حجت الاسلام حائری زاده: مومن به توفیق، نفس لوامه و پذیرش نصیحت نیازمند است+گزارش تصویری

کد خبر: 59275
امام جواد علیه السلام می فرماید: مؤمن نیازمند سه خصلت است: توفیق از سوی خداوند، واعظی از درون خود، ‌پذیرش نسبت به کسی که او را پند می دهد.

وارث: مراسم شهادت حضرت جواد الائمه (ع) با سخنرانی حجت الاسلام حائری زاده و مداحی حاج علی علیان در مسجد محمدیه (ص) برگزار شد.

در ادامه ی خبر متن سخنرانی حجت الاسلام حائری زاده را می خوانید:


حجت الاسلام حائری زاده: مومن به توفیق، نفس لوامه و پذیرش نصیحت نیازمند است

امامانی که در کودکی به امامت رسیدند

در بین ائمه علیهم السلام سه امام بودند که در کودکی به امامت رسیدند: امام هادی علیه السلام در سنّ حدود 8 سالگی، امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف در 5 سالگی و امام جواد علیه السلام در سن 6 سالگی یا به قولی در 7 سالگی. ائمه علیهم السلام سه  خلقت داشتند. خلقت ظاهری شان این است که مثلا در فلان روز ماه های قمری به دنیا آمدند اما یک خلقت نوری هم داشته اند. 

پس ائمه علیهم السلام یک خلقت نوری داشته اند قبل از اینکه عالم خلق شود هیچ چیزی نبود اما خداوند ذوات مقدس علیهم السلام را خلق کرد لذا در روایت داریم: ملائکه از نور سیدالشهدا علیه السلام خلق شده اند. دومین عالمی که اهل بیت علیهم السلام داشته اند عالم روحانیت و سومین عالم، عالم جسمانیت است. تعابیری که در روایات وجود دارد و به نظر ما تناقض محسوب می شود اشاره به خلقت نورانی و روحانی دارد.

ادله اثبات امامت امام جواد علیه السلام

اگر کسی با مبانی شیعه آشنا باشد می داند امامت انتخابی نیست بلکه انتصابی است از ناحیه حق. چند آیه درباره اثبات امامت امام جواد علیه السلام داریم که من نام آنها را ادله ی قرآنی اثبات امامت گذاشته ام.

يا يَحْيي‏ خُذِ الْکِتابَ بِقُوَّةٍ وَ آتَيْناهُ الْحُکْمَ صَبِيًّا 1 ؛ ای یحیی! تو کتاب آسمانی ما را به قوت فراگیر و به او در کودکی مقام نبوت دادیم. در روایتی بیان شده است که کلمه ی " الْحُکْمَ " به معنای نبوت است یعنی نبوت در کودکی به حضرت یحیی علیه السلام داده شده است. غیر از آن حضرت عیسی علیه السلام هم در گهواره فرمودند: نبی خدا هستند. حتی در بین انسانها هم افرادی داریم که در کودکی حافظ قرآن شده اند.

مناظره امام جواد علیه السلام با یحیی ابن اکثم

در بین بنی العباس خلیفه ای که خیلی از نظر سواد ظاهری باسواد محسوب می شد مامون بود و در ظاهر خیلی به امام ادب می کرد تا عوام را فریب دهد. وقتی دلیل این احترام را از مامون پرسیدند گفت: شما این خاندان را نمی شناسید، کوچک و بزرگ اینها بهره عظیمی از علم و دانش دارند و چنانچه سخن من مورد قبول شما نیست او را بیازمایید و مرد دانشمندی را که خود قبول دارید بیاورید تا با این جوان بحث کند و صدق گفتار من روشن گردد. جلسه ای بزرگ تشکیل دادند و یکی از قاضی القضات و رئیس قوه قضائیه ی آن زمان به نام یحیی بن اکثم1 را آوردند و در سمت دیگر امام جواد علیه السلام 9 ساله را قرار دادند تا مناظره ای تشکیل دهند. در زیارت جامعه ی کبیره درباره اهل بیت علیهم السلام می خوانیم که آنها "معدن العلم" هستند.

یحیی گفت: درباره شخصی که مُحْرِم بوده و در آن حال حیوانی را شکار کرده است، چه می گویید؟ (یکی از اعمالی که برای اشخاص در حال احرام، در جریان اعمال حج یا عمره حرام است شکار کردن است.)

امام جواد علیه السلام فرمود: آیا این شخص، شکار را در حِلّ (خارج از محدوده حرم ) کشته است یا در حرم؟ عالم به حکم حرمت شکار در حال احرام بوده یا جاهل؟ عمدا کشته یا بخطا؟ آزاد بوده یا برده؟ برای اوّلین بار چنین کاری کرده یا برای چندمین بار؟ شکار او از پرندگان بوده یا غیر پرنده؟ از حیوانات کوچک بوده یا بزرگ؟ باز هم از انجام چنین کاری اِبا ندارد یا از کرده خود پشیمان است؟ در شب شکار کرده یا در روز؟ در احرام عمره بوده یا احرام حج؟!

یحیی ابن اکثم وقتی دیدند که امام جواد علیه السلام تمام فروعات مساله ی فقهی را بیان کردند بسیار تعجب کرد و گفت: من گیج شدم.

حتی اهل سنت هم به علم لدنی و بی نهایت حضرات معصومین علیهم السلام اعتراف می کنند. غزّالی یک فرد سنی متعصب است که می گوید: لعن یزید جایز نیست چون توبه کرده، او می گوید: علمی که ذوات مقدسه علیهم السلام دارند لدنی، الهی و سمائی است. مدرسه ای، دانشگاهی و آموختنی نیست.

در این دوره وانفسا به دستور قرآن و عترت رجوع کنید و محکم پای دین بایستید. سعی کنیم از خودمان و اطرافیان برای اصلاح و دینداری شروع کنیم. خانم ها شب ها فرزندانتان را زود بخوابانید تا سحر زود بیدار باشند. راه رسیدن به مقام محمود به فرموده قرآن نافله شب خواندن است. با خدا خلوت و راز و نیاز داشته باشید.

امام خمینی رحمة الله فرمود: نگذارید این انقلاب به دست نامحرمان بیافتد. یعنی کانه یک عده نامحرم در حال بردن انقلاب هستند مثل شیر محکم پشت انقلاب بایستید و نگویید به ما ربطی ندارد. همه ی شما مسئول هستید. قرآن و روایات باید در متن زندگی مردم بیاید. سعی کنید پیامهای منبر را به دیگران هم انتقال دهید.

خصلت هایی که مومن به آنها نیازمند است

امام جواد علیه السلام می فرماید: اَلمُؤمِنُ یَحتاجُ إلی ثَلاثِ خِصالٍ: تَوفیقٍ مِنَ اللهِ، وَ واعِظٍ مِن نَفسِهِ وَ قَبُولٍ مِمَّن یَنصَحُهُ 3 ؛

مؤمن نیازمند سه خصلت است: توفیق از سوی خداوند، واعظی از درون خود، ‌پذیرش نسبت به کسی که او را پند می دهد.

توفیق در روایات با عبارات مختلفی بیان شده است یکی از آنها این است که فرموده اند: با ارزش ترین چیزی که از آسمان به سمت زمین می آید توفیق است. در دوران کودکی با وجودی که پول و امکانات نداشتیم اما با اتوبوس شرکت واحد به حرم حضرت عبدالعظیم حسنی می رفتیم و توفیق داشتیم اما الان با وجود امکانات زیاد گاهی بی توفیق هستیم. 12 عامل توفیق افزا در روایات وجود دارد.

تلاش، کوشش، صبر کردن، تقوا، حسن اخلاق و احسان به والدین و ... برای انسان توفیق به ارمغان می آورند به طور مثال از آیت الله مرعشی پرسیدند : چطور به این مقام رسیدید؟ فرمود: در اثر دعای پدر و مادر. وقتی مادرم مرا می‌فرستاد تا پدرم را برای خوردن غذا صدا کنم، بعضی وقت‌ها می‌دیدم پدر به خاطر خستگی، در حال مطالعه خوابش برده است دلم نمی‌آمد ایشان را بیدار کنم، همان‌طور که پایش دراز بود، صورت خودم را به کف پای پدرم می‌مالیدم تا ایشان بیدار می‌شد در این حال که بیدار می‌شد، برایم دعا می‌کرد و عاقبت‌بخیری می‌خواست، من خیلی از توفیقاتم را از دعای پدر و مادر دارم.

جوانها به پدر و مادرتان برسید و به آنها احترام بگذارید. 80 وظیفه فرزندان نسبت به والدین دارند که در روایات بیان شده و 40 تای آنها مربوط به دنیا و 40 تای آنها مربوط به بعد از وفات آنهاست.

دومین موردی که امام جواد علیه السلام فرموده اند: واعِظٍ مِن نَفسِهِ است که اشاره به نفس لوامه و نفس ملامت گر دارند. اگر انسان کار اشتباه و گناهی انجام داد خودش را ملامت کند و سعی کند به خاطر حرف مردم زیربار ارتکاب گناه نرود. هر چه توجه انسان ها به خدا بیشتر باشد صفا و لذت نمازشان هم بیشتر می شود.

1.    

سومین مورد در کلام امام جواد علیه السلام این است که اگر کسی شما را موعظه می کند گوش کنید و عمل کنید. در اوایل انقلاب یک کودکی به امام خمینی رحمه الله نامه نوشته بود و گفته بود می خواهم شما را نصیحت کنم اما خجالت می کشم. امام فرموده بود: فرزند عزیزم کاش پدر پیرت را موعظه می کردی که خیلی به موعظه ی تو نیازمند است.


حجت الاسلام حائری زاده: مومن به توفیق، نفس لوامه و پذیرش نصیحت نیازمند است+گزارش تصویری

پی پی نوشت:

1- یحیی ابن اکثم عرب بود و از قبیله بنی تمیم، اما به « خراسانی » و « مروزی » معروف بود. سال تولد او احتمالاً 159 هجری بوده است.

2- محمد غزالی فرزند محمد ۴۵۰ — ۵۰۵ ه‍ ق فیلسوف، متکلم و فقیه ایرانی و یکی از بزرگ‌ترین مردان تصوف سدهٔ پنجم هجری است.

3- تحف العقول، ص 457