اربعین عامل اتحاد و انسجام جامعۀ توحیدی است
حجتالاسلام اصفهانیان در تبیین جریان اربعینی گفت: برنامۀ 30 سالۀ آمریکا جنگ مذهب علیه مذهب است اما در مقابل، اربعین در کانون فعالیت آنان شکل گرفته که به اتحاد و انسجام جامعۀ توحیدی منجر میشود.
وارث: نشست خبری «بر بال اربعین» با موضوع بررسی ظرفیتهای جریان اربعینی، با سخنرانی حجتالاسلام سعید اصفهانیان در مؤسسۀ مطالعات راهبردی و فرهنگی اصحاب الحسین برگزار شد.
حجتالاسلام اصفهانیان دربارۀ همایش «بر بال اربعین» گفت: همایش علمی «بر بال اربعین» پنجشنبۀ این هفته در مسجد ولیعصر(عج) شهرک شهید محلاتی تهران برگزار میشود که خود مقدمهای برای کنگرههای «عهد من الحسین(ع)» و «لقاء الحسین(ع)» است.
وی در مورد کنگرههای «عهد من الحسین(ع)» و «لقاء الحسین(ع)» بیان کرد: این کنگرهها برای چهارمین دورۀ متوالی به مناسبت اربعین در سرزمین عراق شکل میگیرد که علمی و هنری ظرفیتهای اربعین را بررسی میکند. همایش «بر بال اربعین» برنامۀ اول ما برای این کنگرههاست، برنامۀ دیگر در راستای کنگرههای بینالمللی، همایش ملی اساتید با مشارکت آستان مقدس است، همچنین برنامهای نیز با مشارکت دانشجویان در ماه محرم برگزار خواهد شد که برآیند همۀ این برنامهها در مراسم اربعین منتشر میشود.
جریان اربعین عامل اتحاد جامعۀ توحیدی است
مدیر مؤسسۀ مطالعات راهبردی و فرهنگی اصحاب الحسین دربارۀ دلیل تمرکز بر فضای هنری و علمی در جریان اربعینی گفت: ما در این حوزه خلاء داریم، مخصوصاً با توجه به اینکه جبهۀ باطل به دنبال تشتت جبهۀ حق است لذا پدیدۀ اربعین وجودش غنیمت است.
وی افزود: برنامۀ 30 سالۀ آمریکا جنگ مذهب علیه مذهب است که با داعش آن را آغاز کرده است اما در مقابل این نقشۀ خبیث، برنامهای جامع از جانب خدای متعال به نام اربعین، در کانون فعالیت آنان شکل گرفته که به اتحاد و انسجام جامعۀ توحیدی منجر میشود.
حجتالاسلام اصفهانیان ادامه داد: ظرفیت اربعینی فضایی را شکل داده که فراتر از حج امت اسلامی بوده، حج 2 تا 3 میلیون جمعیت به خود میدیده اما پیادهروی اربعین حجم بسیار بیشتری دارد به طوری که حدود 27 میلیون جمعیت از 63 کشور جهان در آن شرکت کرده و فضایی را شکل میدهند که قدرتها را به انفعال وادار میکند.
وی افزود: جریان اربعینی یک اتفاق یا یک زیارت یا یک جریان قومی و عشیرهای در عراق نیست بلکه جریانی است که مسلمانان را به اتحاد دعوت میکند که نمونۀ بارز آن برقراری اتحاد بین ایران و عراق است، این جریان اگرچه از یک روز شروع شده اما به دنبال دستاندازی به عالم است.
مدیر مؤسسۀ مطالعات راهبردی و فرهنگی اصحاب الحسین ادامه داد: حداقل 2 سال است که غربیها جریان اربعین را مورد مطالعه قرار دادهاند که پژوهشی که در سایت ام.آی.تی قرار گرفت و نتیجۀ مصاحبه با 4 هزار جوان ایرانی دربارۀ اربعین بود یکی از مصادیق آن است، اما خلاء علمی ما در این فضا مشهود است و مؤسسۀ انصارالحسین میخواهد خلاء علمی را توسط اساتید با نگاههای مختلف از بین ببرد.
وی افزود: ما کمیتههای دهگانهای داشتیم که در کوفه و کربلا فعالیت کردند. اینکه از درون این پدیده، پدیده مطالعه شود حاصل سیاستگذاری جریان نخبگان خود ماست، هرچند متأسفانه جریانهای علمی از پدیدههای اجتماعی فاصلۀ طولانی دارند و مثلاً رنسانس 200 سال بعد از به وقوع پیوستنش مورد بررسی علمی قرار گرفت و به نظر میرسد اولینبار در جهان است که پدیدهای از درون و همزمان با واقع شدنش در حال کشف شدن است.
حجتالاسلام اصفهانیان ادامه داد: حوزههای دانشی و هنری ما خودشان باید خودشان را بازبینی و بازآفرینی کنند. ما با حضور متنوع دانشجویان و اساتید و بانوان چه در فضای داخلی و چه در فضای بیرونی میخواهیم این ظرفیت را مطالعه و کشف کنیم و آنچه به دست میآید را در اختیار سیاستگذران جبهۀ حق قرار بدهیم.
مدیر مؤسسۀ مطالعات راهبردی و فرهنگی اصحاب الحسین در تبیین برنامههای همایش «بر بال اربعین» گفت: ما دو پنل داریم که یکی بر عهدۀ دکتر باقری از دانشگاه خوارزمی است به طوری که گزارشی از پایان نامۀ خانم میرزایی در حوزۀ فرهنگی و ارائۀ مقالۀ علمی از خانم ناظمزاده را خواهیم داشت.
وی افزود: پنل علمی دوم ما در حوزۀ فرهنگ و اجتماع خواهد بود که دکتر ابنالدین مدیریت آن را عهدهدار خواهند بود و اعضای پنل دکتر اسماعیلی از دانشکدۀ علوم اجتماعی دانشگاه شهید بهشتی و دکتر فرتوکزاده هستند.
حجتالاسلام اصفهانیان ادامه داد: ما پنل هنری هم داریم که یک بخش آن شعر، ادب و خاطره توسط دکتر ابنالدین است و بخش دیگرش بر عهدۀ استاد قوچیان، نقاش برجستۀ کشورمان است که بر بام مسجد مقدس کوفه نیز آثاری دارند.
فضای اربعین در پیوند با جریان عاطفی معنا پیدا میکند
حجتالاسلام اصفهانیان در پاسخ به خبرنگاران دربارۀ موضوع همایش «بر بال اربعین» بیان کرد: موضوع محوری کنگرههای بینالمللی امسال، مقصدشناسی پیادهروی اربعین است زیرا بسیاری از مردم با وقوع هر پدیدۀ سؤالبرانگیر این سخن را مطرح کردند که ما در آستانۀ ظهور هستیم و آخرین آن در ماجرای داعش شکل گرفت که تعدادی از محققین هم در تطابق داعش با جریان سفیانی گفتند ما در آستانۀ ظهور هستیم.
وی افزود: انقلاب اسلامی نگاه ما به مهدویت را تغییر داد اما این نگاه در عمدۀ مراکز فرهنگی وارد نشد، قبل از آن میگفتیم شیعه فرد فردش باید به امام(عج) متصل باشد که این نگاه قالب اجتماعی قبل از انقلاب بوده است.
مدیر مؤسسۀ مطالعات راهبردی و فرهنگی اصحاب الحسین ادامه داد: بعد از انقلاب قرار شد مهدویت با یک فهم دقیق سامان یابد و انقلاب این کار را کلید زد اما در عمل، مجامع علمی، مذهبی و سیاسی ما وقتی مهدویت را ترسیم کردند یا تطبیقی عمل کردند یا رفتار فردی مثل گذشته ارائه کردند.
حجتالاسلام اصفهانیان در مورد اینکه جریان اربعینی کدام قسمتهای مهدویت را روشن میکند گفت: ما معتقدیم جریان اربعینی آنقدر قدرت دارد که با ظرفیت پر قدرت بتواند ما را پیش ببرد.
وی افزود: ما تلاش میکنیم نخبگان از این جریان عظیم مردمی غافل نمانند و از آن طرف هم ما منعی برای حضور عموم در همایشهای علمی نداریم و معتقدیم فضای اربعین در پیوند با جریان عاطفی معنا پیدا میکند. ما معتقدیم اگر صرفاً اندیشمندان سخن بگویند فرهنگ و تمدن شکل نمیگیرد بلکه برای ساخت تمدن باید با کمک هنرمندان با بدنۀ اجتماع پیوند ایجاد کنند.