نهج البلاغه؛ اعمالی که باعث زیاد شدن روزی می شود
1-صدقه دادن:
امام علیه السلام می فرماید: اذا أملقتم فتاجروا الله بالصدقه؛ هر گاه تنگدست شدید با دادن صدقه با خدای تعالی سودا کنید (کلمات قصار 250)
فرمایش امام است که فرمود: استنزلوا الرزق بالصدقه؛ روزی را با صدقه دادن فرود آورید (کلمات قصار 132)
2- امانتداری:
امام علی علیه السلام می فرماید: اداء الامانه مفتاح الرزق؛ امانتداری کلید روزی است (شرح نهج البلاغه: 318/20 ح 650)
و نیز می فرماید: و الامانه تجر الرزق و الخیانه تجر الفقر؛ امانتداری روزی به دنبال دارد و خیانت مایه فقر و تنگدستی است (تحف العقول: 255)
3- استغفار:
امام علی علیه السلام می فرماید: و خداوند استغفار (آمرزش خواستن) را سبب فراوانی روزی قرار داده است (خطبه ها 143).
4- اخلاق پسندیده:
سعه الاخلاق کیمیاء الارزاق؛ اکسیر روزی در خوش اخلاقی است (شرح نهج البلاغه: 339/20 ح 884).
چرا این چهار عمل باعث افزایش روزی می شود؟
گرچه معمولا ما نمی توانیم با فکر خود به تمام حکمت مطالب بیان شده در احادیث برسیم اما گاهی با اندکی تفکر می توان به برخی از آنها دست یافت . در مورد این چهار مورد نیز که امیرالمونین علیه السلام انها را سبب افزایش روزی می دانند می توان موارد زیر را به عنوان حکمت این روایات حدس زد:
صدقه دادن: صدقه هرچند اندک باشد خدای تعالی وعده افزایش آن را داده است : مَنْ ذَا الَّذي يُقْرِضُ اللَّهَ قَرْضاً حَسَناً فَيُضاعِفَه له (حدید/11) : كيست آنكس كه بخداوند وام دهد وام نيكوئى (يعنى از مال خود را در راه خدا خرج و انفاق كند) تا خدا آن را برای او زیاد کند .
امانتداری: انسان امانتدار در جامعه محبوب است و همه دوست دارند در کارها با او مشارکت داشته باشند زیرا هیچ گاه به مال و ناموسشان خیانت نمی کند. معامله و معاشرت بیشتر مردم با شخص نیز به خودی خود باعث می شود خیر و منفعت بیشتری از ناحیه مردم نصیب او شود.
استغفار: مطابق با روایات دیگر انسان با گناهانی که مرتکب می شود از روزی محروم می گردد و تنها با استغفار و توبه می تواند از این بند آزاد گردد.
اخلاق پسندیده: این مورد نیز همچون امانتداری سبب دوستی مردم می گردد و باعث می شود رغبت در معامله با او کنند اگر از اهل معامله باشد.
منبع: موسسه تحقیق و نشر معارف اهل البیت
افزودن دیدگاه جدید