نشانه‌های انتظار منجی در دعای ندبه

کد خبر: 112769
مدیرعامل بنیاد مهدی موعود(عج) فارس به بیان نکاتی درباره دعای ندبه پرداخت و گفت: لازم است به مسئله انتظار با دیدی وسیع و افقی نو نگاه شود.
وارث

حجت‌الاسلام والمسلمین علیرضا حدائق، مدیرعامل بنیاد مهدی موعود(عج) فارس بامداد امروز، ۲۰ اسفندماه در سلسله منبرهای مجازی خود با عنوان «سبک زندگی مهدوی» به بیان نکاتی درباره دعای ندبه پرداخت و گفت: اگر نماد لفظی انتظار را در دعای ندبه جست‌وجو کنیم، به واژه «أَیْنَ» برخورد می‌کنیم. این واژه از سویی نشانه و نماد انتظار و از سویی، محرک و برانگیزاننده و تقویت‌کننده حالت انتظار در شیعه است.

وی افزود: با بررسی پسوندهای واژه «أَیْنَ» در می‌یابیم انتظار شیعه از یک توسعه و میدان مفهومی بسیار بالایی برخوردار است. همچنین در روایات مربوط به انتظار، از انتظار دولت ما، انتظار امر ما، انتظار نابودی دشمنان ما سخن به میان آمده است. بنابراین، لازم است به مسئله انتظار با دیدی وسیع و افقی نو نگاه شود.

نمای توحیدی
حدائق اظهار کرد: آنچه شیعه را به سوی یک انتظار فعال و یک نگرانی شدید می‌کشاند، تسلط شرک و بت‌پرستی درون و غیردرون و ترویج بی‌خدایی و فقدان رنگ و بوی خدا در نفوس انسان‌ها و روابط حاکم بین آن‌هاست و به همین دلیل منتظران در انتظار تکوین هسته‌ مرکزی خواسته‌های خود یعنی توحید و یگانه‌پرستی در جوامع انسانی هستند و در جست‌وجوی بقیةالله، وجه‌الله و باب‌الله لحظه‌شماری می‌کنند.

وی در ادامه به بیان روایت‌هایی درباره بقیةالله(عج) پرداخت و گفت: در روایات اسلامی آمده است چون قائم قیام فرماید، در روی زمین جایی باقی نمی‌ماند مگر اینکه در آن ندای شهادت به وحدانیت خدا و نبوت پیامبر(ص) برمی‌خیزد. همچنین در دعای ندبه می‌خوانیم «أَیْنَ بَقِیَّهُ اللَّهِ الَّتِی لا تَخْلُو مِنَ الْعِتْرَهِ الْهَادِیَهِ» کجاست حضرت بقیةالله(عج) که عالم، خالی از عترت طاهره (که هادی امت است) نخواهد بود.

مسئول حوزه علمیه منصوریه شیراز ادامه داد: در روایتی از امام باقر(ع) آمده است که فرمودند هنگامی که حضرت مهدی(عج) ظهور کنند، پشت خود را به کعبه تکیه داده و ۳۱۳ نفر از یاران ایشان، در اطرافشان حلقه می‌زنند، سپس اولین چیزی که حضرت به آن سخن آغاز می‌کنند، آیه ۸۶ سوره هود «بَقِيَّةُ اللَّهِ خَيْرٌ لَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنِينَ» و سپس می‌فرمایند «أنا بَقِيّةُ اللّه ِ في أرضه و خليفتُهُ و حجّته علَيكُم، فلا يُسَلِّمُ عليه مُسَلِّمٌ إلاّ قالَ: السّلامُ عليكَ يا بَقِيّةَ اللّه ِ في أرضِهِ؛ بقیةالله»، حجت خدا و جانشین او در میان شما، من هستم. هیچ مسلمانی به ایشان سلام نمی‌کند جز اینکه خدمتشان عرضه می‌دارد، سلام بر تو ای یکتا بازمانده خدا بر روی زمین. همچنین در دعای ندبه می‌خوانیم «ايْنَ بابُ اللهِ الَّذي مِنْهُ يُؤْتي» کجاست آن درگاه الهی که از در او وارد می‌شوند. این جمله اقتباسی از آیه ۱۸۹ سوره بقره «وَأْتُوا الْبُيُوتَ مِنْ أَبْوَابِهَا» است.

وی اظهار کرد: اسود بن سعید می‌گوید در محضر امام باقر(ع) بودم که حضرت بدون اینکه سؤالی از ایشان بپرسم، فرمودند حجت خدا و درگاه الهی و لسان الهی ما هستیم. همچنین وجه خدا و چشم خدا در میان خلق او ما هستیم. همچنین در فراز دیگری در دعای ندبه می‌خوانیم «أَیْنَ وَجْهُ اللَّهِ الَّذى إِلَیْهِ یَتَوَجَّهُ الْأَوْلِیاءُ» کجاست آن وجه الله که دوستان خدا به‌سوی او روی آورند. در این تعبیرات، اما زمان(عج) به عنوان بقیةالله و باب‌الله و وجه‌الله توصیف شده‌اند، چراکه ظهور و وجود ایشان، میل به عبادت، بندگی و پاکیزگی روح و شیطان‌ستیزی و شرک‌زدایی را در انسان‌ها و جوامع انسانی تقویت کرده و ارتقا می‌بخشد.

حضرت مهدی(عج) عصاره انبیا
حدائق با بیان اینکه شیعه حضرت مهدی موعود(عج) را عصاره، بلکه اشارت و بشارت حضور و ظهور تمامی اولیا و انبیای سلف الهی می‌داند، افزود: ایشان نه تنها منتقم خون و استیفاکننده حق ضایع شده آنان هستند، بلکه از هر یک از انبیا، کمالی، خلقی، صورتی و یا سیرتی را به همراه دارند. ایشان طول عمر آدم و نوح، زیبایی یوسف، قضاوت داوود و جهانداری و حشمت سلیمان را به همراه دارند. آن حضرت آیینه تمام‌نمای محمدی(ص) و تداعی‌کننده سیرت و سیمای احمدی هستند.

عضو جامعه روحانیت شیراز با تصریح اینکه حضرت مهدی(عج) ضمن برگرداندن حقوق مستضعفین حقیقی عالم انسانی، مجری اهداف و پیاده‌کننده آرمان‌های انبیا و اولیای الهی در طول تاریخ هستند، گفت: در دعای ندبه می‌خوانیم «أَیْنَ الطّالِبُ بِذُحُولِ الْأَنْبِیاءِ وَ أَبْناءِ الأَنْبِیاءِ؟ أیْنَ الطّالِبُ بِدَمِ الْمَقْتُولِ بِکَرْبَلا» کجاست آن کسی که از ظلم و ستم امت بر پیامبران و اولاد پیامبران دادخواهی می‌کند. کجاست آنکه از خون شهید کربلا انتقام خواهد گرفت. ایشان نه تنها ولی خون‌های به ناحق ریخته انبیا بوده بلکه زمینه‌ساز بازگشت انبیا نیز هستند. با ظهور آن حضرت، حضرت مسیح(ع) و اولیای دیگر خدا در صحنه حاضر خواهند شد، لذا انتظار ما، انتظار حضرت مسیح(ع) و اولیا دیگر خدا نیز است.

وی یادآور شد: در روایات رجعت، به حضور مجدد مؤمنین و موحدین و تعدادی از انبیا و اولیای الهی تصریح شده است. به‌طور نمونه در حدیثی از وجود مبارک امام صادق(ع) آمده است: هر گاه حضرت قائم(عج) ظهور کند، در قبر به مؤمن گفته می‌شود: ای فلان! آقایت ظهور کرده است. اگر خواهی به او ملحق شوی، برخیز و ملحق شو و اگر خواهی که در جوار کرامت پروردگارت بمانی، بمان.

انتظار قدرت اسلام
حدائق تصریح کرد: با نگاهی عمیق و محققانه به بستر تاریخ و سرنوشت ادیان و اولیای مصلح، در می‌یابیم یکی از اهداف اساسی آن‌ها در دست گرفتن قدرت و سیاست و درهم آمیختن دیانت و سیاست بوده است. از مبارزات ابراهیمی گرفته تا مجاهدت‌های موسوی و عیسوی و محمدی(ص)، از نهضت‌های بزرگ و اقدامات علوی، فاطمی و حسینی گرفته تا خرده نهضت‌های سیاسی حاکم و ماجراجویان غیرصالحی بوده است که تا حد ربوبیت تکوینی و تشریعی پیش رفته‌اند و خود را قیم و قانون‌گذار حدود و قوانین و اجرای احکام آن دانسته‌اند.

به گفته وی، در طول تاریخ ولاء سیاسی اهل بیت(ع)، هیچگاه به فعلیت مطلق نرسیده و همواره همچون فدک حضرت زهرا(س)، در دست غاصبان بوده است. لذا، یکی از ارکان اساسی انتظار، انتظار قدرت اسلام و انتظار سیاست الهی اسلام است.

مسئول حوزه علمیه خاتم‌الانبیا(ص) شیراز با اشاره به فراز دیگری از دعای ندبه گفت: در دعای ندبه از حضرت حجت به «صَدْرُ الْخَلائِقِ» یاد می‌شود؛ ایشان همه نژادهای سفید و سیاه، سرخ و زرد و همه زبان‌ها و قومیت‌ها و ادیان را صدارت معنوی و سیاسی می‌بخشند و نه تنها بین آنان صلح و سازگاری را برقرار می‌کنند بلکه در بین وحوش نیز، بذر مهر و زندگی مسالمت‌آمیز می‌افشانند و بین آنان صلح و سازگاری را برقرار می‌کنند. ایشان با قطع ریشه کهن ظلم و بیداد، پشت ستمگران را می‌شکنند و طعم شیرین عدالت را به همه می‌چشانند.

احیا و اجرای دین
وی در ادامه سخنان خود بیان کرد: یکی از زشت‌ترین پدیده‌های تاریخ این است که انسان‌ها به دلایل نفسانی یا به اجبار جباران و زورمداران و یا به دلایل خاص فکری همچون ضعف فکر و یا وجود شبهات فکری و عقیدتی و کج رفتاری‌های مدعیان دینی، از دین‌مداری و باور دینی و یا عمل دینی فاصله گرفته‌اند. زحمت طاقت‌فرسای پیامبران الهی در طول تاریخ، نتیجه کمی را به همراه داشته است، هرچند خط فکری و اندیشه آنان در بستر تاریخ ترسیم یافته و رهروانی پیداه کرده‌اند اما توأم با نوعی تحریف و اختلاف و چندگانگی بوده است و زلال دیانت آنان به دست تحریف‌گران و منافقان و یا تحت اجبار ستمگران به دگرگونی یا حذف و اضافه دچار شده است.

حدائق با تأکید بر اینکه منتظر خالص و صادق در انتظار دیانت بی‌شائبه و قانون خالص به دور از تحریف‌ها، پیرایه‌ها و خرافات و یا اضافات و نوآوری‌هاست، گفت: در دعای ندبه چنین زمزمه می‌کنیم «أَیْنَ أَعْلامُ الدّینِ، وَ قَواعِدُ الْعِلْمِ ... أَیْنَ الْمُؤَمَّلُ لِإِحْیاءِ الْکِتابِ وَ حُدُودِهِ ... أَيْنَ مُحْيِی مَعَالِمِ الدِّينِ وَ أَهْلِهِ» کجا رفتند آن راهنمایان دین و ستون‌های دانش... کجاست آن کسی که برای زنده کردن قرآن و حدود آن، آرزو شده است... کجاست آن کسی که آرزومندیم کتاب آسمانی قرآن و حدود آن را احیا کند. این عبارات بیانگر آن است که انتظار، نه تنها در موضوع حضور یک انسان کامل برای اجرای منویات سیاسی است، بلکه معرفی و اجرای دین خالص و ناب نیز در دستور کار آن منجی آسمانی است.
منبع: ایکنا


افزودن دیدگاه جدید

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.