حجت الاسلام پناهیان: جوانی که مشغول هیجانات معنوی و انقلابی نشود، مشغول هیجانات مبطل خواهد شد! +گزارش تصویری
وارث: جلسه هفتگی مسجد امام صادق علیه السلام با سخنرانی حجت الاسلام پناهیان و مداحی کربلایی سید مهدی حسینی برگزار شد.
در ادامه متن سخنان حجت الاسلام پناهیان را می خوانید:
بحث در ارتباط با راحت طلبی و لذت طلبی است. این دو نباید از بین بروند بلکه باید مدیریت شوند. مدیریت نشوند، راحت طلبی و لذت طلبی ما را مدیریت خواهند کرد. مدیریت نشوند استعدادهای ما شکوفا نخواهند شد و منفعل زندگی خواهیم کرد. مدیریت نشوند هم راحتیمان کم می شود و هم قدرت لذت بریمان کاسته می شود. ولی اگر صحیح مدیریت شوند هم راحت تر خواهیم بود و هم از زندگیمان بیشتر لذت خواهیم برد.
بیشترین گروه سنی که در ارتباط با لذت بری و لذت طلبی دچار آسیب می شوند جوان ها هستند. کما اینکه بیشترین گروهی که دچار آسیب می شوند در ارتباط با راحت طلبی نوجوان ها هستند. راحت طلبی باید از دوره هفت سالگی مدیریت شود. لذت طلبی از 14 سالگی باید مدیریت شود. اگر راحت طلبی به درستی مدیریت شود، لذت طلبی به راحتی مدیریت می شود.
مدیریت لذت طلبی موضوعی بسیار جدی است. از 14 سالگی شهوت ها و لذت ها حریف می طلبند. از طرفی هیجانات عاطفی که خودشان لذت بخش هستند، دنبال حریف هستند حتی لذت خوردن.
راه کنترل و مدیریت لذت طلبی چیست؟ نصیحت؟ چقدر نصیحت؟ نصیحت در برابر کسی که لذت طلبی او را مست می کند، بعد از مقداری و بعد از مدتی تهوع آور می شود. اعتقادات و ایمان به خدا و قیامت؟ حقیقتاً از ایمان به خدا و قیامت باید آنقدر کار کشید؟! یعنی تا جوان به سمت لذت طلبی رفت بگوییم: مگر به خدا ایمان نداری؟ خب البته که اینگونه مردم را دستی دستی درون کفر می اندازیم! می گوید: نه اصلاً ایمان ندارم، ولم کن! چقدر از ایمان به خدا می توانیم انتظار داشته باشیم؟ بله اگر ایمان کامل باشد تمام مسائل را حل می کند. واقع بین باشیم که ایمانمان همین مقدار است! زیادتر از این نمی توانیم از ایمانمان انتظار داشته باشیم. نه بیشتر از این می توان نصیحت و موعظه کرد و نه بیشتر از این اثر گذار است!.
می رفتند پای منبر پیامبر صليالله عليه وآله می گفتند: ما از منبر شما بیرون می رویم بد حال می شویم تا اینجا هستیم حالمان خوش است.! حضرت می فرمود: طبیعی است. اگر از اینجا بیرون رفتید و آثارش را نگه داشتید همانند عیسیبنمریم روی آب راه می روید!! یعنی از خودتان زیاد انتظار نداشته باشید!.
جوان خیلی از اوقات بخاطر انرژی و اقتضاعات روحی که دارد که نیاز به هیجان دارد و به شدت آرمان گراست، اگر مشغول به هیجانات اجتماعی و انقلابی شد و لذت بری خودش را از پیروزی ها و نصرت جبهه حق بر باطل برد و در عرصۀ انقلابی و اجتماعی ارضا کرد شاهراه برای سلامتش از لذت های پست باز خواهد شد.
اگر جوان را مشغول آرمان ها نکردیم و عشق و هیجانش پیروزی جبهۀ حق علیه باطل نبود، اهل شعارهای دینی نبود این جوان اگر هرزه شد بسیار طبیعی است. ببخشید! اگر هرزه نشود شاید حالش خوب نیست!! ما چه کنیم که جامعه و جوانان و جان خودمان را از لذت بری نجات دهیم؟ باید با لذت بری های انقلابی مشغول شویم.
لذت و هیجانات سطحی که سالم ترین آنها هیجان در فوتبال است تا هیجانات ارتباط با این و آن و تا هیجانات شبکه های اجتماعی کاذب و غیر واقعی که هر کدام لذت هایی دارند. باید چه کاری کرد؟ باید آنها را دور زد و صورت مساله را پاک کرد. کسی که در وادی شهوات افتاد بیرون آوردنش کاری دشوار است. از اساس او را با مسائل دیگر درگیر کن. اگر توانستی هیجانات انقلابی و آرمانی برایش ایجاد کنی، شاهراهی برای سلامتی اش برای او باز کردی. اگر نه صدایش در نیاید بهتر است! همینی هست که هست.
کسانی که جامعه را از آرمان گرایی تهی می کنند خواسته یا ناخواسته دنبال جوانان مملکت هستند. هیجانات اجتماعی و انقلابی بسیار سلامت بخشند، خصوصاً برای جوانان. سرگرمی آنها باید باشد. امام فرمودند: دعای عهد را باید هرروز بخوانید. در این دعا لذائذی نهفته است.یکی از لذت ها دیدار روی آقا و مولایمان است. جوان می تواند با قدرت خیالش با آرمان و هدفی که ممکن است هدف اصلی هم تلقی نشود ارتباط برقرار کند. اگر تخیلش در این جهت نرود در چه جهتی باشد؟
الگویی که می خواهم خدمتتان ارائه دهم سبک برخورد پیامبر صليالله عليه وآله با جوان ها در مدینه است. جوان های انصار ایستاده بودند که حضرت فرمودند: آیات آخر سوره زمر را برایتان می خوانم هر کسی گریست من بهشت را تضمینش می کنم! این هیجان اشک است! زمر یعنی گروه گروه. تعبیری دارد که خداوند مومنین را روز قیامت گروه گروه به سوی بهشت می کشاند، تعبیر زیبایی است که با خواندن آن همۀ جوانان اشک ریختند. آنها را با هیجانی معنوی آشنا کرد. یکی از آنها گفت: من اشکم نیامد! فرمودند: دوباره می خوانم اگر نیامد خودت را به گریه بزن، بهش را برایت تضمین خواهم کرد. آن جوان فرمود: خودم را به گریه زدم و حضرت بهشت را تضمینش کرد. از احساسات سرشار و این انرژی برای پیوند به قیامت استفاده کردند. نه به شیوۀ دروس معارف خشک ما! به شیوۀ قرآن.
جوانی که مشغول هیجانات معنوی و انقلابی نشود قطعاً مشغول هیجانات سطحی و مبطل خواهد شد.
در ادامه این مراسم؛ ذاکر اهل بیت علیه السلام کربلایی سید مهدی حسینی به روضه خوانی پرداخت.