حجت الاسلام ربیعی: باید با تمرین ظرفیت عبادتمان را بالا ببریم +گزارش تصویری
وارث: مراسم مناجات خوانی شب لیلة الرغائب با سخنرانی شیخ یوسف ربیعی و مداحی ذاکر اهل بیت علیه السلام کربلایی حنیف طاهری در هیئت عبدالله بن الحسن علیه السلام برگزار شد.
در ادامه متن سخنان حجت الاسلام ربیعی را می خوانید:
مرحوم سید می گوید که اول سال ما، ماه رمضان است و سال ما در شب قدر تحویل می شود زیرا مقدرات یک سال ما در شب قدر قرار است امضاء بشود. یعنی هر اتفاقی که در سال گذشته برای ما اتفاق افتاده است، خداوند به شب قدر ما نگاه کرده است و بر اساس آن مقدرات ما را رقم زده است.
ظرفیت ما برای عبادت شب قدر چقدر است؟ نهایت یک ساعت! اگر کسی یک ساعت عبادت کند مقدراتش چگونه رقم می خورد؟ اگر کسی هشت ساعت عبادت کند چه؟ هشت ساعت با حال! با ظرفیت و نشاط، اگر نشاط در عبادت نداشته باشید این عبادت به شما نمی چسبد. لذا امام علی علیه السلام فرموده است عبادت را به خودتان تحمیل نکنید زیرا اثر برعکس دارد، ظلمت می آورد نه نور.
حالا اگر ما حال عبادت نداشته باشیم چه باید بکنیم؟ باید ظرفیت مان را بالا ببریم، ظرفیت را بالا ببرم یعنی حوصله ام در عبادت و قرآن خواندن بالا برود. برای بالا بردن ظرفیتمان باید تمرین کنیم.
لذا ما باید از همین ماه رجب این ظرفیتمان را بالا ببریم. شوخی نیست که ائمه علیهم السلام هر شش روز یک بار قرآن را ختم می کردند و ما اصلا حوصلۀ قرآن خواندن نداریم. در ماه رمضان هر سه روز قرآن را ختم می کردند. امام خمینی رحمة الله علیه هم در ماه مبارک رمضان هر شش روز یک بار قرآن را ختم می کردند، نه از روی اجبار و زور. لذا ظرفیتمان را باید بالا ببریم و یواش یواش تمرین کنیم.
تمرین ما از ماه رجب آغاز می شود. مواد تمرین مان چیست و با چه چیزهایی باید تمرین کنیم؟ پیامبر اکرم صلوات الله علیه می فرمایند: هرموقع ماه را دیدی این چهار چیز را بگو: خدایا کمکمان کن هم روزه بگیریم و هم شب زنده داری کنیم. بدون کمک خدا نمی شود، حتما خداوند باید به ما کمک کند، اگر کمک خدا نباشد شما نمی توانید دو ساعت هم روزه بگیرید.
روزۀ ماه رجب مستحب است، مستحب یعنی کاری که طلب حُب شده است، در فارسی می شود دوست داشتنی. یعنی خداوند گفته است که من این کار را دوست دارم، تو هرچقدر که خدا را دوست داشته باشی از روزۀ ماه رجب کم نمی گذاری. چرا همۀ روزه های ماه رمضان را می گیریم چون خدا گفته است اگر یک روز نگیریم باید 60 روز روزه بگیریم. ماه رمضان که روزه اش واجب است برای آنهایی است که نیاز به چوب دارند، اما آنهائی که خدا را دوست دارند یک روز از ماه رجب را هم از دست نمی دهند، یا روزه می گیرند و یا اگر نمی توانند روزه بگیرند یک ذکر در مفاتیح است که نوشته شده اگر صد بار آن را بخوانید ثواب روزه را دارد، اگر آن را هم نمی تواند بگوید روایت است که اگر یک نان صدقه هم بدهی عوض روزه حساب می شود.
پیامبر اکرم صلوات الله علیه فرمودند: زبان نسبت به صاحب خود چموش است، یعنی او را زمین می زند. اگر طلا از نقره است، سکوت از طلاست. میرزا جواد آقای ملکی تبریزی در کتاب المراقبات خود می گوید یکی از حکمت های روزه این است که آدم سکوت کند، سکوت که کرد حرف هم نمی تواند بزند. وقتی سکوت کرد بیشتر فکر می کند و وقتی فکر کرد خدا به او حکمت می دهد.
روزه باید بیاید و در سبک زندگی ما قرار بگیرد. این سبک زندگی که مقام معظم رهبری می فرمایند یعنی همین روزه گرفتن. امام هادی علیه السلام می فرمایند گرسنگی غذا را لذت بخش می کند. در سبک زندگی غربی شما کی از خوردن غذا لذت می برید؟ وقتی که دسر فراوان داشته باشد، وقتی سفره آرایی باشد. یعنی اصالت با خوردن است اما امام هادی علیه السلام میگوید آنچه که غذا را لذت بخش می کند گرسنگی است.
گرسنگی آدم را از خیلی از گناه ها باز میدارد. امام هادی علیه السلام می فرمایند: اگر می خواهی از خوابت لذت ببری شب زنده داری کن. بعضی ها هستند شب بیدارند اما به بطالت می گذرانند. سبک زندگی اهل بیت علیه السلام می گوید شب مثل راهبان عبادت می کنند، هرکس شب اینها را می بیند می گوید اینها بیکار هستند، اما در روز هم شیر میدان هستند.
وقتی کسی رابطه اش با خداوند قوی شد در زندگی اش تاثیر می گذارد. اینکه ما نمی توانیم شبیه اهل بیت علیه السلام زندگی کنیم به این دلیل است که خدا را باور نکرده ایم، خداباوری با انس با خدا به وجود می آید، با همین مناجات و روزه داری ها، اینها ما را با خدا مأنوس می کند.
اگر کسی با خدا انس گرفت، سبک زندگی اش می شود سبک زندگی اهل بیت علیه السلام.
در ادامه این مراسم؛ ذاکر اهل بیت علیه السلام کربلایی حنیف طاهری به مناجات خوانی پرداختند.