استاد حاج علی اکبری: مواردی که برای دل، ظرفیت های معنوی را از کار می اندازند!
وارث: برنامه تلویزیونی یاد خدا با حضور حجت الاسلام استاد حاج علی اکبری در روز ولادت حضرت زهرا لسام الله علیها از شبکه قرآن پخش شد.
در ادامه بخشی از سخنان ایشان را می خوانید و در پایان می توانید متن کامل این سخنان خواندنی را در قابل یک فایل PDF دریافت نمائید.
حقِ شنیدن طبق بیان امام سجاد علیه السلام در درجه اول حفاظت است و به تعبیر حضرت تنزیه است. پاک نگه داشتن و شنیدن از انوع و اقسام آلودگی ها و آسیب ها که این ویروس ها و میکرب ها برای فطرت انسان، به منزله ی سهم قاتلند. باید خیلی مراقبت کرد و اینها برای دل، ظرفیت های معنوی را از کار می اندازند
شنیدنی ها را در منطقه ی حفاظتی تقسیم کرده ایم: حرام و مکروه
شنیدنی های حرام، مانند: غیبت و امثال غیبت که خود امام سجاد علیه السلام غیبت را تصریح می کنند. همچننین شنیدنی هایی مانند تهمت ، تمسخر و سخن چینی. اگر از این قبیل موارد را استماع کند،یعنی از روی اختیار و اراده شنونده باشد، و همراه شود ولی واکنش نشان ندهد، در جرم و گناه با فرد غیبت کننده شریک است.
اگر کسی توجه داشته باشد، شنیدن در اینجا حق الناس هم می آورد. بعضی عذر بدتر از گناه می آورند. بعضی می گویند ما رویمان نشد که بحث مجلس را تغییر دهیم. یعنی ما ملاحظه ی گوینده ای که گفتار شیطانی داشته است را نکردیم، ملاحظه ی تاریک شدن دل خودمان را نکردیم و ملاحظه ی خدا را نکردیم. در این موارد چه کار باید کرد؟باید به نصرت و یاری کسی که مورد ظلم قرار گرفته است، بپردازیم. باید نهی از منکر کنیم.
در مواردی که انسان مبتلای چنین گناه بزرگی می شود ، باید هم جبران کند و هم تسهیل رضایت کند. بین خود و خدای خود استغفار کند.
خداوند متعال در آیه 12 سوره نورمی فرماید: "لَوْلَا إِذْ سَمِعْتُمُوهُ ظَنَّ الْمُؤْمِنُونَ وَالْمُؤْمِنَاتُ بِأَنفُسِهِمْ خَیْرًا وَقَالُوا هَذَا إِفْکٌ مُّبِینٌ"
بعد از آنکه تهمتی به همسر پیامبر زده بودند و شایعه کرده بودند. کلمه" إِفْکٌ " را آورده است.
چرا وقتی که آن را شنیدید، مردان مؤمن و زنان مؤمن درباره خودشان گمان خوب نبردند و نگفتند: این دروغی آشکار است؟
"ولولا" چرا حرفی که شنیدید، نسبت به خودتان گمان نبردید؟
ارتباط بین شما مومنین ارتباط جانی است.
چرا دفاع نکردی؟
چرا سکوت کردی؟
چرا نگفتی این دروغ است؟ خداوند کلمه
"لو لا" را آورده است. و به صورت سنگین سرزنش کرده است.
انسان های مومن نباید سکوت کنند .
امیرالمومنین علی علیه السلام نیز در نهج البلاغه در خطبه 139 خطاب به مومنین و مردم می فرمایند: ای مردم وقتی شما راجع به برادر و خواهر مومنتان، شناخت ایمانی دارید، وقتی در باره او حرفهای نامربوطی زده می شود، "فلایسمعن فیه اقاویل الرجال" حرفهای انسانهای بی ربط را درباره او نشنوید، زیرا از این تیرهای خطا از زبان شیطانی خیلی پرتاب می شویم. خوب تو نباید خودت را در معرض قرار دهی . "فلایسمن" سپر بگیرید در برابر این تیرهای شیطانی و خدنگ های مسموم! و در ادامه می فرمایند:
آگاه باشید بین حق و باطل چهار انگشت بیشتر فاصله نیست. باطل این است که بگویی: "سمعت" حق این است که بگویی دیدم "رایت"
گروه اول، شنیدنی های حرام بود که ملاحظه فرمودید در آن علاوه بر حق الله، حق الناس هم بود.
گروه دوم از شنیدنی های حرام
این است که خدا ، ولی خدا و کتاب خدا، مورد تمسخر قرار می گیرد. و حرفهای ناگوار در این رابطه گفته می شود. اینها نیز شنیدنی های حرام است. تخریب، حرمت شکنی، تمسخر و بدعت گذاری که شنیدن همه اینها قطعا حرام است. و در یک چنین مواردی عوارض فکری ، روانی و اخلاقی بسیار خطرناکی خواهد داشت.