آموزش عمومي به زائران؛ بر گرما چگونه غلبه كنيم؟

کد خبر: 13332
وارث: يكي از مواردي كه ممكن است يك زائر را در عربستان و يا حتي عراق بخصوص در فصول گرم سال دچار مشكل كند، گرمازدگي مي‌باشد. به دليل طبيعت گرم وخشك عربستان لازم دانستم براي آشنايي بيشتر زائرين، اين مطلب را براي آمادگي در مواجه با گرما زدگي در اينجا قرار دهم.

بدن انسان بطور عادي، داراي يك مكانيسم تنظيمي گرمايي ميباشد و بر هم خوردن تعادل در اين مكانيسم به نحوي كه درجه حرارت بدن به طور غير عادي بالا رود را گرمازدگي مي‌نامند.

تبخير بيش از حد آب از بدن، به علت گرما، سبب كاهش فشارخون مي‌شود و در نتيجه خون به طور مرتب به كليه‌ها و مغر نخواهد رسيد؛ فرد گرمازده دچار سرگيجه شده و در حالت نيمه بي‌هوشي به سر مي‌برد. گرمازدگي مي‌تواند با علائمي مانند خستگي و گيجي، اخلال در هوشياري، عدم تعرق، سر درد، گرفتگي عضلات، تهوع يا استفراغ، تشنج كوتاه و سريع و يا نبض ضعيف خودش را نشان دهد.

براي جلوگيري از گرمازدگي وقتي كه براي مدت طولاني در معرض تابش آفتاب يا در يك محيط گرم هستيد، آب زيادي بنوشيد. قبل از اينكه كاملاً احساس تشنگي كنيد، آب بنوشيد (يعني منتظر نباشيد تا احساس تشنگي كنيد و سپس آب بنوشيد) و هنگام نوشيدن آب بيشتر از آن حدّي كه فكر مي‌كنيد نياز به آب داريد، آب و مايعات بنوشيد، مخصوصاً وقتي كه خيلي عرق كرده ايد.

وقتي مقابل آفتاب هستيد روي سرتان كلاه بگذاريد كه بهتر است لبه دار باشد تا روي صورتتان سايه ايجاد كند. سر شما نسبت به گرما حساس است.

براي پيشگيري از گرما زدگي در هواي گرم لباس‌هاي گشاد، نازك و رنگ روشن بپوشيد. لباس كتان از همه بهتر است، زيرا باعث مي‌شود هوا به راحتي از آن عبور كند و عرق شما خشك شود.

ادم (آماس) ناشي از گرما و عرق سوز شدن نشان مي‌دهند كه بدن شما تحت استرس ناشي از گرماست. در حالت ادم ناشي از گرما، رگ‌هاي خوني بدن گشاد شده و باعث مي‌شوند مايعات زير پوست بدن جمع شوند كه در اين صورت دست‌ها و پاها متورم مي‌شوند. ممكن است ابتدا با احساس تنگ شدن انگشتر يا كفش‌ها متوجه اين تورم شويد. در حالت عرق سوز، منافذ خروج عرق بسته مي‌شوند و شما احساس خارش مي‌كنيد كه معمولاً زير لباس است. اگر لباس شما خيلي كلفت و گرم باشد ممكن است اين حالت رخ دهد.

ادم و عرق سوز شدن خطرناك و مضر نيستند، ولي نشان مي‌دهند كه بايد براي پيشگيري از عوارض جدي گرمازدگي، دماي بدنتان را كاهش دهيد.

در صورتيكه دارو مصرف مي‌كنيد، از پزشك خود سئوال كنيد كه آيا اين دارو با تنظيم دماي بدن شما تداخل مي‌كند يا خير؟ اگر داروي مصرفي شما در تنظيم دماي بدنتان مداخله مي‌كرد، بايد فعاليت بدني تان را در هواي گرم كاهش دهيد و به مقدار كافي آب و مايعات بنوشيد.

اولين اقدام براي بهبود فرد گرمازده، قرار گرفتن بيمار در محيط خنك و در سايه و نيز شست و شوي او با آب ولرم است.
استفاده از آسپيرين براي تب بيمار ممنوع است.
/م118