ویژگی‌هایی که اصحاب المهدی(عج) از شهدای کربلا ارث می‌برند

کد خبر: 103538
ک کارشناس مهدوی با شرح اوصاف یاران امام حسین(ع)، گفت: از آن اصحاب باوفا با تعابیری همچون «ارواح» و «اَصحابِ الحُسَین» یاد و ویژگی‌هایی از آنها یاد می‌شود که در ‌آینده در اصحاب امام مهدی(عج) نیز وجود خواهد داشت.
وارث

به مناسبت قرار گرفتن در ماه محرم حسینی و ایام عزاداری های سید و سالار شهیدان(ع)، در سلسله گفتگوهایی با حجت الاسلام «محمدرضا نصوری»، معاون ارتباطات و تبلیغ مرکز تخصصی مهدویت آموزه های مهدوی و امام شناسانه زیارت عاشورا را به بحث و بررسی گذاشته ایم که درادامه بخش دیگری از آن تقدیم حضورتان می شود:

 

زیارت عاشورا از نظر توصیف ویژگی ها و خصایص یاران حضرت سیدالشهداء(ع) که می تواند الهام بخش منتظران برای همراهی و یاری امام زمان(عج) باشد، چه آموزه هایی دارد؟

 

زیارت عاشورا نه تنها معرفی و توصیف نامه حضرت سیدالشهداء (ع) بلکه توصیف نامه فشرده ای از یاران ایشان نیز است. وقتی در زیارت عاشورا می خوانیم: «اَلسَّلامُ عَلَیْکَ وَعَلَی الاَْرْواحِ الَّتی حَلَّتْ بِفِناَّئِکَ...» به یکی از اوصاف یاران اباعبدالله الحسین(ع) اشاره می کنیم و آن «ارواح» است.

 

کاربرد لقب روح برای آنها از چه باب است؟

 

اطلاق روح بر یاران آن حضرت(ع) اشاره به این نکته دارد که اصحاب ایشان به علت گذر از حصار و حجاب های مادی و عبور از حالات جسمانی و سربلند بیرون آمدن از امتحانات پی در پی به ارواحی آسمانی تبدیل شده اند و اطلاق ارواح به جای ابدان و اجساد به این خاطر است که جسم ایشان نیز متروح است. یعنی جسم آنها برخلاف انسان های عادی که روحشان اسیر و محکوم جسمشان است، صفات روحانی را کسب کرده است.

به شهدای کربلا «ارواح» می گوییم چون می توانیم با توسل به آنها و ادامه راه عملی‌شان روحانیت و معنویت را فرا بگیریم و روح و جان مرده را زنده کنیم.

 

چه اوصاف دیگری برای یاران امام حسین(ع) در این زیارت شریف تصریح شده است؟

 

از جمله القاب یاران باوفای امام حسین (ع) «اَصحابِ الحُسَین» است. اصحاب در لغت به معنای ملازمان و همراهان امام است که در فرهنگ تشیّع به یاران خاص، معتبر، امین و وفادار اهل بیت علیهم السلام که امتحانات خود را به شایستگی انجام داده اند، اطلاق می شود.

در تاریخ هم تعبیر اصحاب امیرالمؤمنین را داشته و در آینده اصحاب المهدی (ع) خواهیم داشت. در اصطلاح «اَصْحابِ الْحُسَيْن» ده ها بلکه صدها ویژگی خاص نهفته است که داشتن آن ویژگی ها یاران امام حسین(ع) را شـایسته مصاحبت و همراهی آن حضرت(ع) کرده است.

علاوه بر این، می توان به شهادت طلبانِ سخاوتمند در رکاب امام حسین (ع) اشاره کرد. یکی از کلیدی ترین و والاترین صفات شایسته در مسیر توحید و ولایت، ماندن تا پای جان و رفتن تا پای دار و سر دادن به پای یار است که در زیارت عاشورا به این روحیه و صفات شهادت طلبی اشاره شده است: «الَّذینَ بَذَلُوا مُهَجَهُمْ دُونَ الْحُسَیْنِ عَلَیهِ السَّلام..» آنهایی که با شهادت طلبی خون قلب خود را به پای امام حسین(ع) و عملا به پای دین ریختند.

 

وجود کدام اوصاف دیگری در یاران حضرت اباعبدالله الحسین(ع) می تواند به مهدی یاوران مسیر و جهت بدهد؟

 

از دیگر صفات یاران امام حسین(ع) مقام «عنداللهی» است، این مقام فراتر از تصور انسان های عادی است که در سجده پایانی زیارت عاشورا به آن اشاره شده است: «وَ ثَبِّتْ لِی قَدَمَ صِدْقٍ عِنْدَكَ مَعَ الْحُسَینِ وَ أَصْحَابِ الْحُسَین».

 

با توجه به تعبیر قرآنی مبنی بر آنکه شهیدان زنده اند و نزد خدا روزی می خورند، آیا در زیارت عاشورا به وجود این مقام برای یاران حضرت(ع) اشاره شده است؟

 

ویژگی دیگر رسیدن به مقام بهره مندی از سلام الهی است. خداوند در قرآن بر مرسلین، بندگان برگزیده الهی، نوح، ابراهیم، موسی و هارون سلام و درود می‌فرستد و این مقام برای ایشان واقعا مقامی بس ارزنده و رفیع است.

در زیارت عاشورا که حدیثی قدسی است و از سوی پروردگار به شمار می آید، کسی که آن را می خواند سلام خدا را بر اصحاب امام حسین (ع) هدیه می کند و خطاب به آنها عرضه می دارد: «عَلَیکُم مِنّی جَمیعاً سَلامُ اللهِ...» که این مطلب بیانگر مقام و منزلت والای شهدای کربلا در پیشگاه الهی است. البته در کنار این ویژگی ها در روایات اهل بیت(ع) به ویژگی های دیگری از اصحاب هم اشاره شده مثل وفادارترین، اهل مکاشفات عرفانی، دستیابی به مقام رضا، پایداری و استقـامت در راه هدف و عملاً فدا شدن در رکاب امام(ع).

امید است با الگوگیری از این صفات و خصایص شهدای کربلا زمینه سازان ظهور حضرت مهدی (عج) باشیم.

منبع: شبستان


افزودن دیدگاه جدید

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.