دچار تحلیل عوامانه و سطحی نشویم به نگاه به امتحان الهی نیازمندیم.
دستگاه امتحان حاکم بر مقدرات بشر است. حتی اعمال اختیاری شما هم اگر بخواهد اثرش بر شما مترتب شود، باید از دستگاه امتحان بگذرد.خداوند میفرماید به برخی از افراد زیرک که اتفاقا تدبیر درست مالی هم دارد، چیزی نمیدهیم و در مقابل چشمان او به یک فرد احمق که تدبیری هم ندارد،مال فراوان میدهیم تا بداند که همه چیز دست ماست.
دیروز گفتیم که هدف امتحان این است که شرایطی را ایجاد بکند که ما انتخاب بکنیم. انسان انسان شده است که بتواند معصیت کند بتواند ثواب کند تا بتواند انتخاب بکند امتحان صحنهای را می سازد که بتوانی انتخابی بکنی.شما اگر بخواهی انتخاب ارزشمند بکنی یقینا با رنج همراه خواهد بود. چون باید روی یک علاقه پا بگذاری.
ولی فایده امتحان فقط این نیست. وجه دیگری هم دارد:خدا با امتحان صحنهای را برای شما پیش میآورد تا خوبیها و ما فی الضمیرت بیرون بریزد!
آقا این را بگویم زیاد هم با استخاره از امتحان در نروید! استخاره فوق العاده است من اعتقاد راسخ به استخاره دارم اما استخاره صحنه امتحان را به هم نمیزند استخاره می کند برای ازدواج، خوب میآید ازدواج میکند و زن آنقدر بد اخلاق است که پدرش میآید. اخر استخاره خوب درآمد. بله خوب برای تو به نفع تو بودن است؛ نفع تو در این امتحان بوده است.با استخاره از انتخاب خوب در نرو استخاره امتحان را حذف نمیکند چه بسا تسهیل بکند.
کسی که خوب است که معلوم است اگر سر دو راهی قرار بگیرید کدام راه را انتخاب میکند. خوب دیگر چرا امتحان؟ خدا این را میداند اما میدان را ایجاد میکند که این خوبیها بروز کند. تجلی کند. این یک منظور از امتحان.
دم پایانی هیات میثاق با شهدا دانشگاه امام صادق. محرم ۱۳۹۲
سَید و مولا حسین، آرام دلها حسین
زِمزمهی عاشقان، یاحسین و یاحسین
ندارم غیر تو فکر و خیالی بنفسی انت و اهلی و مالی
روضههای مقتل را، مثل باران می گرییم
در غم تو این شبها، با شهیدان می گرییم
اشک ما مرثیه خوان فرات است مولای ما قتیل العبرات است
با ولایت می مانیم، شور ما از عاشوراست
ای عاشقان بسم الله، راه قدس از کربلاست
تنها نگذارم در میدان، ولی را مولایم رهبرم سِید علی را
کل یوم عاشورا، کل ارض کربلا
وارث خون حسین، مهدی زهرا بیا
یار مظلومان کی میرسی از راه العجل العجل یا حجةَ الله
شاعر: محمد مهدی سیار و میلاد عرفان پور
Links:
[1] http://vareth.ir/admin/modules/content/vareth.ir
[2] http://misaq.basijisu.com/media/92/moharram/maddahi/sh07/09.sh07.moh92.dame%20payani.mp3
[3] http://vareth.ir/fa/news/7185
[4] http://vareth.ir/fa/news/7196/%D8%B4%D8%A8-%D9%87%D9%81%D8%AA%D9%85-%D9%85%D8%AD%D8%B1%D9%8592%D8%AD%D8%A7%D8%AC-%D9%85%DB%8C%D8%AB%D9%85-%D9%85%D8%B7%DB%8C%D8%B9%DB%8C-%D9%88-%D8%A7%D9%85%DB%8C%D8%B1-%D8%B9%D8%A8%D8%A7%D8%B3%DB%8C-%D9%85%DB%8C%D8%AB%D8%A7%D9%82-%D8%A8%D8%A7-%D8%B4%D9%87%D8%AF%D8%A7
[5] https://vareth.ir/tag/keyword/7711/%D8%A7%D9%85%D8%A7%D9%85-%D8%B5%D8%A7%D8%AF%D9%82
[6] https://vareth.ir/tag/keyword/7000/%D8%AF%D8%A7%D9%86%D8%B4%DA%AF%D8%A7%D9%87
[7] https://vareth.ir/tag/keyword/6911/%D9%85%DB%8C%D8%AB%D8%A7%D9%82-%D8%A8%D8%A7-%D8%B4%D9%87%D8%AF%D8%A7
[8] https://vareth.ir/tag/keyword/6602/%D9%BE%D9%86%D8%A7%D9%87%DB%8C%D8%A7%D9%86
[9] https://vareth.ir/tag/keyword/7548/%D9%85%D8%B7%DB%8C%D8%B9%DB%8C
[10] https://vareth.ir/tag/keyword/7710/%D8%B9%D8%A8%D8%A7%D8%B3%DB%8C
[11] https://vareth.ir/tag/keyword/6933/%D9%85%D8%AD%D8%B1%D9%85
[12] https://vareth.ir/tag/keyword/6135/%D9%87%DB%8C%D8%A6%D8%AA
[13] https://vareth.ir/tag/keyword/6085/%D9%88%D8%A7%D8%B1%D8%AB
[14] https://vareth.ir/tag/keyword/6162/vareth