عبور از دریای پر تلاطم زندگی با عمل به دو صفت پسندیده بانوی دوعالم
همه ما در صورت برنامهریزی و ترسیم اهداف مشخص مطمئناً از لحاظ روحی آرامش بیشتری خواهیم داشت. برای یک برنامهریزی منظم و منسجم نیازمند شناخت هرچه بهتر اهداف خود در همه ابعاد زندگی هستیم. مهمترین هدف خلقت انسان، رسیدن به هدف والای انسانی و قرب الهی است.
با برنامهریزی صحیح و استفاده از بهترین و سریعترین راهها میتوانیم زودتر به این هدف مقدس برسیم. الگو گرفتن از برترین افراد عالم میتواند خیلی زود ما را به هدف خود برساند. پس الگو گرفتن میتواند نقشی مهم و اساسی را در زندگی ایفاء کند.
برترین الگوهای عالم
الگوی مناسب، نعمت بزرگی است که ما را در جهت اهداف خود راهنمایی میکند. اگر ما زیرک باشیم میتوانیم با استفاده از الگوهای مناسب به اهداف ارزشمند خود برسیم. برترین الگوهای عالم انبیاء الهی و معصومین علیهم السلام هستند. قرآن کریم از آنها به عنوان الگو نام میبرد و میفرماید:«أُوْلَـئِکَ الَّذِینَ هَدَی اللّهُ فَبِهُدَاهُمُ اقْتَدِهْ؛ [۱] پیامبران را خدا هدایت کرده تو نیز به ایشان اقتدا کن.» قرآن کریم در آیهای دیگر پیامبر رحمت و مهربانی حضرت محمد صلی الله علیه و آله و سلم را به عنوان الگو معرفی میکند و میفرماید: «لَقَدْ کَانَ لَکُمْ فِی رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِمَنْ کَانَ یَرْجُو اللَّهَ وَالْیَوْمَ الْآخِرَ وَذَکَرَ اللَّهَ کَثِیرًا؛ [۲] قطعاً براى شما در [اقتدا به] رسول خدا سرمشقى نیکوست: براى آنکس که به خدا و روز بازپسین امید دارد و خدا را فراوان یاد مىکند.» ائمه اطهار هم به عنوان برترین افراد عالم الگوهای مناسبی هستند که میتوان از سبک زندگی با ارزش آنان در جهت نیل به اهداف کمک گرفت.
معصومین (ع) از آن جهت که از گناه و پلیدی به دور هستند بهترین انسانها برای الگو شدن هستند. قرآن کریم در این باره میفرماید:«إِنَّمَا یُرِیدُ اللَّهُ لِیُذْهِبَ عَنْکُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَیْتِ وَیُطَهِّرَکُمْ تَطْهِیرًا [۳] خدا فقط مىخواهد آلودگى را از شما اهل بیت [خاندان پیامبر ] بزداید و شما را پاک و پاکیزه گرداند.» در میان معصومین (ع) حضرت زهرا (س) همیشه از جایگاهی ویژه برخوردار بودند به گونهای که ائمه اطهار علیهم السلام ایشان را به عنوان حجت بر امامان والا مقام معرفی میکنند چنانکه امام حسن عسکری (ع) میفرماید: «نَحْنُ حُجَةُ اللّه عَلى خَلْقِهِ وَ فاطِمَةُ حُجَّةُ اللّه عَلیَنا [۴] ما حجّت خدا بر آفریدگانش هستیم، و فاطمه (س) حجّت خدا بر ما است.» اگر حجت را به معنای الگو بگیریم پس میتوان گفت که حضرت فاطمه زهرا (س) نه تنها الگو برای همه ما است بلکه حتی الگو و حجت بر معصومین (ع) است. در اینجا به دوصفت برجسته حضرت زهرا (س) اشاره خواهیم داشت.
ترجیح منافع دیگران بر منافع خود
اگر تاریخ را مرور کنیم متوجه جایگاه درخشان حضرت زهرا (س) خواهیم شد. این بانوی بزرگوار که مظهر پاکی و نجابت هستند در بالاترین سطح از اخلاق و معنویت قرار داشتند به گونهای که منافع خودش را هیچ موقع بر منافع دیگران ترجیح نداد و این مسأله، در همان حدیث معروف ایشان که فرمودند: «الجارُ ثُمَّ الدّارُ؛ [۵] اول همسایه، سپس خانه خود.» نمود پیدا میکند. متأسفانه امروزه در اکثر جوامع میبینیم که این نگاه بسیار کم رنگ است و مردم بیشتر دنبال منافع خود هستند و حس فداکاری و ایثار کمتر شده است. اگر ما به این حدیث ارزشمند حضرت عمل کنیم میتوانیم جامعهای پر از محبت و ایثار داشته باشیم.
با ولایت تا شهادت
از جمله برترین اوصاف حضرت زهرا (س) که میتواند چراغ راهی روشن برای زندگی پرتلاطم و سخت دوران ما باشد مساله مهم ولایت مداری ایشان است. ایشان همیشه اعتقاد قلبی به ولایت و امام خود داشتند و این را در عمل نشان دادند و در مسیر همین ولایت پذیری به درجه رفیع شهادت نائل شدند. حضرت فاطمه (س) در مورد حق امامت و ولایت در خطبه فدکیه فرمودند: «اَمَا وَ اللّهِ لَو تَرَکُوا الحَقَّ عَلَى اَهلِهِ وَ اتَّبَعُوا عِترَةَ نَبیّهِ لَمَا اختَلَفَ فِى اللّهِ اثنَان؛ [۶] به خدا سوگند! اگر حق(امامت) را به اهلش واگذار میکردند و از عترت و رسول خدا اطاعت میکردند، دو نفر هم درباره خدا(و حکم او) اختلاف نمیکردند.» ولایت پذیری بی نظیر حضرت فاطمه زهرا سلام علیها در تاریخ جاودانه شد. این نوع دفاع از حریم ولایت میتواند راه روشنی برای همه ما باشد که در زمان فتنه، رهبر و ولی خود تنها نگذاریم و همیشه به ریسمان ولایت چنگ بزنیم تا رستگار شویم.
منبع: فارس
[۱] سوره انعام، آیه ۹۰.
[۲] سوره احزاب، آیه ۲۱.
[۳] سوره احزاب، آیه ۳۳.
[۴] عوالم العلوم و المعارف و الاحوال من الآیات و الاخبار و الاقوال، ج ۱۱، ص ۱۰۳۰.
[۵] بحارالانوار الجامعه لدرر اخبار الائمه الاطهار علیهم السلام، ج ۴۳، ص ۸۱.
[۶] همان، ج ۳۶، ص ۳۵۲.
افزودن دیدگاه جدید