تدبیری که روح امید را در منتظران زنده نگاه داشته است!
حجت الاسلام «جواد نصراللهپور»، کارشناس مرکز تخصصی مهدویت در سلسله مطالبی در کانال تلگرامی «مهدویت و انتظار» به شرح و آموزش مباحث مهدویت پرداخته است. در ادامه مشروح قسمت اول از جلسه «علامت های ظهور، راز مخفی بودن زمان ظهور، انواع علائم ظهور و علائم حتمیه» مرور می شود:
وقتی از ظهور امام زمان(عج) سخن می گوییم احساسی دلپذیر به انسان دست می دهد و خستگی این دنیای مادی از تن او خارج می شود؛ در روایتی از امام صادق(ع) که شیخ طوسی(ره) در کتاب الغیبه آورده است، حضرت(ع) می فرمایند: ما اهل بیت(ع) نه در گذشته و نه برای آینده زمان ظهور را تعیین نکرده ایم.
بنابر این آنها که زمان ظهور را تعیین می کنند کار خلافی از نظرگاه اهل بیت(ع) انجام می دهند. در الغیبه آمده امام باقر(ع) سه مرتبه تاکید کردند: کسانی که برای ظهور زمان تعیین می کنند، دروغگو هستند!
این نشان می دهد در همه زمان ها افرادی با انگیزه های مادی و شیطانی برای ظهور زمان تعیین می کرده اند، امروز هم چنین افرادی هستند لذا ائمه(ع) از ما خواسته اند آنها را تکذیب کنیم.
چرایی مخفی بودن زمان ظهور امام مهدی(عج)
قطعا در روایات حکمت هایی برای این مهم آمده است، اول برای تداوم روح امید در جامعه شیعی است، وقتی زمان ظهور مخفی باشد نور امید برای منتظران در همه دوران ها باقی می ماند و با این امید پیوسته شیعیان حضرت(ع) می توانند مقابل سختی ها و فشارهای تحمیلی، مقاومت کنند اگر به شیعیان چند قرن پیش می گفتند ظهور قطعا در زمان شما رخ نمی دهد و در چند قرن دیگر حادث می شود با چه امیدی آن فشارهای عجیب را تحمل می کردند؟! چنان که علما را به جرم نام بردن از اهل بیت(ع) به شهادت می رساندند.
از دیگر حکمت های مخفی بودن زمان ظهور این است که زمینه سازی و بسترسازی برای ظهور استمرار داشته باشد، انتظار صحیح از مهمترین عوامل پویایی و نشاط یک جامعه دینی است و این انتظار در سایه مخفی بودن زمان ظهور بقیه الله الاعظم(عج) شکل می گیرد؛ چون منتظرانی که بدانند ظهور را درک نخواهند کرد دچار رکود می شوند. این اختفای زمانی، امید حرکت را به منتظران می دهد تا جامعه خویش را اصلاح کنند.
دیگر دلیل اختفای زمان ظهور آن است که ممکن است بنابر شرایط و دلایلی، زمان ظهور تغییر کند و بداء حاصل شود؛ این عقیده انحصاری شیعه است که برخی مسائل از سوی خدا تقدیر می شود اما بعد به دلایلی خاص این تقدیر، تغییر می کند!
در الغیبه نعمانی آمده، امام باقر(ع) فرمودند: کسانی که وقتی برای ظهور منجی و موعود ما اهل بیت(ع) تعیین می کنند، دروغ می گویند ... زمانی که موسی(ع) به امر خدا 30 شب از قوم خود بیرون رفت و بعد خدا صلاح دانست 10 روز به آن اضافه کند و میقات موسی(ع) 40 روز شد، قوم موسی(ع) در آن 10 روز از دین برگشتند و گوسالهپرست شدند!
اگرچه زمان ظهور نامشخص است اما علائم و اتفاقات خاص نزدیک به ظهور توسط ائمه(ع) بیان شده است. این نشانه های در منابع شیعه و اهل سنت آمده است؛ این روایات از نظر درجه اعتبار متفاوت هستند و نیاز به بحث عالمانه دارند و در کرسی های علمی پژوهشی باید اعتبارشان بررسی شود. چون برداشت ها و تعابیر ناصحیح می تواند منجر به عواقب سوء شود.
آثار و فواید دانستن علائم و نشانه های ظهور امام عصر(عج)
از یک سو علامت های ظهورن ویدبخش فرج مهدی فاطمه(س) است، لذا دانستن روایات ظهور با جزئیات نور امید را در منتظران روشن تر خواهد کرد و از طرفی معاندان و مخالفان، وقوع این علائم برایشان سبب تذکر خواهد بود تا دست از تباهی و ظلم بردارند. دلیل دوم آنکه وقوع علائم ظهور، عاشقان حضرت(ع) را برای درک ظهور و کسب لیاقت همراهی با سپاه موعود آمادهتر می کند.
آگاهی از حوادث آینده که اهل بیت(ع) خبر داده اند، شیعیان را در برنامه ریزی مناسب برای برخورد با ناهنجاری ها کمک می کند؛ علاوه بر این، نشانه ها و علائم ظهور به تشخیص مدعیان دروغین کمک می کند و بسیاری از دروغ ها با بررسی این علامت ها آشکارتر می شود.
منبع: شبستان
افزودن دیدگاه جدید