چگونه ممکن است اهل تسنن، به فضیلت اهل بیت علیهم السلام اشاره کنند ولی به آنها اعتقاد نیابند؟
این استاد حوزه با اشاره به اینکه در رابطه با حق سه مرحله وجود دارد، شناخت، بیان و پذیرش اظهار داشت: آنان حق را شناخته و بیان کرده اند؛ عالم شوشتری گفته است در 26 کتاب از منابع اهل سنت، فضایل اهل بیت سلام الله علیهم اشاره شده؛ یعنی آنان حق را شناخته و بیان نموده اند اما بین شناخت، بیان و پذیرش حق تفاوت است؛ متاسفانه مشکل آنان در زمینه پذیرش حق است.
وی با بیان اینکه قرآن کریم یکی از بزرگترین موانع پذیرش حق را در آیه «فِي قُلُوبِهِم مَّرَضٌ فَزَادَهُمُ اللّهُ مَرَضاً وَلَهُم عَذَابٌ أَلِيمٌ بِمَا كَانُوا»، اعلام داشته، تصریح کرد: در آیات قرآن 12 بیماری وجود دارد که موجب می شود فردی حق را نشناسد.
حجت الاسلام و المسلمین علوی تهرانی ادامه داد: یکی از همسران پیامبر (ص) که اهل تسنن خیلی برایشان حرمت قائل هستند، می گوید: روزی پدرم به خانه ام آمد درحالی که حضرت علی (ع) در خانه ما بود؛ پدرم با من صحبت می کردند اما به چهره امام علی (ع) نگاه می کردند. سخن پدرم که تمام شدپ، پرسیدم چرا زمانی که با من صحبت می کردید به چهره علی (ع) نگاه می کردید؟ پاسخ دادند: پیامبر (ص) فرمودند: «النظر الی وجه علیّ عباده».
وی با اشاره به اینکه اولین آیه که به این منظور مورد بررسی قرار می دهیم آیه 23 سوره شوری است: «قل لااسئلکم علیه اجراً الاّالمودة فى القربى" پیغمبر به این مردم بگو من برای رسالتم مزدی نمی خواهم غیر از مودت نزدیکان»، خاطرنشان کرد: درباره این آیه باید پیرامون سه نکته صحبت کنیم. اولاً: چرا پیامبر (ص) برخلاف سایر انبیا که در مقابل رسالتشان هیچ مزدی را نپذیرفتند، فرمودند: مال نمی خواهند اما مودت قربا را برای مزد رسالت می خواهند که در سوره مبارک سبأ خداوند فرموده اند: «قُلْ ما سَأَلْتُكُمْ مِنْ أَجْرٍ فَهُوَ لَكُمْ إِنْ أَجْرِیَ إِلاَّ عَلَى اللَّهِ وَ هُوَ عَلى كُلِّ شَیْءٍ شَهِیدٌ» (سوره سبا، آیه 47)؛ یعنی این مزدی هم که به من می دهید به درد خودتان می خورد. نکته دومی که باید درباره این آیه مشخص کنیم این است که مراد از قربای رسول خدا (ص) چیست؟
این پژوشهشگر حوزه دینی با تأکید بر اینکه حدیثی که می خوانم در کتاب ذخایرالعقبی، نوشته احمدبن حنبل (امام حنبلی ها، یکی از چهار فرقه فقهی اهل سنت است) اظهار داشت: روایت را از ابن عباس نقل می کند از احمد بن حنبل که زمانی که آیه 23 سوره شوری نازل شد من خدمت پیامبر (ص) بودم. شخصی دست خود را بلند کرد و پرسید: یا رسول الله آن خویش و قربی شما که خداوند مودت آنان را واجب کرده است، چه کسانی هستند؟ توجه کنید؛ اولا: این حدیث در منابع اهل سنت است و دوما: آن شخص سوال می کند مراد از قربی در آیه ای مودت قربی را واجب دانسته است، چه کسانی هستند؟ پیامبر اکرم (ص) فرمودند: آنان علی مرتضی و حضرت زهرا و پسران آن دو؛ یعنی پس از وجود مبارک امام حسن و امام حسین، حضرت زین العابدین تا وجود مبارک حضرت مهدی؛ بنابراین قربا طبق گفته آنان مشخص شد چه کسانی هستند.
این استاد حوزه گفت: سومین نکته ای که باید در آیه مشخص گردد این است که مراد از مودت چیست؟ عرب زمانی که می خواهد از علاقه قلبی صحبت کنند توجه می کنند این علاقه در چه شرایطی است؟ اگر تنها یک وابستگی قلبی بود تعبییر به محبت می کنند. اما اگر بخواهد بگوید کسی را دوست دارم و به پیروی از امر او می کنیم تعبیر به مودت می کنند، لذا فرمود: مودت قربی، یعنی هم اهل بیت علیه السلام را دوست بدارید و هم از ایشان پیروی کنید.
وی با بیان اینکه یکی از فرقه های تازه ظهور، وهابی ها هستند و تاسیس این فرقه 1200 هجری قمری است یعنی 236 سال از ظهور این فرقه گذشته است، خاطرنشان کرد: فرقه ای که 200 سال سابقه دارد نمی تواند در مقابل تشیع که از غدیر صحبت می کند و سابقه طولانی تر دارد، قرار داشته باشد. بنابراین نام خود را سلفی گذاشتند یعنی آنکه ریشه در گذشته داریم و گذشته خود را به عالمی به نام ابن تییه، عالم قرن 8 بر می گردانند و می گویند سابقه ما قدیمی تر است و ریشه تفکرات ابن وهاب برمی گردد به ابن تمیه و ریشه تفکرات ابن تمیه در روایاتی است که احمد ابن حنبل گفتهه و او نیز معاصر می شود با امام صادق (ص)؛ البته به آن معنا که وحی در سال یازده تمام شده است؛ و آقای احمد ابن حنبل این روایت را در کتابشان نقل کردند:
خوش تر آن باشد که سر دلبران گفته آید در حدیث دشمنان
حجت الاسلام و المسلمین علوی تهرانی ادامه داد: در باب فضایل شیعه روایات بسیاری داریم که در هیچ کدام تردید وجود ندارد و امام رضا (ع) ملاک دادند که اگر در طول زندگی پیرو دستورات ما هستید، کلام ما را گوش می کنید، امر ما را گوش می کنید و نهی ما را مورد توجه قرار می دهید شیعه هستید اما اگر تنها دوست دار ما هستید، رنگ و بویتان، رنگ و بوی ما محسوب نمی شود.
وی در پایان با بیان اینکه زندگی انسان باید رو به جلو باشد، گفت: امیرالمؤمنین (ع) می فرمایند: کسی که دو روز زندگی اش، یکی باشد ضرر کرده است. و یکی از موارد محبت (به اهل بیت)، اطاعت است (لذا باید طبق کلام حضرت امیر، دو روز زندگی مان یکی نباشد).
/ف.م214