حاج علی قربانی: زیارت عاشورا سیر شیعه است +گزارش تصویری

ثمره و نتیجه کل زیارت عاشورا در سجده آخر زیارت عاشورا است.
ما دو نوع زیارت داریم:
1) زیارت مطلقه داریم که مربوط به یک زمان و مکان خاصی نیست. امام حسین علیه السلام و حضرت امیرالمومنین علی علیه السلام زیارت مطلقه دارند که مربوط به یک زمان و مکان خاصی نیست و همه جا می شود خواند.
2)بعضی زیارات مقید به یک قید خاصی هستند. به طور مثال زیارت عاشورا اصلش برای روز عاشورا است. در فواید قرائت زیارت عاشورا در روز عاشورا روایاتی وجود دارد که قابل وصف نیست. کسی که این زیارت را در روز عاشورا بخواند گویی در رکاب امام حسین علیه السلام در خون خود می غلطد.
زیارت عاشورا یک زیارت دم دستی نیست! متا سفانه در مجالس ما برای اینکه جمعیت جمع بشود و منبری برسد می گویند یک زیارت عاشورا بخوانیم. زیارت عاشورا سیر شیعه است. می گویند اگر کسی سیرش، سیر زیارت عاشورا شود می رسد به مقام مخلصین، میرسد به مقام فنا. زیارت عاشورا حدیث قدسی است. شیخ عباس قمی این زیارت را نقل کرده است و زیاراتی که سندشان ضعیف است را اصلا در مفاتیح نیاورده است. امام باقر علیه السلام به نقل از پدرشان و امام سجاد علیه السلام به نقل از پدرشان و به همین روال... میگویند زیارت عاشورا، حدیث قدسی است و هرچقدر هم درباره زیارت عاشورا صحبت بشود که نمی شود، کم است.
وقتی در نجف اشرف وبا آمده بود، بزرگان دور هم جمع شدند و گفتند به مردم بگویید زیارت عاشورا بخوانند و مردم نیز چهل روز زیارت عاشورا خواندند، وبا از نجف رفت. خیلی ها نیز تجربه مداومت در زیارت عاشورا را دارند که به این سبب مشکلشان حل شده است.
در این زیارت که با سلام شروع می شود و درش هم سلام است و هم لعن است و هم دعا است و هم حمد است. در زیارت عاشورا در یک مرتبه ای زائر باید به خاک بیفتد و به حالت سجده بیفتد و آ فراز نورانی زیارت عاشورا " للَّهُمَّ لَکَ الْحَمْدُ حَمْدَ الشَّاکِرينَ لَکَ عَلى مُصابِهِمْ ..." را بخوانید.
در زیارت عاشورا باید 3 مرحله را طی کنید تا بهره شما کامل بشود و اگر این 3 مرحله را طی نکنید بهره شما کامل نخواهد شد.
1)توجه به ولی خدا " السلام علیک یا اباعبدالله " یعنی شما ابتدا با سلام بر ولی خدا، زیارت عاشورا را شروع می کنید.
شما با توجه به ولی خدا در واقع متوجه این مطلب می شود که خداوند از ولی خودش عهدی گرفته است. و ما "من المؤمنين رجال صدقو ما عاهدولله عليه فمنهم من قضي نحبه و منهم من ينتظروما بدلو تبديلا " (آیه 23 سوره احزاب) از همه عهد گرفته شده است و قبل از عالم ذر از اولیاء خدا و مخصوصا از حضرات معصوم علیه السلام عهد گرفته شده است و قرار شد که یک نفر بلای همه را تحمل کند و در سایه این ابتلا همه کائنات به سوی خدا بروند و به خدا نزدیک شوند و آن کسی که این عهد را پذیرفت امام حسین علیه السلام بود. در زیارت حضرت زهرا سلام الله علیها می گوییم: " اَلسَّلامُ عَلَيْكِ يا مُمْتَحَنَةُ، قَدِ امْتَحَنَكِ الَّذِى خَلَقَكِ قَبْلَ اَنْ يَخْلُقَكِ، فَوَجَدَكِ لِمَا امْتَحَنَكِ صابِرَةً " ای کسی که امتحتن دادی قبل از اینکه خلق بشوی و خدا تو را صابر یافت قبل از اینکه خلق بشوی.
اولین توجه ما در این زیارت خدا به ولی خدا است. آن ولی خدایی که با خداوند عهدی دارد و در روز عاشورا دارد به آن عهد خودش عمل می کند. امام حسین علیه السلام در روز عاشورا دارد به عهد خودش با خدا عمل می کند. جناب سید بن طاووس در کتاب لهوف می فرماید: وقتی امام حسین علیه السلام از مدینه آمدند بیرون، گروهی از اجنه برای یاری ایشان آمدند و به ایشان گفتند شما به مدینه برگرد و ما خودمان کار را تمام می کنیم. حضرت علیه السلام قبول نکردند و فرمودند: قدرت من از شما بیشتر است و خودم این کار را تمام می کنم اما من عهدی با خدا دارم که باید به آن عهدم وفادار بمانم.
در روایات آمده است که در روز عاشورا امام حسین علیه السلام ذولفقار را به دست گرفتند و تمام نیرو دشمن به سمت مدینه فرار کرد و حبرئیل نازل شد و خدمت حضرت علیه السلام رسید و گفت: شما کاررا به من بسپار و برگرد و چیزی هم از مقامات شما کم نمی شود. حضرت علیه السلام فرمودند: من به عهدی که با خدا دارم باید وفادار باشم و به دنبال عمل کردن بر آن عهد هستم.
2)معصومین علیه السلام همه با خداوند عهدی دارند و این عهدها نیز برای این است که سیر الی الله کامل بشود. این عهد تنها برای خودشان کامل نمی شود بلاکه برای همه انشان ها، جمادات و... کامل می شود.
در روز عاشورا همه اشیاء بر امام حسین علیه السلام گریه کردند و با اشک بر امام حسین علیه السلام همه به سوی خداوند می روند و در حال کامل شدن هستند. امام رضا علیه السلام فرمدند: کسی که بر امام حسین علیه السلام گریه کند تمام گناهانش را خداوند می بخشد. انبیاء خدا نیز برای امام حسین علیه السلام گریه کرده اند که با اشک بر امام حسین علیه السلام به مقامات عالیه رسیده اند. حضرت ابراهیم علیه السلام در جریان ذبح حضرت اسماعیل علیه السلام، جبرئیل چند سوال از او پرسید بعد هدایتش کرد به کربلا و بعد روضه امام حسین علیه السلام را خواند و بعد فرمود هر مقامات معنوی را که می خواستیم در برابر این عمل یعنی ذبح فرزندت به تو بدهیم، اشک بر سید الشهدا علیه السلام باعث شد که تو بالاتر از آن مقاماتی برسی که می خواستی آقازاده ات را ذبح کنی. اشک بر امام حسین علیه السلام باعث سیر انبیاء نیز می شود.
اهل بیت علیه السلام و مرتبه پایین تر انبیاء و مرتبه پایین تر اوصیاء عمل مباح ندارند و فی صلاتهم دائمون هستند و وقتی همه اینها در شب جمعه می آیند کربلا یعنی چه؟ چرا؟ اصلا مقاماشان تکمیل نمی شود به جز از زیارت سید الشهدا علیه السلام و اشک بر حضرت علیه السلام.
بحث بلای عظمی است در روز عاشورا اتفاق افتاد و اعظم بلایا بوده است. شیطان در روز عاشورا انتقام خودش را از خدا گرفت. همه جنود غضب و شهوت را روز روز عاشورا در مقابل امام حسین علیه السلام جمع کرد و امام حسین علیه السلام نیز تمام جنود حق را در مقابل سپاه کفر جمع کرد. مصیبت عاشورا فقط برای امام حسین علیه السلام نبود و خیلی قبل تر برای حضرت محمد صلوات الله علیه بود و برای حضرت زهرا سلام الله علیها، حضرت علی علیه السلام، برای امام حسن علیه السلام و برای همه اوصیاء است. بزرگترین عبادتی که در کل دنیا اتفاق افتاده است در روز عاشورا اتفاق افتاده است و این عبادت فقط منحصر به امام حسین علیه السلام نیست و برای حضرت رسول، و حضرت زهرا و امیر المومنین و... اتفاق افتاده است. امام زمان علیه السلام وقتی میگویند شب و روز برای امام حسین علیه السلام ندبه می کند در واقع درسایه این ندبه بر امام حسین علیه السلام چیزی بدست می آورد. اگرامام حسین علیه السلام عین ولی خدا را به تنهایی دیدید در آن مرحله سلام متوقف می شوید. خداوند تکوینا در روز عاشورا دست ابلیس را باز گذاشت تا هر کاری میخواهد انجام دهد و او نیز هر کاری می توانست انجام داد.
کسی در این سیر، توجه به ولی خدا کرد و توجه به مصیبت عظمی کرد برایش جلوه لعن پدیدار می شود.
حضرت زینب سلام الله علیها در مجلس ابن زیاد هرچه که بلد بود را گفت و بعد همه اینها در پاسخ به سوال ابن زیاد که خدا را چگونه دیدی؟ گفتند: ما رایت الا جمیلا. پس سلام بدون لعن و لعن بدون سلام توقف است. کسی از ولی خدا بهره می برد که این مصیبتها و بلایا را فهمیده باشد و از دل این ابتلاعات می رسد به کربلا و بهره ای از آن سلام می برد. کسی که جگرش برای امام حسین علیه السلام نسوزد نمی تواند بگوید " السلام علیک یا ابا عبدالله "
3)ولی خدا عهدی با خدا دارد که در سایه این مصیبت ها دارد به عهدش عمل می کند. بعضی ها فکر می کنند که دست خدا بسته است و خدا هیچ تدبیری در این امر ندارد. اگر کسی این بحث را متوجه نشود ممکن است حتی خدا را هم محکوم کند. ابوذر و سلمان در این قسمت پایشان لغزیده است. زیارت عاشورا دارد به ما یاد می دهد که چگونه از این لغزش ها عبور کنیم و بهره ببریم. خداوند دستش بسته نیست و همه انبیاء را یاری کرده است و ظاهرش مصیبت است ولی باطنش ضیافت خداوند است. اگر تدبیر خدا را در این امور نبینی، خدا را محکوم می کنی. خداوند عالم را تدبیر می کند.