تمدن‌ها دارای تولد و مرگ هستند/ ۲ خصوصیت تمدن اسلامی به اعتقاد علامه جعفری

کد خبر: 27711
عضو پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی گفت: تمدن‌ها نیز نظیر دیگر عناصر بشری دارای تولد و مرگ هستند و درصورتی که درباره آنها پژوهش نکرده و عناصر و ابزارهای لازم برای حفظشان را در اختیار نداشته باشیم، به مرگ خواهند انجامید.

وارث: مهدی جمشیدی عضو پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی به خبرنگار آیین و اندیشه  گفت: یکی از نکات پس از افول تمدنی مسلمانان این است که خودشان به خوبی متوجه شدند که دچار رخوت و افول در حوزه تمدنی و پیشرفت شده‌اند بنابراین در صدد برآمدند تا تمدن اسلامی را احیاء کنند.

 وی نمونه بارز این تلاش‌ها را انقلاب اسلامی ایران به شمار آورد و گفت: مسلمانان تلاش می‌کنند تا این انقلاب به انقلاب حضرت مهدی موعود (عج) خاتمه یابد بنابراین در راستای رسیدن به این هدف کارهای زیادی انجام می‌دهند.

جمشیدی درباره بخشی از اندیشه‌های علامه جعفری درباره تمدن سازی گفت: علامه معتقد بود که تمدن، باردار مفاهیم ممتاز انسانی است البته خودش این تعریف را قابل نقد می‌داند. به اعتقاد علامه جعفری بین تمدن و فرهنگ تفاوت‌هایی وجود دارد که امکان تعمیم یافتگی، عدم سازگاری و ایستایی و محدودیت کمی چند نمونه از خصوصیات یک تمدن است.

وی همچنین یادآور شد: ضرورت پژوهش و تحقیق در زمینه تمدن‌ها خیلی مهم است چرا که تمدن‌ها نیازمند پژوهش هستند و این پژوهش بدان جهت باید صورت بگیرد که انسان‌ها با شناخت تمدن‌ها به رشد و پیشرفت دست یابند.

 این پژوهشگر پژوهشگاه علوم انسانی با بیان اینکه برخی از تمدن‌ها از تجربیات تمدن‌های پیش از خود استفاده نکرده‌اند، گفت: اینها بیشتر راه خود را رفته‌اند در صورتیکه اگر از هم شناخت داشته باشیم بهتر به معارف دست یافته و پیشرفت می‌کنیم.

 وی در پاسخ به این سؤال که آیا چیزی به عنوان مرگ تمدن وجود دارد، گفت: تولد و مرگ یک تمدن در واقع به مثابه یک پدیده اجتماعی کلان، بدون دلیل و تصادفی نیست. در این زمینه در قرآن کریم نیز مطالبی بیان شده است. درنهایت باید گفت که دین اسلام ظرفیت ساختن تمدن بسیار عظیمی را دارد که باید برای دستیابی بدان تلاش کنیم. به نظر علامه جعفری نیز تمدن اسلامی دارای دو خصیصه «انسان محوری»‌ و «اصالت» است.