حضرت زینب(س)؛ پیام آور عفت و بصیرت

کد خبر: 12143
حماسه بی‌بدیل عاشورا دو رکن و پایه اساسی داشت که اگر هر یک نبود، شاید این واقعه به چنین جایگاه بلندی دست پیدا نمی‌کرد و در تاریخ جاودان نمی‌شد.
وارث:  حماسه بی‌بدیل عاشورا دو رکن و پایه اساسی داشت که اگر هر یک نبود، شاید این واقعه به چنین جایگاه بلندی دست پیدا نمی‌کرد و در تاریخ جاودان نمی‌شد.این دو رکن؛ یکی امام حسین (ع) سید و سرور شهیدان و دیگری حضرت زینب (س) پیام رسان کربلاست؛ شخصیتی که با خطابه‌های رسا و حماسی خود در جبهه جنگ نرم و در مجلس جشن یزید، سرود پیروزی خواند و یزید باطل را به بهترین وجه نزد همگان افشا کرد. اما در بررسی سیره زندگی این بانوی برگزیده دو نکته مهم بیش از همه خودنمایی می کند، عفت و بصیرت دینی؛ همزمان با سالروز رحلت حضرت زینب(س) و برای واکاوی این دو خصیصه الهی در سیره زندگی ایشان، گفت‌و گو کرده‌ایم با حجت‌الاسلام والمسلمین سیدعبدا... فاطمی نیا استاد اخلاق و معارف اسلامی که در ادامه می خوانید.

جناب فاطمی نیا! عفاف و حجاب در سیره زندگی حضرت زینب(س) چه جایگاهی دارد؟
- همان طور که می دانید حضرت زینب(س) دانش آموخته مکتب وحی و پرورش یافته در دامان پاک و مطهر فاطمی هستند. سیره تربیتی ایشان مبتنی بر فرهنگ فاطمی و علوی است و دیدگاه حضرت درباره عفت و حجاب همان است که مادر بزرگوارشان حضرت زهرا(س) معتقد بودند. عفت و حجاب حضرت زینب(س) نمونه‌ای کامل برای زنان و دخترانی است که خود را دوستدار اهل بیت(ع) می دانند. یحیی که در زمان امیرالمؤمنین(ع) مدتی طولانی در مدینه از همسایگان زینب کبری(س) بوده است به خداوند متعال سوگند می‌خورد که حتی شَبَحی از این بانوی مکرمه را نیز ندیده و صدایی از ایشان نشنیده است! در این روایت تاریخی نکته ظریفی بخوبی هویداست که مادر ایشان حضرت فاطمه(س) نیز روزی که رسول گرامی اسلام ازایشان پرسیدند«بهترین چیز برای زن چیست؟» فرمودند: «هیچ چیز برای زن بهتر از این نیست که هیچ مردی را نبیند و هیچ مردی نیز او را نبیند.» بنابراین می بینیم که تعریف حضرت از حفظ حیا و عفت همان است که مادرشان در نظر داشتند.

اما یکی از مهمترین نکات اخلاقی در بررسی جریان کربلا، اهتمام حضرت زینب(س) به حفظ حجاب و عفت است، با وجود آن همه رنجی که در دوران اسارت بر ایشان و کاروانیان گذشت حضرت این نکته را چگونه تبیین فرمودند؟
- به نکته مهمی اشاره کردید، زیرا پس ازشهادت امام حسین(ع) و اسارت خاندان آل ا... رنج بسیاری بر حضرت زینب(س) و همه همراهیان ایشان تحمیل شد. این بانوی مکرمه چهل منزل اسارت را طی کردند، اما در هیچ مکانی حفظ حیا و حجاب ایشان کمرنگ نشد و این پیام مهمی برای زنان و دختران مومنه دارد که حتی در سخت ترین شرایط نیز حضرت زینب(س) از بصیرت دینی غفلت نکردند و در حقیقت با همان حجاب و عفت، مردم زمانه خود را که در جهالت بسر می بردند بیدار کردند.
حضرت در برخی مکانها در هنگام اسارت ایستادند و با ایراد خطبه ای غرا از نهضت برادرشان سیدالشهدا(ع) دفاع کردند. در آن شرایط با حفظ همه جوانب اذهان خفته یزیدیان را بر جنایتی که در حق ولایت کردند روشن کرده و در تداوم مسیر امامت از امام سجاد به عنوان حجت خدا در زمین دفاع کردند.هیچ کسی نمی تواند این بخش از تاریخ را انکار کند و اگر بیدارگری حضرت زینب(س) نبود، قیام انسان ساز کربلا خاموش می ماند.

به بصیرت دینی حضرت زینب(س) اشاره کردید، اهتمام و توجه به این سیره حضرت چه نقشی در زندگی ما ایفا می کند؟
- بصیرت دینی است که همه ما را در برابر طوفانهای سهمگین بدعتها حفظ می کند، اگر ما این نکته را در شخصیت خودمان تقویت کنیم بی‌گمان در برابر حوادث مختلف از مسیر دین منحرف نخواهیم شد. در بررسی حوادث تاریخی و سرگذشت گذشتگان این نکته به روشنی مشهود است هر زمانی که بصیرت مردم در هر دوره ای کمرنگ شده دچار شبهه ها شده اند و امروز نیز با وجود شبهات مختلف باید با دید کامل در عرصه قرار بگیری و شناخت کامل از مکتب اهل بیت(ع) تنها راهی است که ما را در مسیر بصیرت دینی حفظ می کند.

و آن حضرت در مقام بندگی خداوند چه دستاوردهایی را برای ما به یادگار گذاشته اند؟
- عبادت و بندگی حضرت زینب(س) مثال زدنی است و آن حضرت در میدان نماز و عبادت ظاهری نیز نمونه و خستگی ناپذیر است. چنانچه امام سجاد (ع) در مورد عمه گرامی خود فرمودند. «تنها در شب یازدهم محرم (شب پس از واقعه سنگین عاشورا)، عمه‌ام را دیدم که نماز شبش را نشسته خواند و در تمام مسیر اسارت با همه مصایبی که بر ایشان وارد شد باز هم نماز شب و عبادت ویژه ایشان ترک نشد. افزون بر اینها اوج بندگی آن بانو در دو مورد به نمایش گذاشته شد. روز یازدهم آنگاه که حضرت بر پیکر مقدس برادر حاضر شد، دو دست خود را زیر آن بدن پاک برده، آن را به سمت آسمان بلند کرد و فرمود: «خدایا این قربانی را از ما قبول بفرما» و چون در مجلس کوفه ابن زیاد برای تحقیر آن بانو از ایشان پرسید: «نظرت در باره کاری که خدا با برادرت کرد چیست؟» حضرت بی‌درنگ پاسخ دادند: «جز زیبایی چیزی ندیدم». بنابراین می بینیم حضرت زینب(س) در اوج بندگی خدا زندگی خویش را ترسیم کردند و در نهایت تعبد از این دنیا به سرای باقی کوچ کردند.»

جناب استاد فاطمی نیا! با وجود این الگوی راستین و الهی، وظیفه زنان و دختران مسلمان در عصر حاضر چیست؟
- با توجه به اینکه زنان و دختران ما در عصر حاضر آماج هجمه ها و حملات ضد فرهنگی منحط غرب هستند بی‌تردید توجه به سیره زندگی حضرت زینب(س) نقش ویژه ای در این روزها ایفا می کند. قطعاً می دانید طی سالهای اخیر جریانهای وهابی و تکفیری از یک سو و استعمار فرهنگی و منحط غربی از سوی دیگر تلاش می کنند چهره دیگری از زنان مسلمان ارایه کنند و این در حالی است که سیره زندگی حضرت زینب(س) که برگرفته از فرهنگ فاطمی است با این جریانها منافات دارد.
بنابراین وظیفه تک تک ماست که رهنمودهای این بانوی مکرمه را به عنوان الگویی کامل به همگان عرضه کنیم. آن حضرت الگوی کاملی از عفاف و حجاب و بصیرت دینی هستند و ما باید تلاش کنیم این الگو را به صورت کاربردی برای زنان و دختران مسلمان ایرانی نشر و توسعه دهیم.

/م118