امام، خورشید دل ها

کد خبر: 20122
به مناسبت سالروز شهادت حضرت باقر العلوم علیه السلام
وارث: از ویژگی های نظریه امامت و ولایت در متن شیعه، عمق و گستره معنوی آن در تمامی ابعاد جهان آفرینش است که به هیچ وجه در منطق غیر شیعه وجود ندارد. به تعبیر دیگر، بجز مباحث کلامی و تعریف امامت در دیدگاه شیعه که تفاوت های اساسی و کلان با دیدگاه های دیگر دارد و بسیار سازنده، مترقی و تاثیرگذار در سرنوشت امت اسلام به شمار می آید و در این نوشتار جای بحث از آن نیست، ابعادی دیگر در منطق مزبور قابل ملاحظه است که ژرفای عمیق و شگفت انگیز آن را به خوبی نشان می دهد. یکی از این ابعاد، جایگاه نور معنوی امام در نفوس و قلوب انسان هاست. بدین معنا که امام در دیدگاه شیعه همچون خورشیدی است که بر دل های مستعد می تابد و وجود آنان را از نور فضیلت های اخلاقی و بندگی الهی و کرامت انسانی روشن می سازد. در این زمینه حدیثی از حضرت باقر العلوم علیه السلام بسیار قابل توجه است. آن حضرت به یکی از یاران خود به نام ابا خالد می فرماید : «به خدا سوگند، ای ابا خالد نور امام در دل های مومنان از خورشید جهانتاب در وسط آسمان نیز روشن تر است . (1)

در این دیدگاه، امام به اذن الهی و به امر او مسئوولیت تربیت روحی و باطنی انسان های مومن و مدیریت رشد و شکوفایی استعدادهای آنان را بر عهده دارد. بر این اساس، هر چه انسان به لحاظ قلبی و درونی به این مرکز هدایت و خورشید معنویت بیشتر توجه کند، یاد امام زمانش را در دل زیادتر نماید، و ارتباط عاطفی و معرفتی اش را نسبت به آن حضرت قوی تر سازد، و از سوی دیگر اجازه ندهد زنگار گناه و غفلت بر آئینه دلش بنشیند، نور خورشید ولایت بیشتر به قلبش می تابد و وجودش را نورانی تر می سازد.

از سوی دیگر، انسان می تواند با توجه و توسل به امامش از همان راه باطن، از او بخواهد در این زمانه که زمینه های غفلت و گناه و لغزش در آن بسیار است دست او را بگیرد و همچون معلمی دلسوز و پدری مهربان از این ورطه نجاتش دهد.

در واقع، همان گونه که در عرصه سیاسی و اجتماعی امت اسلام تنها در صورت پذیرش امامت و ولایت امام معصوم می تواند راه موفقیت و رستگاری و اقتدار را بپیماید، در ساحت معنویت و اخلاق و تربیت نیز همین سان است و این امر در همه ابعاد فردی و اجتماعی و درونی و بیرونی جاری و ساری است.

چنین عرصه ای فقط در دیدگاه معتقدان به مکتب امامت و ولایت قابلیت تحقق دارد و عرصه هدایت و تربیت انسان ها تنها در نگاه شیعه از این ابعاد و گستره و عمق برخوردار است و این جاست که در گلستان وجود آدمی شکوفه های عطرآگین می روید؛ انسان می تواند شکوه کمال و جلال جوید؛ راه کرامت و والایی پوید و جان خویش را از غبار غفلت و گناه شوید.

1-    اصول کافی (با ترجمه)، ج1،


منبع: وب سایت شخصی حاج علیرضا بکایی

/م118