عمل به اين حديث، سفر حج را آسان و لذت بخش مي كند

کد خبر: 17490
مسلمان نسبت به مسلمان مانند يك ساختمان واحد است كه هر يك ديگري را مي‌گيرد… آنان با يكديگر در نيكي و در تقوا همكاري مي‌كنند… به سوي حق و صبر توصيه مي‌كنند… به معروف امر كرده و از منكر باز مي‌دارند…
وارث: سفر حج با توجه به زمان نسبتا زياد دوري افراد از ديار و خانواده خود و همچنين اعمالي كه بردوش اوست اساسا يك سفر پر مشقت است، لذا درك يكديگر در طول اين سفر و توجه به توصيه‌هاي بزرگان دين مي‌تواند سختي‌هاي آن را بر ما آسان كند.

توصيه‌ها و دستورات فراواني از رسول مكرم اسلام و ائمه معصومين و بزرگان دين درباره اين سفر معنوي و بي‌بديل بيان شده است كه در اين فرصت براي جلب توجه زائران عزيز خانه خدا به حديثي از امام علي (ع) اشاره مي‌كنيم شايد خيلي شنيده‌ايم و تكرار كرده‌ايم اما در عمل شايد زياد پايندش نبوديم. آنحضرت مي‌فرمايند: «آنچه را براى خود مي‌پسندى براى مردم بپسند، تا مسلمان باشى.» غرر الحكم: ح ۲۳۲۹ / گزيده غررالحكم و دررالكلم، ص۳۰

اين حديث اگر آويزه گوشمان و مقابل چشمانمان و چراغ راه‌مان باشد سفر طولاني و سخت حج براي ما شيرين و لذت بخش و البته با كوله باري از ثواب همراه خواهد بود. اگر در اين سفر ما به اين حديث عمل كنيم و آنچه براي خود مي‌پسنديم براي ديگران هم بپسنديم تازه به فلسفه حج و زيبايي‌هاي مناسك حج پي خواهيم برد نه اينكه همه چيزهاي خوب را براي خود بخواهيم و براي ديگرا حقي قائل نشويم وبلكه چيزهايي كه براي خود نمي‌پسنديم براي ديگران بپسنديم.

يكي از وجوه پسنديدن آنچه براي خودمان خوب مي‌دانيم براي ديگران نيز، اين است كه حواسمان به همسفري‌هايمان به ويژه افراد مسن‌تر باشد. در اين سفر عليرغم تلاش‌هاي فراوان و زحمات مديران كاروان‌ها و عوامل اجرايي آن شايد اين چند نفر نتوانند به طور شايسته همه افرادي كه در يك كاروان هستند را همراهي كنند لذا هرچه مشاركت در انجام امور باشد علاوه براجر معنوي، سفر نيز براي زائران شيرين‌تر مي‌شود. مراقب باشيم خداي ناكرده حقي از كسي در اين سفر به خاطر عدم توجه ما به اين حديث ضايع شود چرا كه سختي سفر براي همه است نه براي شخصي خاص.

اينجاست كه نمود و ظهور اين حديث گهربار را در سفر حج مي‌توانيم مشاهده كنيم كه اميرمومنان فرمومودند: «آنگونه با مردم رفتار كن كه دوست داري با تو رفتار كنند، آنگونه احترامشان كن كه دوست داري احترامت كنند، همانطور كه دوست نداري حق تو را ضايع كنند، حق ديگران را ضايع نكن، همانطور كه دوست نداري به تو ظلم شود، به ديگران ظلم نكن، نفس خود را ميزان قرار ده بين خودت و غير خودت پس دوست بدار براي غير خود آنچه را كه براي خود دوست مي‌داري، و اكراه داشته باش از آن براي غير خود از آنچه براي خود اكراهش مي‌داري. (نهج البلاغه نامه ۳۱)

در حديث ديگري از امام علي بن الحسَين، زَيْن العابدين عَليه السلام آمده است كه فرمودند: «سه حالت و خصلت در هر يك از مومنين باشد در پناه خداوند خواهد بود و روز قيامت در سايه رحمت عرش ‏الهي مي‌باشد و از سختي‌ها و شدايد محشر در امان است:
اوّل آنكه به مردم چيزي را دهد كه از آنان براي خويش مي‌خواهد (آنچه براي خود مي‌پسندد را به آنان عطا كند).
دوّم آن قدم از قدم برندارد تا آنكه بداند آن حركتش در راه اطاعت خداست يا معصيت و نافرماني او
سوّم از برادر مومن خود (به عيبي كه در خود نيز دارد) عيب جويي نكند تا آنكه آن عيب را از خودش دور سارد.

/م118