شهید صدر مرجعیت و حوزه را فراحزبی میدانست
آیتالله محسن اراکی، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم شامگاه پنجشنبه طی سخنانی در چهل و دومین سالگرد شهادت آیتالله سیدمحمدباقر صدر و خواهرش، شهیده بنت الهدی صدر که به صورت مجازی در پژوهشگاه باقرالعلوم(ع) برگزار شد، با اشاره به دستاوردهای موثر شهید صدر و تفکر نظاممند ایشان گفت: روش نظاممند در تفکر اسلامی از ویژگی شهید صدر است که اسلام را به عنوان یک نظام جامع معرفی و به مسائل جامعه با این اندیشه میپردازد.
وی با این بیان که قرآن و نصوص، جامعه را یک مجموعه به هم پیوسته میبینند، بیان کرد: از آنجایی که آیات و روایات جامعه را یک مجموعه پیوسته میدانند لذا باید احکام فقهی نیز نظاممند باشند و اقتصاد و سیاست و ... را در بر بگیرد.
آیتالله اراکی فقه شیعه را فقه ساختارمند دانست و تصریح کرد: اگر فقه ساختارمند نداشته باشیم، حاکم جامعه در مدیریت صحیح خود با چالش روبه رو خواهد شد، لذا فقیه باید برای اداره جامعه، چالشهای موجود حکومت را براساس فقه ساختارمند برطرف کند.
وی ادامه داد: بر اساس نظام ساختاری میتوانیم مسائل نظام بانکی، بورس و بیمه را حل کنیم، سیاستهای توزیع و اقتصاد باید براساس فقه نظاممند مرتفع شود، این کار بزرگ را شهید صدر آغاز کرد، این نوع نگاه حتی در جهان اهل سنت هم وجود ندارد و به همین خاطر در مقابل اندیشههای شهید صدر سر خم کرده است.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به فقه منظومهای افزود: برای مدیریت جامعه نیازمند فقه منظومهای و ساختارمند هستیم چرا که موضوع این فقه فرد نیست بلکه جامعه است و لذا فقه خرد برای مدیریت جامعه کافی نخواهد بود.
وی با تاکید بر اینکه شهید صدر فقه را در عرصه مدیریت جامعه وارد کرد، ابراز کرد: علامه صدر نه تنها در فقه اجتماعی بلکه در فقه خرد نیز بینظیر بود و در کمتر مسئلهای بود که وارد شود و تحولی به وجود نیاورد.
آیتالله اراکی با اشاره به کتاب فلسفتنا شهید صدر عنوان کرد: مرحوم شهید صدر به اصول فقه نظم بخشید و بین مقاصد ارتباط منطقی برقرار کرد. در مباحث فلسفی نیز کتاب فلسفتنا را مشاهده و با کتاب روش رئالیسیم علامه مقایسه کنید، در کتاب فلسفتنا یک روش نظاممند و منطقی برقرار شده است.
عضو مجلس خبرگان رهبری روش شهید صدر در جنبشهای سیاسی را کار حزبی و تشکیلاتی برشمرد و تصریح کرد: شهید صدر مرجعیت و حوزه را فراحزبی میدانست، اما در عین حال معتقد بود حوزه نیز باید کاری منسجم انجام دهد و مرجعیت باید محور حوزه باشد.
وی ادامه داد: مجموعه حوزه که از مرجعیت و طلاب به وجود آمده است باید جایگاه محوری در جامعه داشته باشد و رابطه حوزه با مردم بگونهای تنظیم شود که محور حوزه علمیه باشد، اگر عالم اجتماعی از محوریت افتاد، کنترل فعالیتهای اجتماعی در مسیر اهداف اسلامی با خلاء رو به رو خواهد شد.
آیتالله اراکی با اشاره به اهمیت جامعه عنوان کرد: روحانیت راستین باید جهت دهنده و محور در جامعه باشند و طرح مرجعیت صالحه در حوزه علمیه تبیین شود.
منبع: ایکنا
افزودن دیدگاه جدید