دو نسخه از آیتالله ملکی تبریزی برای آرامش افراد عصبانی
نکتهای بیان کنم که نکته عجیبی است. استاد عظیمالشّأنمان، آیتالله مرعشی نجفی(اعلي اللّه مقامه الشّريف) میفرمودند: آیتالله میرزا جواد آقای ملکی تبریزی(اعلي اللّه مقامه الشّريف)، برای بعضیها که اخلاق تند داشتند و عصبی میشدند، دو توصیه میفرمودند. یکی این که اذان و اقامه را در گوششان بگویند. یعنی همین اذان و اقامهای که در گوش نوزاد میگوییم، اگر کسی، عصبی هست، خوب است که در گوش او اذان و اقامه گفته شود. خیلی اثر دارد.
معلوم میشود این اذکار الهی تأثیر دارد. چون عالم، عالم اثر و مؤثّر است. نعوذبالله فحّاشی اثر بد دارد. بنده این تذکار را قبل از خواندن عقد جوانهایی عزیزی که دوست دارند بنده عقدشان را بخوانم و با این که دفتر عقد ندارم، به اینجا میآیند تا من عقدشان را بخوانم، میدهم و آن، این که در باب نکاح، وقتی عقد تبیین میشود. یعنی عهد و پیمان میبندید که خانوادهای تشکیل بدهید و زیر یک سقف بمانید و زندگی نویی را شروع کنید. این عقد و مطالبی که گفته میشود، اثر دارد.
میگویند: یک کسی از این به ظاهر متجدّدین در مجلسی از بزرگان حضور داشت و گفت: آقا! اینها چیست که این آخوندها از خودشان درآوردند و أنکحتُ، مُنکحتُ و ... میخوانند. خوب وقتی هر دو راضی هستند، من راضی و تو راضی، گوربابای ناراضی! دیگر اینها چیست که میخوانند؟! مردم آمدند او را بگیرند و بزنند، این عالم ربّانی بیان فرموده بود: با او کاری نداشته باشید، شاید درست بگوید. بعد رو به او کرده بود و گفته بود: ببخشید جناب آقای خر! شما چیزی گفتید؟! آن شخص گفته بود: ببینید همین اینها چقدر راحت هم اهانت میکنند و ... . ایشان گفته بودند: معذرت میخواهم که خر گفتم، آقای گاو! چیزی بیان فرمودید؟ او گفت: ببینید اینها چگونه برخورد میکنند و ... . ایشان فرمودند: عجب! خودتان الآن گفتید که اینها اثر ندارد، حالا مگر من به شما خر و گاو بگویم، مؤثّر است؟! بعد مثال زدند و فرمودند: اگر کسی برای شما لطیفه یا جوکی تعریف میکند و شما میخندید، آیا میآیند شما را قلقلک میدهند؟! خیر، این اثر کلام است که شما میخندید. چرا میگویید: اثر ندارد؟! حرفی زده شده و شما خندهتان میگیردو إلّا کسی که نیامده شما را قلقلک بهد.
عالم، عالم اثر و مؤثّر است، یک نمونهاش، این است: اگر شما خبر ناگواری را بشنوید، منقلب میشوید، گریه میکنید. آیا کسی آمده به گوش شما سیلی زده و یا نیشگونی از شما گرفته است؟! خیر، پس معلوم است عالم، عالم اثر و مؤثّر است.
این در باب تمثیل بود که بفهمیم عالم، عالم اثر و مؤثّر است. لذا باید بدانیم این مکارم اخلاق، اثر خوب دارد. سخن پسندیده اثر خوب دارد، ولی اگر فحّاشی باشد، اثر بد دارد. لذا اخلاق کریمانه، یعنی حدّ وسطایی که تبیین میکنند، اثر دارد.
برای همین میگویند: اگر کسی عصبانی میشود، در گوش او اذان و اقامه بگویید. معلوم میشود این کلام، اثر دارد. یکی دیگر از مطالبی که آیتالله میرزا جواد آقای ملکی تبریزی(اعلي اللّه مقامه الشّريف)، بیان میفرمودند، این بود که در روز صد مرتبه «اهْدِنَا الصِّراطَ الْمُسْتَقيم» بگوید.
از آقا سؤال کرده بودند: «اهْدِنَا الصِّراطَ الْمُسْتَقيم» چه فایدهای دارد؟ فرموده بودند: وقتی تبیین میکنید: «اهْدِنَا الصِّراطَ الْمُسْتَقيم»، صراط مستقیم این است که اخلاق افراطی و تفریطی را از انسان بگیرد. این مطلب در باب ذکریّه و قولیّه است و در باب عملیّه هم نوع دیگری است.
منبع: حوزه علمیه امام مهدی(عج) /ف.م214