استاد بکایی: اگر مهیا نباشیم، نمی توانیم از توفیقات الهی بهره ببریم +گزارش تصویری
وارث: مراسم جشن شب میلاد حضرت جواد الائمه علیه السلام با سخنرانی استاد حاج علیرضا بکایی و مداحی ذاکرین اهل بیت علیه السلام حاج محمدرضا طاهری، کربلایی حسین طاهری و کربلایی وحید یوسفی در هیئت مکتب الزهرا سلام الله علیها برگزار شد.
در ادامه متن سخنان استاد بکایی را می خوانید:
ولادت امام جواد علیه السلام با یک مقدماتی محقق شده است که این مقدمات هم برای شیعیان یک امتحان بود و هم یک حجتی و یک دلیلی بر امامت حضرت رضا علیه السلام. امام رضا علیه السلام پس از سپری شدن دوران جوانیشان، خداوند امام جواد علیه السلام را به ایشان عطا فرمود. وجود مبارک حضرت محمد صلوات الله علیه و ائمه علیه السلام که قبل از امام رضا علیه السلام آمدند خط امامت را با اسم ترسیم کردند و مشخص شده است. 12 نور است از امیرالمومنین علیه السلام تا حضرت محمد صلوات الله علیه. خیلی ها به امام حضرت رضا علیه السلام شک کردند و خیلی ریزش ها در همین مقطع بود چرا که امامت حضرت رضا علیه السلام درست نیست چون امام بعدش نیست و مقطوع النسل است. این ریزش ها صیقل میدهد و پالایش می کند و جبهه را شفاف می کند و خیمه خودتی ها را مشخص می کند. تا مشیت الهی تعلق گرفت که حضرت رضا علیه السلام صاحب فرزند شد.
ما از چند جهت می توانیم ارتباط گیری کنیم و علم توأم با معرفت به امام را پیدا کنیم. یک راه آشنایی با بیوگرافی امام است که معمولا در این فقیر هستیم! یعنی هنوز احساس ضرورت نکرده ایم بر اینکه ببینیم این امامی که امشب شب میلادشان است و فردا به دنیا می آیند اسم و نسب مادرشان چه کسی است؟و... این اطلاعات اولیه است که ما کلید بزنیم و برویم جلو و مبینیم در همین اطلاعات اولیه هم فقیر هستیم. امام جواد علیه السلام جوانترین امام که در 8 سالگی به امامت رسیده است در سال 195 به دنیا آمده است. 25 سال عمر مبارکشان بوده است و در سال 220 به شهادت رسیده اند که شهادت ایشان دو قول دارد. نام مادرشان نیز سبیکه یا خیزران بوده است. مادر همه ائمه اطهار علیه السلام طبق آنچه که شما در زیارت وارث می خوانید " کنت نورا فی الاصلاب الشامخه و الارحام المطهره" همه مادران امام ما یک جایگاه پر فضیلت داشتند. که خود آن امام گاهی نسبت به مادرش یک بیاناتی دارد و معرفی کرده است که مادر ما دارای چه شخصیتی است. این یک بعد شناختی امام معصوم علیه السلام است.
بعد دیگر این است که با شخصیت معنوی امام آشنا بشویم. شامل؛ کرامات، معجزات، مناقب حضرت علیه السلام می شود که شنیدنش نورانیت دارد و عبادت است. امام رضا علیه السلام معجزات فراوانی دارد. یحیی بن اکثم قاضی خبیثی بود که خیلی نسبت به اهل بیت علیه السلام موضع داشت و منکر بود. یک روز وارد حرم نبوی شد و دید امام رضا علیه السلام مشغول زیارت جد بزرگوارشان است. امام علیه السلام را به مناظره طلبید. یحیی بن اکثم به امام گفت: یک سوال می خواهم بپرسم اما روی پرسیدنش را ندارم. قبل از اینکه او سوالش را مطرح کند امام علیه السلام فرمودند: تو می خواهی بپرسی امام کیست؟ او گفت بله همین سوال را داشتم و اینکه آیا شما دلیلی هم بر اثبات امامتان دارید. قبل از آنکه امام علیه السلام دلیلی بیاورد یک عصا در دستان امام رضا علیه السلام بود و عصا به سخن درآمد و گفت: " اّنه مولایی امام هذا الزمان و هو الحجة؛ همه موجودات و همه خلقت امامشان این آقا است و ایشان حجت خداوند است " این شد معجزه حضرت رضا علیه السلام.
بعد دیگر شناخت امام؛ این است که ما را مرتبط به آن امام می کند و اهم از دو بعد قبلی است. نزدیک شدن و دریافت سیره امام علیه السلام است که شامل؛ نصایح امام، بیانات راهبردی امام و تبدیل کردن آن به کاربردی برای اینکه عملیاتی اش بکنیم. این بعد سوم بسیار اهمیت بالایی دارد.
امام جواد علیه السلام می فرماید: مومن به 3 عامل نیاز دارد.
یازها در وجود انسان دو بخش است؛ 1) نیازهای کاذب 2) نیازهای صادق. یا به تعبیر دیگر نیازهای مادی است و یا نیاز های معنوی. انسان برای اینکه رفع تشنگی کند به آب نیاز دارد، این نیاز مادی است. انسان به فکر، مطالعه و مشاوره نیز نیاز دارد. اینکه نیازهای انسان را چه کسی تشخیص بدهد در عالم بیرون بین دوستان و همکاران و... هیچ کسی مانند خودتان نیازتان را تشخیص نمی دهد. اما در بعضی شرایط خود انسان هم نیاز خودش را تشخیص نمیدهد که دقیقا چه می خواهد و اگر انسان نیاز خودش را تشخیص ندهد در یک ابهامات متعدد زندگی می کند. اشتباه کردن در تشخیص نیاز انسان را دچار سقوط می کند. در عالم وجود مبارک امام علیه السلام است که نیاز ما را تشخیص می دهد و برنامه ما را بر اساس نیازمان تنظیم می کند و ارائه می دهد. نمی خواهد به دنبال روانشناس بروی که گاهی یافته های علمی خودش را هم با سلیقه مخلوط کند و به تو بدهد. بیا بنشین سر کلاس امام معصوم علیه السلام او نیاز تو را می گوید و آنچه که نیاز و برنامه زندگی تو است را به تو میدهد.
انسان اگر نیازهای خود را نداند از نعمت های الهی که بسیار هم هست، نمی تواند بهره ببرد.
امام جواد علیه السلام 3 نیاز را برای ما یادآوری می کنند و بعد می گویند که چه کار کنیم برای رفع نیازمان.
قالَ الإمام الجواد( علیه السلام):
« الْمُؤمِنُ یَحْتاجُ إلی ثَلاثِ خِصال: تَوْفیق مِنَ اللهِ عَزَّ وَ جَلَّ، وَ واعِظ مِنْ نَفْسِهِ، وَ قَبُول مِمَّنْ یَنْصَحُهُ./ بحارالأنوار، ج 72، ص 65، ح3 »
امام محمد تقی جواد الائمه(علیه السلام) فرمود: مؤمن در هر حال نیازمند به سه خصلت است: توفیق از طرف خداوند متعال، واعظی از درون خود، قبول و پذیرش نصیحت كسی كه او را نصیحت نماید.
1) تَوْفیق مِنَ اللهِ ؛ توفیق به این معنا که: آماده سازی امکانات بیرونی و تقویت و در اختیار قرار دادن قدرت درونی، با هم تلفیق می شود و توفیق الهی به دست می آید. شما جوان هستید و پرنشاط، پر استعداد و این یک توفیق درونی است. اینها را اگرما از درونمان و این آماده سازی که در اختیار ما قرار داده شده است را نتوانیم استفاده کنیم، این توفیق الهی محقق نمی شود.
توفیقات دو نوع هستند؛
الف) توفیقات عام(مثالی که برایتان گفتم را شامل می شود)
ب) توفیقات خاص (نماز اول وقت اگر بخوانید، اگر مراقبه اعضا و جوارح را داشته باشید خداوند به شما توفیق خاص عنایت می فرماید. توفیق خاص منتظر این است که شما چقدر زحمت می کشید، همان وزن را توجه الهی مستقیما شامل حالتان بشود. این لذت معنوی را به تو میدهد چون تو نمازت را اول وقت می خوانی نه هر وقت که خودت خواستی. نماز نباید تابع ما باشد و نه اینکه نماز تابع ما باشد.)
توفیق اولین نیاز است که ما باید استعدادمان را فراهم کنیم از این توفیق الهی استفاده کنیم. پس بنابراین توفیق الهی هم قابلیت استفاده دارد که می گویند قابلیت فاعلی در ما و ممکن است از کنار این توفیق ما رد بشویم و استفاده نکنیم. اگر مهیا نباشیم، نمی توانیم از توفیقات الهی بهره ببریم. باید خودمان را مهیا کنیم. قرار دادن قدرت درون و آماده سازی امکانات بیرون، توفیق را شامل حال ما می کند.)
2) واعِظ مِنْ نَفْسِهِ؛ ترجمه عوامانه سخن امام جواد علیه السلام این می شود که جوان نگذار که عمل بی جهت تو و خنثی تو وجدانت، نفس هشدار دهنده تو، نفس مطمئنه نسبی تو از کار بیفتد در وجودت اگر از کار بیفتد توفیق نیاز دومی تو تامین نمی شود. اگر یک جای گوش و زبان تو پرید، همان مقدار مشخص است که تو حس نیاز نداری. بشین گاهی خودت را ارزیابی کن و خودت خودت را موعظه کن. گاهی انسانی که فاصله نور و ظلمتش با هم قاطی شده است باید با خودش حرف بزند. گناه آثار زیانباری دارد و امام رضا علیه السلام نیز به این آثار اشاره کرده اند. قلب مومن شفاف مثل آینه است و اگر یک نقطه تاریک بر روی آن بیفتد، به نسبت تعداد گناهان این نقاط تاریک بر آن صفحه شفاف ایجاد می شود و رفته رفته این آینه تبدیل به شیشه می شود و دیگر هیچ انواری را منعکس نمی کند. قلب مومن آینه است. جلوه حضرت حق و حجت خدا امام عصر علیه السلام بر این قلب متجلی می شود اگر این تاریک شد دیگر نمی تواند. اگر آلوده به گناه بشوید و بر نگردید کارتان به جایی می رسد که آیات خدا را هم تکذیب می کنید. این وعده قرآن است. ما همش سرمان در احوالات دیگران است! باید با خودمان صحبت کنیم و خودمان را بررسی و موعظه کنیم تا رفع نیاز کنیم. ماه رجب است و از اعمال این ماه استغفار زیاد است. استغفار اثرش این است غبارهای دل را می برد و انسان را متوجه نیازش می کند که در وجود خودش خلاء های موجود را ببیند و مرتفع کند. ماه رجب مقدمه ماه رمضان است و ماه ذکر خدا و تقریب به خدا است. وقتی می آیی در هیئت و می بینی نفر کناریت به پهنای صورت اشک می ریزد و تو هیچ! این باعث می شود که تو گرفته شوی و این به این خاطر است که تو نیاز دومت را جدی نگرفته ای. تو نیاز به اشک در وجودت احیاء نشده است.
عجب مشاوره مهربان و نازنینی داریم که امشب به ما مشاوره می دهند و می گویند نیازهای تو این است و اینگونه باید برآورده شان کنی.
3) وَ قَبُول مِمَّنْ یَنْصَحُهُ؛ هرکسی نصیحتت می کند، بپذیر. استثناء هم قائل نشده اند و این صفت در ما بسیار کمرنگ است و این هم به این خاطر است که ظرفیت ما پایین است و ما برای خودمان یک شخصیت کاذب تراشیده ایم و فکر می کنید همه علوم را داریم و ...به خودمان مطمئن هستیم! در حالی که معصوم علیه السلام فرموده است: بهترین برادر من کسی است که عیب های مرا به من بگوید. حضرت محمد صلوات الله علیه که رسول خدا بودند، گاهی به جبرئیل می گفتند که مرا موعظه کن. نصیحت چیز خوبی است و همه ما به نصیحت نیاز داریم.
در ادامه این مراسم؛ ذاکرین اهل بیت علیه السلام حاج محمدرضا طاهری، کربلایی حسین طاهری و کربلایی وحید یوسفی به مدیحه خوانی پرداختند.