حجت الاسلام خلج: هیچ ارثی بالاتر از ادب نیست!
وارث: مراسم عزاداری شب پنجم محرم با سخنرانی حجت الاسلام خلج و مداحی حاج محمد کمیل در هیئت مکتب المهدی علیه السلام برگزار شد.
در ادامه متن سخنان حجت الاسلام خلج را می خوانید:
انسان زندگی مردان بزرگ را که نگاه می کند، هر کس در زندگی خودش اهدافی داشته است. وقتی در زندگی 72 یار امام حسین علیه السلام انسان دقیق می شود و می اندیشد، یکی از خصلت هایی که در همه این افراد وجود دارد، ادب دارند و حق نگه دارند. اگر کسی بداند با هر فردی چگونه برخورد و رفتار کند. یکی از ویژگی های اصحاب امام حسین علیه السلام ادب آنهاست.
ما در کره زمین از ازل تا ابد، وجودی با برکت تر از وجود خاتم الانبیاء صل الله علیه و آله نداریم. خدا در قرآن می فرماید: پیامبر صل الله علیه و آله، تو دارای خلق عظیم هستی. یعنی هر چی از خداوند می خواهی باید در وجود مقدس حضرت خاتم الانبیاء صل الله علیه و آله بخواهی. تمامی صفات خداوندی در وجود پیامبر اسلام صل الله علیه و آله و چهارده معصوم علیهم السلام است.
فرقی بین خدا و ائمه علیهم السلام نیست. ائمه علیهم السلام در جاهای مختلف یادآوری می کردند که به ما هر چه میخواهید بگویید و تنها به ما خدا نگویید. خدا درباره پیامبر صل الله علیه و آله لفظ عظیم را می آورد، کلمه ای که در بسیاری از موارد نادر استفاده می کند.
پیامبر صل الله علیه و آله دارای خلق عظیم شد، بالاتر از این که نداریم. هر کاری از دست پیامبر صل الله علیه و آله و اهل بیت علیهم السلام بر می آید. علت اینکه پیامبر صل الله علیه و آله دارای خلق عظیم شد این بود که، این بود که خدا پیامبر صل الله علیه و آله را تربیت کرد و ادب کرد.
دو راه برای ادب و تربیت داریم: 1. قهر: با قهر کسی را ادب کنیم. مثلا در دعای ابوحمزه ثمالی می گوییم: " خدایا اگر می خواهی من را ادبم کنی من را با عقوبتت ادبم نکن من را اخم و قهر و عذابت ادب نکن. آمدم ادب بشوم و دیر آمدم، ولی تو کریم هستی اگر می خواهی من را ادبم کنی من را با عقوبتت ادبم نکن. این یک راه تربیت است. خدایا آن لحظه ای گناه می کردم فکر نکن می خواستم قلدری کنم، من نفهمیدم و گناه کردم. اگر می خواهی من را بسوزانی، زبان من را باز بگذار که من برای اهل جهنم بگویم، من این خدایی که داره من را می سوزاند را دوست دارم . و به همه بگویم که منی که به جهنم آمده ام تقصیر خود خداست! چون اگر بار اولی که گناه کرده بودم گوشمالی می دادی من را و آبرو داری نمی کردی، من کارم به اینجا کشیده نمی شد. من مدام گناه کردم و تو پوشاندی، آخر سر من حیا نکردم و تو از من حیا کردی! و گفتی این نمی خواهد بنده من باشد ولی من می خواهم خدایش باشم. برخی ها تا گرفتار نشوند درب خانه خدا نمی آیند.
2.محبت: انسان را با محبت ادب کنیم. در قرآن داریم: " انک لعلی خلق عظیم". پیامبر صل الله علیه و آله دارای خلق عظیم است. یعنی کرم خدا، رحمت خدا، رافت خدا، ستاریت خدا و همه صفات خدا را دارا می باشد و علاوه بر این که دارد آنها را با عظمت دارد. چه شدپیامبر صل الله علیه و آله به این درجه عظیم رسید؟ مگر خدا رب العالمین نیست؟ چون خدا خودش پیامبر صل الله علیه و آله را تربیت کرد. با چه چیزی ادب کرد؟ با قهر؟ نه با مهر و محبت! پایتخت مملکت انسانی چیزی جز قلب نیست.
امام صادق علیه السلام فرمود: خدای متعال خودش پیامبر صل الله علیه و آله را با دست جمال و جلال خودش تربیت کرد. خدا با محبت خودش پیامبر صل الله علیه و آله را تربیت کرد و محبت خودش را به دل پیامبر صل الله علیه و آله انداخت. اینکه می بینید پیامبر صل الله علیه و آله دارای خلق عظیم است برای این است که خدا او را با محبت تربیت کرده است. همین محبت اهل بیت علیهم انسان را به ادب می کشاند.
پیامبر صل الله علیه و آله فرمود: خدا من را تربیت کرد و چه خوب تربیت کرد! با محبت انسان ادب می شود. زمانی خدا خواست تاپیامبر صل الله علیه و آله را به رسالت برساند گفت: ای پیامبر صل الله علیه و آله باید چهل سال زحمت بکشی بعد چهل سال مبعوث می شوی. و در این مدت خدا پیامبر صل الله علیه و آله را ادب کرد. بعد چهل سال خدا به او فرمود که باید چهل روز هم از مردم دور باشی و روزه بگیری و از مردم دوری کنی و عبادت کنی، تا حضرت زهرا سلام الله علیها به دنیا بیاید. حالا پیامبر صل الله علیه و آله می خواهد حضرت زهرا سلام الله علیها را تربیت کند.
روایتی از امیر المومنین علیه السلام است: که زمانی که به خواستگاری حضرت زهرا سلام الله علیها رفته بودند، امیر المومنین علیه السلام می فرماید: یا رسول الله هر چه شما بگویی. من کوچک بودم که شما من را ار پدرم ابو طالب گرفتید، خودت لقمه در دهانم گذاشتی و با ادب خودت من را ادب کردی.
اهل بیت علیهم السلام نیز اصحاب را ادب کردند ولی با محبت. یعنی اگر خدا محبت ابی عبدالله علیه السلام را به دلت انداخته است، بدان که می خواهد ادبت کند. خودشان با محبت تربیتمان می کنند.
از یکی از همسران پیامبر صل الله علیه و آله پرسیدند: اخلاق پیامبر صل الله علیه و آله چگونه است؟ گفت: خلق پیامبر صل الله علیه و آله قرآن است. در روایت دیگری داریم که حضرت فرمود: قرآن سفره الهی است. تا می توانید از این سفره الهی استفاده کنید. از ادب انسان به هر جایی می رسد.
در روایت داریم بچه هایتان را به این روش ادب کنید: قرآن به او یاد بدهید و حبچهارده نور علیهم السلام مخصوصا ابا عبدالله علیه السلام را در دلش بریزید.
در روایت آمده است: محبت امام حسین علیه السلام آتشی در دلهاست که هرگز سرد نمی شود.
طبق فرمایش امام علی علیه السلام: هیچ ارثی بالاتر از ادب نیست.
آخرین لحظات عمر مسلم بن عوسجه است . ابی عبدالله علیه السلام بالای سرش و گفت: بعضی ها رفتند و جانشان را دادند و بعضی ها ماندند و به خودش و به یکی از اصحاب که از دوستان مسلم بود اشاره کرد.
حبیب به مسلم گفت: بشارت باد برتو بهشت. مسلم، من تا لحظاتی دیگر به تو خواهم پیوست. اگر قرار بود که تو بروی و من بمانم، دوست داشتم تو وصیت کنی و من اجرا کنم. تا این را گفت مسلم گفت: وصیت می کنم تو را به این...! و انگشتش را به سمت ابی عبدالله علیه السلام گرفت. حبیب گفت: مطمئن باش نمی گذارم دل رباب و بچه هایش بلرزد. ادب تا به این جا در میان اصحاب امام حسین علیه السلام موج می زد.
اگر انسان می خواهد ببیند چقدر در دیدگاه ابی عبد الله علیه السلام جای دارد باید ببیند چقدر ادب دارد. هیچ ارثی بالاتر از ادب نیست. وقتی محبت ابی عبد الله علیه السلام در دلها جاری بشود، وقتی ادب شدی به ابا عبد الله علیه السلام و ادب نوکری را یاد گرفتیآن وقت همه می گویند این گریه کن ابی عبد الله علیه السلام است.
در ادامه این مراسم؛ ذاکر اهل بیت علیه السلام حاج محمد کمیل به روضه خوانی و سینه زنی پرداختند.
/ر.م 211