بهترین بستر در شناخت حضرت زهرا(س) قرآن است +گزارش تصویری

کد خبر: 30049
مراسم عزاداری ایام دهه دوم فاطمیه با سخنرانی حجت الاسلام شجاعی و مداحی ذاکرین اهل بیت علیه السلام حاج سعید خرازی و حاج جواد هاشمی از سوی هیئت اصحاب الصاحب در مسجد اباذر برگزار شد.

وارث: مراسم عزاداری ایام دهه دوم فاطمیه با سخنرانی حجت الاسلام شجاعی و مداحی ذاکرین اهل بیت علیه السلام حاج سعید خرازی و حاج جواد هاشمی از سوی هیئت اصحاب الصاحب در مسجد اباذر برگزار شد.

در ادامه متن سخنان حجت الاسلام شجاعی را می خوانید:

بهترین بستر در شناخت آل الله علیهم السلام و به خصوص حضرت زهرا سلام الله علیه، قرآن است. قرآن بستری است که با توجه ویژه اعجاز از اصل و مبنا در سطوح مختلف به مقام افتعال شده کسی که از نظر ایمان ضعف ایمان داشته باشد و کسی که از لحاظ ایمان مرتبه ای داشته باشد هر دو می توانند از قرآن بهرمند شوند. این ویژگی موجب شده تا قرآن کریم بهترین بستر در بیان آل الله علیهم السلام باشد. برای آنکه ما از قرآن استفاده کنیم تا اهل بیت علیهم السلام را بشناسیم باید ساحت ورود به قرآن را هم بشناسیم از لوازم ذاتی فهم و تدبر و تعقل در قرآن این است که از دریچه آل الله علیه السلام قرآن را مورد توجه قرار دهیم. عرض شد خداوند متعال در قرآن و در آیات مختلف بیان فرموده اند:

" لا يَمَسُّهُ إِلاَّ الْمُطَهَّرُونَ «و جز پاكان نمي‏توانند به آن دست زنند"

" فَسْئَلُوا أَهْلَ الذِّكْر « اگر نمى دانيد از اهل ذكر و آگاهان بپرسيد"

" وَكُونُواْ مَعَ الصَّادِقِينَ ... « و خم تقوا را بدون اشتباه و انحراف بپيمايند "

همه این آیات رجوع مان به اهل بیت علیه السلام را در جهت فهم قرآن، به ما می رساند. چرا که قرآن را با بینش اهل بیت علیه السلام می توان شناخت.

امروز به فهم در آیات می پردازیم البته به این معنا نیست که جز این فهمی که امشب بیان می کنیم، فهم دیگری صحیح نیست چرا که قرآن در بیان معارف دارد فلذا از همین آیات معانی و حکمت های مختلف می توان استفاده کرد، در این سه شب یکی از این مفاهیم را عرض می کنیم. این روایاتی که در این شب ها بیان می کنیم هم از طُرُق شیعه نقل شده اند و هم از طُرُق اهل سنت نقل گردیده است

اولین راه فهم آیات قرآن این است که با روایات شأن نزول آیات را بدانیم. شأن نزول آیات یعنی آن شأنی که سبب شده این آیات تنزل پیدا کنند؛ در واقع اتفاقی افتاده و خداوند متعال به واسطه آن اتفاق آیاتی را نازل کرده اند و این الفاظ دارای معانی گسترده ای هستند. به عنوان مثال؛ شأن نزول سوره انسان، حضرات آل الله علیهم السلام هستند و در جریان این شأن نزول ، امام حسن علیه السلام و امام حسین علیه السلام بیمار شدند و امام علی علیه السلام و حضرت زهرا سلام الله علیه به همرا فضه (خادم حضرت زهرا سلام الله علیه ) تصمیم گرفتند برای شفا حَسنین سه روز، روزه بگیرند زمانی که از حالت بیماری درآمدند سه روز، روزه گرفتند در هر سه روز وعده های غذایی افطارشان را به فقیر و یتیم و اسیر بخشیدند پس این سوره نازل شد تا این فعل آل الله علیه السلام را تفهیم کند.

شان نزول پنج آیه از سوره نجم؛

"بسم الله الرحمن الرحيم

وَالنَّجْمِ إِذَا هَوَى (1) قسم به ستاره فروزنده زمانی که فرود می آید

مَا ضَلَّ صَاحِبُكُمْ وَمَا غَوَى(2) هم نشین و مولا شما(رسول الله) نمی خواهد شما را اغوا کند

وَمَا يَنطِقُ عَنِ الْهَوَى(3) رسول خدا بر محور هوای نفس صحبت نمی کند

إِنْ هُوَ إِلاَّ وَحْيٌ يُوحَى (4) نیست مگر آنچه رسول خدا نطق می کند این باشد که وحی الهی است"

ابن مغازدی شافعی ؛ در کتابی که شان نزول آیات قرآن را در آن نوشته است به این دو روایت ذیل چهار آیه اشاره کرده است .

امام صادق علیه السلام به نقل از رسول الله صلی الله علیه و آله می فرمایند : " من آقای مردم و این برای منم فخری نیست که آقای مردم هستم و علی علیه السلام آقای مومنان است . خدایا هر کسی که علی علیه السلام را هم محبت دارد و هم محبت او را پذیرفته است او را بلند مرتبه قرار بده و هر کسی که نسبت به او دشمنی دارد دشمن او باش " زمانی که رسول الله صلی الله علیه و آله این مطالب را فرمودند ، شخصی از قریش مطلبی گفت (خلیفه دوم لعنت الله علیه): به خدا قسم این مطالبی که پیامبر صلی الله علیه و آله گفته است به این دلیل است که امام علی علیه السلام پسرعمو ایشان است. این آیات نازل شد تا مردم بدانند رسول خدا به دلیل رابطه فامیلی از کسی تعریف نمی کند هر مطلبی که رسول الله صلی الله علیه و آله می فرمایند وحی الهی است.

جابربن عبدالله انصاری نقل کرده است: اصحاب رسول خدا صلی الله علیه و آله در شبی جمع شده بودند (در سالی که مکه توسط مسلمانان فتح شده بود و حکومت اسلامی استقرار پیدا کرده بود ) عرض کردند: یا رسول (الله صلی الله علیه و آله) رسم این است که هر کدام از انبیا زمانی که استقرار پیدا کردند وصی برای خود تعیین می کنند تا وصی جانشین نبی باشد و پس از او امر کند ، امری که امرشان مساوی با امر نبی است و تمام امور نبی را او متکلف باشد شما انتخاب نمی کنید؟ رسول الله صلی الله علیه و آله فرمودند: من وصی انتخاب می کنم اما انتخاب آن را می گذارم بر عده خداوند متعال که یک آیه و معجزه آسمانی نازل کند تا با آن معجزه آسمانی وصی که مد نظر خداوند است و پس از من در حکومت باشد روشن شود . در همان شب همه مردم پس از انکه نماز عشا را خواندند به آسمان توجه کردند تا وعده ای که رسول الله صلی الله علیه و آله دادند تحقق پیدا کند و نشانه ای از آسمان بیاید تا وصی رسول خدا انتخاب شود .آن شب خیلی تاریک بود و ماه در آسمان نبود تا قدری روشنایی در آسمان ایجاد شود مردم به آسمان نگاه می کردند تا آن مطلبی که رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمودند تحقق پیدا کند؛ ناگهان نور عظیمی را دیدند که مشرق و مغرب را پر کرد و عالم روشمن شد؛ یک ستاره فرود آمد و داخل شهرشد ." وَالنَّجْمِ إِذَا هَوَىقسم به ستاره فروزنده زمانی که فرود می آید" در شهر می چرخید تا در آخر ، در منزل امام علی علیه السلام فرود آمد به قدری این واقع عجیب و نور زیاد بود که منزل امیرالمومنان علیه السلام را پر کرده بود و این نور به شکلی در منزل امیرالمومنین علیه السلام قرار گرفت که پرده ای از آن دور منزل امیرالمومنین علیه السلام را احاطه کرده بود و مردم به جزع و فزع افتاده بودند و لا اله الله می گفتند. مردم به محضر رسول خدا رسیدند و گفتند :ستاره فروزنده ای از آسمان فرود آمد و به داخل منزل امیرالمومنین علیه السلام شد. رسول خدا صلی الله علیه و آله از جا بلند شدند و فرمودند: دید ستاره به داخل منزل امیرالمومنین علیه السلام رفت؛ این معجزه الهی برای تعیین وصی پس از من فرود آمد و خداوند امیرالمومنین علیه السلام را به عنوان وصی پس از من در نظر گرفته است از او اطاعت محض کنید و حتی مقدر بر ایشان نشوید.

قوم حضرت موسی علیه السلام با آن همه معجزه که برای ایشان آوردند همه پس از مدت زمانی گوساله پرست شدند. مسلمانان نیز مان قوم بنی اسرائیل هستند و با آن همه معجزه که رسول خدا به آنان نشان داد پس از فوت رسول خدا گوساله پرست شدند. نور از آسمان آمده و رسول خدا قسم خورده اند اما پس از آنکه از منزل رسول خدا صلی الله علیه و آله بیرون رفتند. خیلفه دوم گفت: رسول خدا همه این اتفاقات را رقم زد برای پسر عمو خود و این کار را از هوی نفس و محبتی که به حضرت علی علیه السلام داشت ، کرد ؛ مجدداً جبرئیل نازل شد و آیات سوره نجم را نازل کرد . توجه کنید این واقعه به قدری عظمت دارد که خداوند قسم به این اتفاق می خورند " قسم به ستاره فروزنده زمانی که فرود می آید هم نشین و مولا شما(رسول الله) نمی خواهد شما را اغوا کند و رسول خدا بر محور هوای نفس صحبت نمی کند " و این مطالب قسمتی از فضایلی است که در این آیات نهفته است.

این شان نزول درباره سوره نجم معرفت خیلی بالایی دارد و فضایل را حد امکان بیان کرده است و استناد قوی دارد .

معراج پیامبر صلی الله علیه و آله واقعه ای است که هم در قرآن و هم به وسیله پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله به آن اشاره گردیده است. پیامبر صلی الله علیه و آله می فرمایند: در معراج خدا به من فرموده اند

یک ویژگی مهم و اساسی برای حضرت زهرا سلام الله علیه همچنین برای امیرالمومنین علیه السلام و حسنین علیهم السلام اما نسبت به حضرت زهرا سلام الله علیه یک اهتمام ویژه ای است.

و یکی از فضایل مهم حضرت زهرا سلام الله علیه را بیان کرده است اما شما توجه کنید این همه آیات و نشانه مردم نسبت به این خاندان که همه اهمیت ها و توجه ها در زمان پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله نسبت به اینان بود چه کردند رسول خدا صلی الله علیه و آله فدک را به صدیقه طاهره سلام الله علیه در زمان حیاتشان دادند و در آن زمان حضرت زهرا سلام الله علیه در فدک اعمال نفوذ کردند اما همین که این ملعون ها بر سر کار آمدند اولین کارشان این بود که فدک را از دست خاندان نبوت در آوردند فدکی که ملک مطلق صدیقه طاهره سلام الله علیه بود و رسول خدا صلی الله علیه و آله به امر الهی به حضرت زهرا سلام الله علیه بخشیده بودند اما از ایشان گرفتند.

در ادامه این مراسم؛ ذاکرین اهل بیت علیه السلام حاج سعید خرازی و حاج جواد هاشمی به روضه خوانی و سینه زنی پرداختند.