استاد فاطمی نیا: مقام امام باقر(ع) به عنوان یک امام معصوم از قول ما خارج است
وارث: مراسم عزاداری ایام شهادت امام باقر علیه السلام با سخنرانی استاد فاطمی نیا در مسجد جامع ازگل برگزار شد.
این مراسم؛ با اقامه نماز جماعت مغرب و عشا به امامت حجت الاسلام صدیقی آغاز شد و در ادامه استاد فاطمی نیا به سخنرانی پرداختند.
در ادامه متن سخنان استاد فاطمی نیا را می خوانید:
امام باقر علیه السلام به عنوان یک امام معصوم مقامی دارد که از قول ما خارج است. فضائل و مناقب امام علیه السلام زیاد است. امام شکافنده علوم است. در اینجا به بررسی این می پردازیم که ببینیم ائمه بزرگوار چه نقشی به گردن ما دارند؟ و اینها را ما شیعیان باید حتما بدانیم. راجع به عصر امام علیه السلام و آن فشاری که بر وجود نازنیش بر آن در آن عصر ظلمانی بر ایشان وارد شد صحبت می کنیم. امام باقر علیه السلام نهضت علمی فرمودند آن هم در آن زمان، واقعا آدم دلش می سوزد. تمام زندگی اینان مصیبت و درد آور است که یک امام نازنین در عصر ظلمت بار ملعونه بنی امیه زندگی می کردند. بنی امیه بودند، ظالم بودند، و عبدالملک بن مروان یکی از خلفای جور آن زمان بود خیلی با امام علیه السلام دشمنی داشت. به والی خود در مدینه نوشت که امام باقر علیه السلام را دستگیر کن. این والی نامه ای نوشت: شما چیزی بگید من سرپیچی نمی کنم ولی چون من جان تو را دوست دارم و بقای تو را می خواهم، این آقا که شما دستور دستگیری او را می دهید، این آقا امروز یگانه روی زمین است. این آقا که شما دستور دستگیری اش را می دهید وقتی در محرابش قرآن می خواند پرندگان و وحوش دور محرابش جمع می شوند و استماع می کنند. البته اینجا می خواهد قرآن خواندن به صدای زیبای امام را ترسیم کند. چرا که صدای امام علیه السلام بسیار زیبا بوده است.
عبد الملک زمانی که نامه را می خواند از دستگیری حضرت منصرف می شود. بعد از مدتی یک گرفتاری اقتصادی پیش می آید و دست به دامن امام شد. چرا که پول مسلمین به پول امپراطوری روم وابسته بود. از خوشان پول نداشتند از خودشان. از خیلی ها نظر خواست و شوراها به پا کردند. علمای متعصب اهل تسنن هم نوشته اند که کسی گفت: اینقدر این در و آن در نزن! بر تو باد دست به دامن باقر اهل بیت علیه السلام باشی. خلاصه خلیفه دشمنی را متوقف کرد و داستان را بیان کرد و امام علیه السلام دستور داد و کاری کرد که پول مسلمین مستقل شد. امامان ما در تمام عرصه ها خدمت می کردند و مظلوم ترین فرد نیز بودند. بنی امیه بسیار خبیث بودند. در این عصر آنقدر فشار بر حضرت باقر علیه السلام وارد شد که دور تا دور حضرت دشمن بود. تمام خلفای بنی امیه بدتر از هم بودند. من از امام زمان عجل الله فرجه الشریف معذرت می خواهم این حرف را میزنم، کار به جایی رسیده بود که در خطابه های نماز جمعه یکی از شرایط صحت خطبه را العیاذ بالله ناسزا به امیر المومنین علیه اسلام بگویند. استثنا عمر بن عبد العزیز که از خلفای اموی بود که بقیه فرق داشت در اینجا نمی خواهیم او را تمجید کنیم تنها می خواهیم از کا خوبش صحبت کنیم، دستور داد ناسزا به علی علیه السلام نگویید و به جای آن این آیه شریفه را بخوانید: إِنَّ اللّهَ يَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَالإِحْسَانِ وَإِيتَاء ذِي الْقُرْبَى وَيَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاء وَالْمُنكَرِ وَالْبَغْيِ يَعِظُكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُونَ. اهل بیت علیهم السلام و شیعیان از این امر خوشحال شدند و تشکر کردند و زشتی را از این خاندان دور کرد.
حضرت باقر علیه السلام نهضت علمی کرد، ابن حجر مکی که عالم سنی تندی است تعبیری دارد که تعبیر به این زیبایی حتی در کتب شیعه پیدا نمی شود: امام باقر علیه السلام پرچم دار علم در جهان است.
لقب باقر علیه السلام که به او داده اند، از شکافتن مشتق است. چرا به او شکافنده می گویند؟ زیرا او گنج های دفن شده علم را بیرون می آورد.
ابن حجر مکی می گوید: امام در مقامات عارفین حرفهایی زده است که زبان وصف کنندگان عاجز است که آن را بگوید. این حرفها مخفی نیست مگر برای کسی که سیرتش خوب باشد.
در آن عصر و زمان، امام علیه السلام نهضت علمی کرد. 482 عالم ایشان پرورش داد. در جایی که شیعه تحت نظر بود. که چه می کنند و کجا می روند؟
امام سجاد علیه السلام در فشار بیشتری بوده است، یک نفر به امام سجاد علیه السلام می گوید: پسر پیامبر چگونه ایام را گذراندید؟ ما آن ایام را صبح کردیم در حالی که به علت انتساب پیغمبر جور بود و امان نداد. اما بقیه مسلمانان در امانند چون نسبشون به پیامبر نیست. امام سجاد علیه السلام در این شرایط نهضت علمی کرد. امام زین العابدین علیه السلام نهضت علمی کرد و قبل او سید الشهدا علیه السلام نهضت علمی بود که به شهادت منجر شد. ارادتمندان امام حسین علیه السلام اینها را بدانند. امام حسین علیه السلام خون و جان داد که نهضت را از نادانی بیرون بیاورد و این نهضت علمی است.
امام سجاد علیه السلام مدرسه را به نور دیده اش امام باقر علیه السلام سپرد و ایشان به امام صادق علیه السلام سپردند. در این دوران خدا شرایطی فراهم کرد که این مدرسه گسترده شد و در دنیا صدا کرد. شیخ مفید می فرماید : از هیچ امامی به اندازه امام صادق علیه السلام مطلب نقل نشده است. و دشمنانی درست شد. چطور شد که راه افراد حاضر در این مدرسه را کج کردند؟ بعد از شهادت امام صادق علیه السلام، مسیر را منحرف کردند. امام صادق علیه السلام مرگ پسرش را صورت جلسه کرد. آیا تا به حال این مورد را شنیده اید؟ و قدم به قدم جنازه را زمین می گذاشت و روی جنازه را باز می کرد. تا مردم ببینند. و این مدرسه باید به دست موسی بن جعفر علیه السلام برسد. این موضوع تا قرن ششم کشید.
امام صادق علیه اسلام نقل می کنند: در شب وفات پدر امام باقر علیه اسلام گفت: امشب شب آخر عمر من است. امشب پدرم علی بن الحسین علیه اسلام برایم شربتی آورد. حجره ای که روح مقدسش پرواز کرده بود امام صادق علیه السلام دستور داده بود چراغ روشن کنند.