مراد از توبه خدا و توبه بنده چیست؟
حجتالاسلام والمسلمین ابوالقاسم با اشاره به آیاتی از قرآن که در آن توبه خدا مطرح شده، به تشریح این موضوع پرداخت.
وارث: حجتالاسلام والمسلمین محمد حاجابوالقاسم، عضو خبرگان رهبری و داور بینالملل قرآن، ششم خردادماه در مباحث تفسیری خود که قبل از قرائت جزء یازدهم در حرم حضرت معصومه(س) ایراد شد، گفت: امام علی(ع) فرمودند که هیچ بهایی برای جانهای شما جز بهشت وجود ندارد، پس جانتان را جز با بهشت برین الهی معامله نکنید.
وی افزود: خدا در قرآن تاکید فراوانی کرده که این وعده؛ وعده حقی بر خداوند است که پاداش نیکوکاران را خواهد داد.
حاجابوالقاسم افزود: مقام معظم رهبری در یکی از خطبههایشان فرمودهاند که ای انسان اگر بناست هستی و هویت تو فروخته شود، فقط یک بها دارد و آن بهشت است و اگر به کمتر آن بفروشی فریب خوردهای و اگر همه دنیا را هم به قیمت ذلت و زبونی به تو بدهند، فایده ندارد.
عضو خبرگان رهبری بیان کرد: در آخر سوره توبه ماجرای توبه سه نفر از کسانی که مطرود پیامبر بودند، بیان شده؛ در آیه ۱۱۸ توبه میخوانیم که خداوند به سوی آنان توبه کرد و آنان نیز توبه کردند؛ علامه طباطبایی در این زمینه فرموده توبه عبد محفوف به دو توبه خداوند است؛ اول اینکه توفیق توبه پیدا میکند سپس از گناهان توبه کرده و خدا نظر لطفش را متوجه عبد کرده و گناهش را میبخشد.
وی افزود: خدا در آیه ۲۵ یونس از بهشت به دارالسلام تعبیر کرده؛ یعنی سرای امنیت و آرامش که هیچ تهدیدی در آن نیست و هیچ مسئلهای باعث ناامنی نیست.
حاجابوالقاسم با بیان اینکه فرصتهای دنیا بسیار زودگذر است تصریح کرد: خدا فرمود روزی که مردم محشور میشوند وقتی به گذشته نگاه میکنند می بینند همه زندگی مانند یک خواب زودگذر یکساعه بوده است؛ این آیه هشداری است برای اینکه از فرصتها استفاده کنیم؛ امام علی(ع) فرمود فرصتها مانند ابرها به سرعت عبور میکنند.
وی با بیان اینکه تانی و آرامش پسندیده است مگر در امور نیک، اظهار کرد: ظالم در روز قیامت حاضر است همه ثروت عالم را برای نجات خود بپردازد؛ خدا در آیه ۵۴ یونس فرمود اگر ظالمان همه ثروت دنیا را داشته باشند حاضرند برای نجات از عذاب بپردازند، ولی فایدهای ندارد.