فرصت دعا در ماه رجب را برای دفع بلا غنیمت بشماریم
حجتالاسلام ریاضت، ضمن بیان اهمیت جایگاه دعا، گفت: در آیات و روایات دعا از ریشه عبادت گرفته شده است و دعا لزوماً به معنای درخواست از خدا نیست بلکه به معنای خواندن اوست؛ بنابراین بخشی از گستره مفهوم دعا مربوط به درخواست است. در اهمیت دعا همین مقدار بس که فرمودند دعا مغز عبادت است؛ الدُّعَاءُ مُخُّ الْعِبَادة». یعنی هر عبادتی که صورت میگیرد، دعا از عناصر اصلی آن است.
وی با اشاره به نقش زمان و مکان در تسریع اجابت دعا گفت: انسان در هر زمان و مکانی میتواند به بارگاه الهی دعا کند، اما یکسری زمانها و مکانهای خاصی است که دعا به اجابت نزدیک است؛ مثلاً حرمهای شریف اهلبیت (ع)، مساجد، اماکن متبرکه و در کل، هر جایی که ذکر خداوند بیشتر در آن جریان دارد، مکانهایی محسوب میشوند که دعای انسان به اجابت نزدیکتر است.
ریاضت افزود: از جهت زمانی نیز اینگونه است؛ مثلاً پس از هر نماز، در نیمه شب، ایام منتسب به اهل بیت پیامبر(ص)، ماه مبارک رمضان، شبهای قدر از زمانهایی هستند که دعای انسان به اجابت نزدیکتر میشود. اکنون که در ماه رجب قرار داریم، این ماه شریف نیز از جمله زمانهای استجابت دعاست؛ همچنان که پیامبر گرامی اسلام (ص) ضمن روایتی فرمود «خداوند در آسمان هفتم فرشتهای به نام «داعی» [فراخواننده] قرار داده است که هرگاه ماه رجب فرا می رسد، هرشب تا صبح فریاد میزند: ... ماه، ماه من و بنده، بنده من و رحمت، رحمت من است؛ پس هرکس در این ماه مرا بخواند اجابتش میکنم و هرکس از من بخواهد به او عطا میکنم.»
این استاد حوزه علمیه یکی از آثار دعا را تغییر در قضای الهی معرفی کرد و گفت: دعا میتواند قضای الهی را تغییر دهد هرچند درباره مقدرات اینچنین نیست؛ لذا گاهی حکمی الهی صادر میشود، اما بر اساس اراده حق، عواملی سبب بازگشت آن حکم میشود؛ مثلاً صدقه، بلایی را که در قضای الهی ثبت شده است، برطرف میکند.
حجتالاسلام ریاضت درباره جایگاه دعا در دفع بلا گفت: دعا یکی از عوامل دفع بلایاست؛ امام سجاد علیه السلام در این باره فرمود «دعا و بلا همواره تا روز قیامت در حال برتریجویی بر یکدیگرند؛ زیرا دعا، بلا را برمیگرداند هرچند حتمی شده باشد؛ اِنَّ الدُّعَاءَ وَ الْبَلَاءَ لَیَتَوافَقَانِ اِلَی یَوْمِ الْقِیَامَة. اِنَّ الدُّعَاءَ لَیَرُدُّ الْبَلَاءَ وَ قَدْ اُبْرِمَ اِبراماً.» در حال حاضر که کشور ما و برخی کشورهای دیگر درگیر ویروسی به نام کرونا شدهاند، آنچه در کنار رعایت مسائل بهداشتی اهمیت دارد، دعاست.
وی با اشاره به اینکه رعایت مسائل بهداشتی و درمانی ما را از دعا بینیاز نمیکند، گفت: هر اندازه دارو مصرف و نکات بهداشتی را هم رعایت کنیم، دلیلی بر ترک دعا نیست. امیدواریم خداوند متعال شرّها را از سر ما و ملتمان بردارد و عافیت را نصیب همه ما کند. باید قدر نعمت سلامت را دانست چه اینکه امیرالمؤمنین (ع) آن را برترین نعمت معرفی کرده و فرمود: «سلامتى بهترین نعمت است؛ اَلصِّحَّةُ اَفضَلُ النِّعَمِ» (غرر الحکم و درر الکلم، ص56)
منبع: تسنیم
افزودن دیدگاه جدید