حجت الاسلام موسوی مطلق: قسم خوردن از افعال ابلیس است! +گزارش تصویری
در ادامه متن گزیده ای از سخنان حجت الاسلام موسوی مطلق را می خوانید:
یکی از اخلاق های زشت و بدی که در بین ما رواج دارد، بحث قسم است. که متاسفانه زیاد است و زیبنده شیعیان نیست و سبک زندگی اسلامی و قرآنی نیست. حالا ما در این فرصت آثار منفی قسم خوردن را بررسی می کنیم. دو بحث داریم: 1) قسم خوردن 2) قسم دادن. این دو موضوع هم باید تفکیک شود و هم باید مطالبش عنوان شود. قسم دادن و قسم خوردن متفاوت است. قسم خوردن یعنی برای اثبات یک سخن و یک ادعایی قسم یاد می کنیم و حالا یا دروغ است و یا راست است که در هر صورت مذموم است. قسم راستش هم کراهت دارد مگر در شرایط باشد که آن شرایط برای اثبات توحید باشد و امر نبوت و ولایت زیر سوال باشد و یا جان مسلمانی در خطر است و در اینجا قسم راست شما او را نجات میدهد و در اینجا رفع کراهت می کند اما برای انجام امور روزمره نباید قسم خورد. اگر قسم دروغ باشد که دو گناه است: 1) خود دروغ 2) قسم دروغ است.
قسم دادن نیز یعنی شما برای اینکه به یک مطلب برسی و یا چیزی را از کسی اخذ کنی او را قسم میدهی تا به هدفت برسی.
قسم خوردن آثاری دارد و این آثارش گران تمام می شود برای حیات دنیوی و اخروی ما. حیات طیبه یکی از شرایطش این است که انسان قسم را تعطیل کند. اگر کسی می خواهد به حیات طیبه برسد باید مراتبی را طی بکند و مودب به آدابی بشود تا بتواند در آن حیات طیبه را پیدا کند. یکی از آن آداب هم همین است که در حیات طیبه قسم جایگاهی ندارد.
در روایات ما و در بیانات اصیل ما آثاری را بر شمرده اند برای قسم و همه اینهایی را که عرض می کنم برای شما خارج شده از آیات و روایات است.
یکی از آثار بد قسم، ویرانی شهرها است. اگر قسم فراگیر بشود شهرها ویران می شود گاهی ویرانی ظاهری است مانند سیل و زلزله و ... گاهی هم همه چیز به ظاهر درست است امام شما درستی را نمبینی و آن آرامش و امنیت را نمیبینی. وقتی قسم یک شهر را ویران می کند شما انتظار دارید یک زندگی ویران نشود؟ حیات شخصی ویران نشود؟
یکی از آثار شوم قسم معادل این است که جنگ با خدا است. بعضی از گناهان هستند که اگر شخص مرتکب آن گناه شود در واقع رو در رو پیغمبر خدا ایستاده است و حرب با خدا انجام داده است. بعضی از احکام نیز هستند که اگر رعایت نشوند در واقع حرب با خدا است. نظیر ربا گرفتن. روایت است گرفتن حتی یک درهم ربا در زندگی انسان معادل است با زناء بامحرم خودت در کنار بیت الله الحرام و تا درهمی ربا در زندگی انسان وجود داشته باشد روی سلامت را نخواهد دید. و تا اخراج از زندگی نشود کار درست نمی شود.
یکی دیگر اینکه، قسم خوردن از افعال ابلیس است. ابلیس وقتی آمد آدم و حوا را فریب بدهد یک قسم دروغ خورد و یک بهشت زیبایی را ترسیم کرد و قسم یاد کرد و لذا با این فعلش توانست آدم و حوا را فریب بدهد. اگر کسی اهل قسم باشد یعنی سنخیت پیدا کرده است با ابلیس. حالا شما چقدر تلاش می خواهی بکنی که خودت را از شیطان دور کنی؟ بلکه نه تنها دور نکرده ای بلکه نمایندگی رسمی ابلیس را هم قبول کرده ای.
از دیگر آثار قسم طبق حدیث قدسی، خدای متعال کسانی را که قسم یاد می کنند را از رحمت خودش دور دانسته است. یعنی اگر کسی رحمت خدا شامل حالش نشود، ملعون است. همه ما نیازمند رحمت خداوند هستیم در دنیا و در آخرت امام اگر زبانم لال عادت بکنیم به اینکار یعنی ما از رحمت خدا به دور شده ایم و ما الان شاید معنای رحمت خدا را نفهمیم اما زمانی که سر و کله جناب عزرائیل پیدا شود آن موقع می فهمیم رحمت خدا یعنی چی! ما از رحمت خدا دور شویم آن وقت از مظاهر رحمت خداوند حضرت محمد صلوات الله علیه، حضرت علی علیه السلام، حضرت زهرا سلام الله علیها و وجود مقدس اهل بیت علیه السلام نیز دور می شویم. آیا ارزشش را دارد؟
امام صادق علیه السلام فرمودند: یکی از آثار بد قسم این است که انسان دچار فقر می شود. فقر چیزی است که تمام ابناء آدم از آن می ترسند. عواملی در عالم هست که قانون هستند حالا شما می خواهی بپذیر یا نپذیر. اعمال انسان نیز خوب وبدش آثاری دارد که ما گاهی میدانیم و گاهی نمی دانیم.
مرحوم شیخ صدوق کتابی دارند به ثواب الاعمال و عقاب الاعمال. بسیار کتاب خوبی است که اگر این کتاب را تهیه کنید مبینید که اعمال انسان چه آثاری دارد.
فقر که از آثار قسم یاد کردن است آنقدر مهم است که اگر فرد توبه نکند این فقر برای بازماندگانش نیز باقی خواهد ماند. ولو اینکه مال داشته باشد اما مالش بی برکت است.
حضرت محمد صلوات الله علیه می فرمایند: خداوند در قیامت به سه طایفه به نظر رحمت نگاه نمی کند.
1)انسان های متکبر. 2) کسانی که به خاطر انجام کارهایشان منت می گذارند. آیه قرآن است که صدقاتتان را با منت گذاشتن، باطل نکنید. 3)کسی که قسم یاد می کند.
در ادامه این مراسم؛ ذاکرین اهل بیت علیه السلام حاج حیدر خمسه و کربلایی محمد حسین حدادیان به روضه خوانی و سینه زنی پرداختند.