جامعه کبیره همه ی کمالات اهل بیت علیهم السلام نیست!
وارث: جشن ولادت امام هادی علیه السلام با سخنرانی حجت الاسلام حسینی قمی و با مداحی حاج سید مهدی میرداماد،حاج محمد رضا طاهری و کربلایی حسین طاهری در هیئت رزمندگان اسلام برگزار شد.
در ادامه بخش هایی از سخنرانی حجت الاسلام حسینی قمی را می خوانید:
در ابتدا اشاره ای دارم به مناسبت های ماه ذی الحجه که مربوط به اهل بیت علیهم السلام و امیرالمومنان علیه السلام است و اشاره ای داشته باشم به عظمت عید غدیر تا مردم ما آماده باشند برای برگزاری جشن با عظمت غدیر و بعد اشاره ای کنم به وجود مقدس امام هادی علیه السلام ابتدا به ده مورد از مناسبت های مربوط به اهل بیت اشاره می کنم.
نهم ذی الحجه
در این روز یکی از افتخارات امیرالمومنین علیه السلام رخ می دهد که در دعای ندبه می خوانیم و سد الابواب الا بابه بسیاری از خانه ها به مسجد النبی صلی الله علیه و آله و سلم دری داشت به فرمان الهی همه در ها بسته شد جز در خانه امیرالمومنان علیه السلام برخی اجازه خواستند از رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم حضرت فرمود: هیچ دری را از سوی خود نبستم فرمان الهی بود.
یازدهم ماه دی الحجه
در حجه الوداع آخرین حج پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم بعد از نماز ظهر و عصر در مسجد خیف در سرزمین منا فرمود «إِنِّی تَارِكٌ فِیكُمُ الثَّقَلَیْنِ مَا إِنْ تَمَسَّكْتُمْ بِهِمَا لَنْ تَضِلُّوا- كِتَابَ اللَّهِ وَ عِتْرَتِی أَهْلَ بَیْتِی وَ إِنَّهُمَا لَنْ یَفْتَرِقَا حَتَّى ى یَرِدَا عَلَیَّ الْحَوْضَ
در حجة الوداع داستان لقب با عظمت امیرالمومنین علیه السلام رخ داد. در روایت است جبرائیل نازل شد و با این عنوان آقا را خطاب کرد: السلام علیک یا امیرالمومنین علیه السلام . تمام این مطالب در مصادر شیعه و اهل سنت است.
و بعد از آن نزول آیه ۲۶ سوره اسراء : «وَ آتِ ذَا الْقُرْبى حَقَّهُ» و داستان بخشیدن فدک به حضرت صدیقه هست.
پانزدهم این ماه ولادت امام هادی علیه السلام
هفدهم ماه ذی الحجه
۱۷ در حجه الوداع آیه مودت و محبت در شان حضرت امیر علیه السلام نازل شدو بعد از نماز حضرت رسول اکرم صلی الله علیه و آله و سلم دعا کردند : اللهم هب لعلی المودة فی صدور المؤمنین1 خدایا محبت امیر المومنین علیه السلام را در دل مومنین قرار بده . بعد از این دعای پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم آیه ۹۶ و 97 سوره مریم نازل شد: «اِنَّ الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصّالِحاتِ سَیَجْعَلُ لَهُمُ الرَّحْمنُ وُدّاً " فَإِنَّما يَسَّرْناهُ بِلِسانِكَ لِتُبَشِّرَ بِهِ الْمُتَّقينَ وَتُنذِرَ بِهِ قَوْمًا لُدًّا "»
هجدهم و بیست و هشتم ماه ذی الحجه
18 ماه داستان غدیر و 28 ماه خاتم بخشی حضرت امیرالمومنین علیه السلام رخ داد . حضرت در رکوع بودند سائلی به مسجد آمد حضرت در نماز اشاره کردند انگشتر خود را به سائل دادند این آیه نازل شد سوره مائده آیه 56 و 55 إِنَّما وَلِیُّکُمُ اللّهُ وَ رَسُولُهُ وَ الَّذینَ آمَنُوا الَّذینَ یُقیمُونَ الصَّلاةَ وَ یُؤْتُونَ الزَّکاةَ وَ هُمْ راکِعُونَ
وَ مَنْ یَتَوَلَّ اللّهَ وَ رَسُولَهُ وَ الَّذینَ آمَنُوا فَإِنَّ حِزْبَ اللّهِ هُمُ الْغالِبُونَ
بیست و چهارم ماه ذی الحجه
۲۴ ماه داستان مباهله رخ داد. آیه 61 سوره آل عمران در مورد این داستان نازل شد. « فَمَنْ حَآجَّكَ فِيهِ مِن بَعْدِ مَا جَاءكَ مِنَ الْعِلْمِ فَقُلْ تَعَالَوْاْ نَدْعُ أَبْنَاءنَا وَأَبْنَاءكُمْ وَنِسَاءنَا وَنِسَاءكُمْ وَأَنفُسَنَا وأَنفُسَكُمْ ثُمَّ نَبْتَهِلْ فَنَجْعَل لَّعْنَةُ اللّهِ عَلَى الْكَاذِبِينَ »
هرگاه بعد از علم و دانشى كه به تو رسيده، (باز) كسانى با تو به محاجّه و ستيز برخيزند، به آنها بگو: «بياييد ما فرزندان خود را دعوت كنيم، شما هم فرزندان خود را؛ ما زنان خويش را دعوت نماييم، شما هم زنان خود را؛ ما از نفوس خود دعوت كنيم، شما هم از نفوس خود؛ آنگاه مباهله كنيم؛ و لعنت خدا را بر دروغگويان قرار دهيم.» در این آیه علی علیه السلام نفس و جان پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم نامیده شد.
بیست و پنجم ماه ذی الحجه
مناسبت دهم از این مناسبتها ۲۵ ماه است. هجده آیه از سوره هل اتی در شان امیرالمومنان و فاطمه زهرا علیهم السلام نازل شد. که طعام خود را به مسکین و اسیر و یتیم دادند.
اولیت عید غدیر خم
از همه مناسبات مهمتر و اولی تر مسئله غدیر خم است. اشاره ای میکنم به برخی از اعمال روز غدیر. به مفاتیح مرحوم محدث قمی مراجعه کنید روایت عجیبی هست
فرمودند: در روز غدیر خداوند ۲ برابر آنچه در ماه رمضان ، در شب قدر ، در عید فطر می بخشد و بخشیده خواهد بخشد. این روایت است در ماه رمضان خداوند هر روز هزاران هزار انسان را که مستحق عذاب هستند می بخشد. در شب قدر در هر ساعت این مقدار و در پایان ماه رمضان به اندازه تمام طول دهر که آمرزیده، می بخشد.
و در غدیر بیشتر از آنچه در طول ماه رمضان. بخشیده است می بخشد.
روزه
از اعمال روز عید غدیر روزه است. در روایت است . کفاره ۶۰ سال انسان و گناهان او می شود. روزه اش معادل روزه دهر است. صوم الدهر . نه ۶۰ سال و ۶۰۰ سال . از ابتدای خلقت. اگر کسی روزه قضا دارد حتما نییت روزه قضا کند. ثواب روزه عید را هم می برد.
عیدی دادن
این عظمت با بقیه جشن ها متفاوت است. روایت است یک درهم از آن معادل ۱۰۰ هزار درهم است. عیدی هم معروف است سادات بدهند اما مختص به سادات نیست. پدر و مادر ها . بزرگتر ها عید دهند . بگذاریم فرزندان با عید غدیر شاد شوند.
اطعام دادن
فرمود کسی که در عید غدیر اطعام کند مانند اطعام تمام انبیا و صدیقین است2. اگر بگویند امام زمان و امیرالمومنین علیهم السلام مهمان شماست سفره نمی اندازید؟ و چه بهتر که به فکر نیازمندان باشیم
نماز و دعا
که در مفاتیح آمده . دعای ندبه که در جمعه ها خوانده می شود . زیارت امیرالمومنین علیه السلام در این روز وارد شده است. مخصوصا یه نماز که عده ای از فقها می گویند می شود نماز غدیر را به جماعت خواند و شنیدم امسال برنامه ریزی شده در قم در حم بی بی سلام الله علیها و در مشهد حرم سلطان علی بن موسی الرضا علیه السلام قبل ازظهر نماز را به جماعت خواهد خواند. بسیار خوب و مناسب است این حرکت.
و مطلب آخر که متذکر می شوم این که شنیدیم عده ای از مراجع عظام تقلید همه را دعوت کردند غدیر را با جشن عمومی شان دهیم و کاروان شادی داشته باشیم .دسته جات ما منحصر در عزاداری نیست. این یک هشدار است که اگر آنهایی که به مکتب اهل بیت علیه السلام و نشر مکتب آنها علاقه دارید یادتان باشد این جمله را از بزرگان شنیدم به عالمی گفتند: آقا چرا روز عاشورا دسته و علم و کتل به خیابان راه می اندازید؟ بنشنید در حسینیه عزاداری کنید و چه پاسخ زیبایی داد که :چون ما اشتباه کردیم در غدیر به کوچه و بازار نیامدیم و فریاد نزدیم و شادی نکردیم . شما غدیر را از واقعیت اصلی خود تغییر دادید اگر عاشورا هم نیامده بودیم عاشورا را هم منکر می شدید . بعد ۱۴۰۰ سال رمز جاودانگی عاشورا همین شعائر است. بگذارید این رمز را مخصوصا که مورد تایید و تشویق مراجع عظام ما است انجام دهیم و جشن غدیر را به صورت عمومی و فراگیر نشان دهیم.
عرض ارادت به ساحت مقدس امام هادی علیه السلام
می دانیم یکی از بهترین و زیبا ترین یادگار های وجود امام هادی علیه السلام زیارت جامعه کبیره است. خدارا سپاسگذاریم نام این امام در ذهن ارادتمندان به حضرتش با زیارت جامعه پیوند خورد. زیارتی که معارف فراوانی در معرفی ائمه علیهم السلام دارد. ما هیچ متنی را بالاتر از جامعه کبیره برای شناخت اهل بیت علیهم السلام نداریم. مجموعه رویات را ببینید. در هر روایتی اگر به ده ویژگی امام اشاره شده در جامعه قریب ۳۰۰ ویژگی مطرح شده.
آیا در زیارت جامعه نسبت به مقام اهل بیت علیهم السلام غلو نشده است؟
اولا جامعه کبیره همه ی کمالات اهل بیت علیهم السلام نیست. یقین داشته باشید که با سند عرض میکنم شخص امام هادی علیه السلام فرمود ما تمام کمالات را نگفتیم. همه کمالات حضرات در جامعه آمده که ادعای غلو می کنید؟ حضرت وقتی فراز هایی از مقامات اهل بیت علیهم السلام را بیان می کند می فرماید: « مَوالِيَّ لا اُحْصى ثَنائَكُمْ ، وَ لا أبْلُغُ مِنَ الْمَدْحِ كُنْهَكُم. وَ أنْتُمْ نُورُ الأْخْيارِ
مولایان من نمی توانم ثنای شما را بگویم. در نهج البلاغه خطبه ۱۷۵ آمده است حضرت بیان کرده اند : وَ اَللَّهِ لَوْ شِئْتُ أَنْ أُخْبِرَ کُلَّ رَجُلٍ مِنْکُمْ بِمَخْرَجِهِ وَ مَوْلِجِهِ وَ جَمِیعِ شَأْنِهِ لَفَعَلْتُ وَ لَکِنْ أَخَافُ أَنْ تَکْفُرُوا فِیَّ بِرَسُولِ اَللَّهِ ص أَلاَ وَ إِنِّی مُفْضِیهِ إِلَى اَلْخَاصَّهِ
سوگند به خدا، اگر بخواهم مىتوانم هر کدام شما را از آغاز و پایان کارش، و از تمام شئون زندگى، آگاه سازم، امّا از آن مىترسم که با اینگونه خبرها نسبت به رسول خدا صلّى اللّه علیه و آله و سلّم کافر شوید. حضرت همه را نگفت عده ای معتقد به خدایی حضرت شدند و علی اللهی گشتند وای اگر می فرمود. آگاه باشید که من این اسرار گرانبها را به یاران راز دار و مورد اطمینان خود مىسپارم.
مرحوم کلینی در کافی و شیخ صدوق در امالی و ابن ابی الحدید از علمای اهل سنت در شرح نهج البلاغه نقل می کنند از پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم : لَوْلَا أَنْ تَقُولَ فِيكَ طَوَائِفُ مِنْ أُمَّتِي مَا قَالَتِ النَّصَارَى فِي عِيسَى بْنِ مَرْيَمَ لَقُلْتُ فِيكَ الْيَوْمَ مَقَالًا لَا تَمُرُّ بِأَحَدٍ مِنَ الْمُسْلِمِينَ إِلَّا أَخَذُوا التُّرَابَ مِنْ أَثَرِ قَدَمَيْكَ يَطْلُبُونَ بِهِ الْبَرَكَةَ " . سوگند به خداوند اگر نگران نبودم که عده ای از امت من همان سخنی بگوید که مسیحیان در مورد عیسی گفتند سخنی در عظمت تو می گفتم از هرکجا که عبور می کردی مردم از خاک زیر پای تو برای تبرک بگیرند.
در مصادر قدیمی ما روایت است از امام صادق علیه السلام به زیارت جدشان مشرف شدندوقتی می خواهند حضرت را زیارت کنند سلام حضرت این است السَّلامُ عَلَيْكَ يا وَصِيَّ الأَوْصياءِ، السَّلامُ عَلَيْكَ يا عِمادَ الأتْقِياءِ، السَّلامُ عَلَيْكَ يا وَلِيَّ الأَوْلِياءِ، السَّلامُ عَلَيْكَ يا خَيْرَ الشُّهَداءِ،
نه تنها زیارت جامعه غلو در عظمت حضرات نیست بلکه کامل نگفته است.
دوما کسانی که می گویند غلو است بدانند مرز غلو خروج از عبودیت است. اگر شعر و حدیثی خواندیم و ائمه را از عبودیت بالا بردیم خطاست. سخنی که آنها را از مرز عبودت بالا میبرد جامعه نیست و این زیارت اوج توحید است.
شاهد مثال این موج عبودیت و توحید را در فراز هایی ذکر میکنم. بیش از ۵۰ بار نام الله ، الی الله، من الله آمده. در فرازی هست:
السلام علی ائمة الهدی و مصابیح الدجی و اعلام التقی و ذوی النهی و اولی الحجی و کهف الوری و ورثة الأنبیاء و المثل الأعلی و الدعوة الحسنی و حجج الله علی اهل الدنیا و الاخرة و الاولی و رحمة الله و برکاته.
سلام بر پیشگامان طریق هدایت و چراغهای فروزان در تاریکیها، نشانههای پرهیزگاری و صاحبان عقل، دارندگان خرد و پناهگاه مردمان، وارثان پیامبران و نمونه برتر و دعوت نیکو، حجتهای خداوند بر اهل دنیا و آخرت. رحمت خدا و برکات او بر شما باد.
السلام علی الدعاة الی الله و الأدلاء علی مرضات الله و المستقرین فی امرالله و التامین فی محبة الله و المخلصین فی توحید الله و المظهرین لأمرالله و نهیه و عباده المکرمین الذین لایسبقونه بالقول و هم بامره یعملون و رحمة الله و برکاته.
سلام بر جایگاههای معرفت خداوند و مواضع برکت و معادن حکمت و رازداران و حاملان کتاب خدا، جانشینان پیامبر خدا و فرزندان رسول خدا - درود خدا بر او و خاندان او - رحمت خدا و برکات او بر شما باد.سلام بر داعیان به سوی خدا و راهنمایان بر خشنودی خدا، استواران در امر خدا و کاملان در دوستی خدا، خالصان در توحید خدا و آشکار کنندگان امر و نهی خدا، بندگان گرامی او که در گفتار، بر او پیشی نگیرند و به فرمان او عمل کنند. رحمت خدا و برکات او بر شما باد.
و اشهد انکم الأئمة الراشدون المهدیون المعصومون المکرمون المقربون المتقون الصادقون المصطفون المطیعون لله القوامون بامره العاملون
عزیز و حکیم است و گواهی میدهد که محمد - درود خدا بر او و بر خاندانش - بنده برگزیده و رسول پسندیده اوست که او را با هدایت و دین حق فرستاد تا بر همه دینها چیره گرداند هرچند مشرکان را ناگوار باشد.
وارد شده است قبل از زیارت جامعه ۱۰۰ بار الله اکبر بگویید. مرحوم علامه می فرمایید :
به علت اینکه کسی به ما تهمت غلو نزند. ابتدا خدا را ۱۰۰ بار با تکبیر وصف می کنیم بعد اهل بیت علیهم السلام را زیارت می کنیم.
جامعه کبیره آیا سند دارد؟
اولا این زیارت از زیاراتی است که در کتب اصلی ما تهذیب شیخ طوسی من لا یحضر شیخ صدوق عیون اخبار الرضا شیخ صدوق آمده است.
ثانیا سند نمی خواهد. نهج البلاغه امیرالمومنین علیه السلام سند لازم دارد؟ قبول ندارید کلام حضرت است؟ بعد از ۱۴۰۰ سال همه عالم جمع شوند یک خطبه به زیبایی حضرت بخوانید.
مرحوم کلینی رحمت الله علیه یک خطبه در کافی شریف دارد یک صفحه ای است. باب التوحید : الْحَمْدُ لِلّهِ الْأَوّلِ بِلَا أَوّلٍ كَانَ قَبْلَهُ، وَ الْ آخِرِ بِلَا آخِرٍ يَكُونُ بَعْدَهُ
یک صفحه از خظبه نهج البلاغه می آورد تمام جن و انس جمع شوند اگر می توانند به زیبایی امیرالمومنین علیه السلام خطبه ای را بیان کنند. قرآن کریم تهدی کرده است. علی علیه السلام فرمود قرآن در کلام خالق تهدی کرده است مرحوم کلینی در کلام مخلوق تهدی کرده است. گاهی اصل آنقدر زیباست که از سند بی نیاز می کند.
استناد زیارت جامعه در کلام بزرگان
مرحوم مجلسی رحمت الله علیه فرمود: زیارت جامعه کبیره صحیح ترین زیارات از نظر سند است.
مرحوم آیت الله عبدالهادی شیرازی فرمود: کانها وردت لتصیح العقائد . زمان امام تحربف عقائد در اوج خود قرار داشت. برای تصییح عقائد امام زیارت را بیان کرد. میزان برای تصییح عقائد جامعه است.
علما توجه خاصی بر این زیارت دارند. ده ها شرح بر آن نوشته شده. علامه شبر ، مرحوم علامه مجلسی اول و مرحوم علامه مجلسی دوم. مخصوصا شرح علامه شبر را که ترجمه شده است بخوانید.
جامعه را هفته ای یک مرتبه با توجه به معنا بخوانیم. شرح دهند سخنرانها. اکتفا نکنید به شنیدن عظمت آن. امام راحل رحمت الله علیه ۱۴ سال در تبعید در نجف یک شب نشد که جامعه را مقابل ضریح حضرت امیر علیهم السلام نخوانند. آیت الله بهجت رحمت الله علیه بعد از نماز صبح هر روز در حرم بی بی جامعه را می خواندند. این زیارتی است که امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف می پسندد. مجلسی اول نقل می کند در حرم امیرالمومنین علیه السلام زیارت جامعه میخواندم. و راه سامرا بسته بود. در مکاشفه خود را در حرم امام هادی دیدم. دیدم امام زمان عجل الله تعال فرجه الشریف در کنار قبر مبارک پدر نشسته بودند. تا نگاهم با آقا افتاد زیارت را بلند خوندم مانند مداحان. ازامام بعد از اتمام پرسیدم آیا زیارت جد شماست؟ فرمود: بله
پی نوشت:
1. بحارالانوار، ج 35 ، ص 353، حدیث 2 --------- تفسیر عیاشی
2. "در بحارالانوار، ج ۶، ص ۳۰۳ آمده که امام صادق علیه السلام فرموده اند: «غذا دادن به یک مومن در روز عید غدیر ثواب اطعام یک میلیون پیامبر و صدیق و یک میلیون شهید و یک میلیون فرد صالح در حرم خداوند را دارد»