حجت الاسلام مؤمنی: عقب افتادگی های مادی و معنوی ما ناشی از بی نظمی در زندگی است+ گزارش تصویری
وارث: مراسم شب اول ماه مبارک رمضان با سخنرانی حجت الاسلام مؤمنی و مداحی حاج عبدالرضا هلالی و حاج روح الله بهمنی در مهدیه تهرانپارس، برگزار شد.
در ادامه متن سخنان حجت الاسلام مؤمنی را می خوانید:
از زمانهای بسیار مهم و خطیر که برای استغفار و دعا تاکید شده، ماه مبارک رمضان است. این روایت هم از وجود مقدس خاتم انبیا(صلی الله علیه و آله وسلم) و هم از وجود مبارک امیرالمومنین(علیه السلام) است :که در ماه مبارک رمضان از دو مطلب غفلت نکنید و به آن اهتمام ورزید:1- استغفار 2- دعا. ماه رمضان ماه استغفار و دعا است.
این دعا برخلاف انچه که در ذهن می آید بر اساس معنایی که در صحاح الغة می آید و مرحوم علامه طباطبایی در تفسیر المیزان هم می آورد دعا متوجه ساختن مدعو(خدا) است به داعی(دعاکننده) .انسان خدا را با عملی کلامی متوجه خود کند و در غایت آن و نهایت این توجه طرح درخواست و حاجت است. اگرچه ماه مبارک و این فرصت از جهت زمانی طولانیست و از جهت مسائل جوی گرمای فوق العاده ایست ولی اگر انسان بتواند در این شرایط عمل کند به فرمان الهی این هنر است.
روایتی داریم از وجود مقدس خاتم انبیا(صلی الله علیه و آله وسلم) که فرمودند : در گرما عمل به تکلیف و گرفتن روزه جهاد است. انسان رمضان را قرار دهد برای بازگشت و پیشرفت به سوی خدا. و نقل شده است از حضرت: "انما سمی الرمضان لانه یرمض الذنوب" وجه نامگذاری رمضان این است که در ماه رمضان گناه سوخته می شود. کسانی که در پرورش اندام کار می کنند برنامه ویژه ی تغذیه دارند و مراقبات جسمی دارند.
آیا روح هم نیاز به مراقبه دارد؟ از اموری که در مراقبه روح و جسم موثر است روزه است.که متاسفانه افراد توجه نمی کنند آن هم در این ماه باید توجه ویژه شود. خدا مهمانی ای ترتیب داده است که در منازل خودمان است. ما روی نیاورده ایم به ماه مبارک بلکه خدا و ماه مبارک روی آورده به سوی ما؛ قَدْ أَقْبَلَ إِلَیْکُمْ شَهْرُ اللَّهِ. در این ماه هم برکت هست، هم مغفرت، هم رحمت و هم اموری که در توجه دادن خدابه خود باید انسان از آن استفاده کند.
در توجه دادن خدا به خود انسان باید چه کند؟ امتصال اوامر الهی و اجتناب از نواهی الهی. در این ماه نفس می کشید عبادت است، راه می روید عبادت است .این ماه سرشار از برکت است.ماه هوشیاری است.اعمالی را مقید باشید در این ماه انجام دهید .همچون نماز اول وقت.که بعد از رمضان نهادینه شود در وجود شما. کسی که محبت امام حسین (علیه السلام) دارد نباید غافل از نماز اول وقت باشد. نماز ذکر است بلکه ذکرُاللهِ اکبر است. به آن اهتمام بورزید.
آنچه در این ماه اهمیت دارد بهم نخوردن نظم زندگی انسان است.نظم شرط در این مسیر است. به هیچ وجه من الوجوه مناجات شبی که موجب از بین رفتن نظم زندگی شود توصیه نمی شود. در مسیر تقوا نظم فوق العاده اهمیت دارد. حتی عقب افتادگی های معنوی ناشی از بی نظمی است. کتابی دارند جناب دکتر آقا مرتضی تهرانی به نام"نظم" از انتشارات "عماد" و بسیار پرمحتواست. در انجا این مطلب را بیان می کنند که عقب افتادگی های مادی و معنوی ما ناشی از بی نظمی در زندگی است.
عنوان بصری آمد نزد امام صادق(علیه السلام)، حضرت قبولش نکرد. تعبیر حضرت این است: عنوان من برای هر ساعت از شبانه روزم برنامه و ذکری دارم کار مرا به تاخیر نینداز و نظم زندگی مرا بهم نریز. انس با قران به انسان آرامش میدهد. چرا درما کم است درحالی که ما نیاز به آرامش داریم؟ سید الشهدا(علیه السلام) در شب عاشورا فرمودند من میخواهم قرآن بخوانم. نماز، قرآن، دعا، استغفار 4عملی که در شب عاشورا ابی عبدالله (علیه السلام) انجام دادند.
امیرالمومنین(علیه السلام) : اَفضَلُ الذِّکرِ القُرآنُ بِهِ تَستَنیرُ السَّرائِرِ. بالاترین ذکر قرائت قران است که با آن درون انسان روشن می شود. امام صادق (علیه السلام) می فرمودند: زمانی که ماه مبارک رمضان می آمد امام سجاد(علیه السلام) را نمی دیدند مگر به اعمال عبادی،حرف نمی زد، به تکلم زبان باز نمی کرد، مگر به تکبیر و تسبیح و حمد و ستایش خداوند. حضرت زهرا (سلام الله علیها) فرمودند: روزه داری فقط به امساک از خوردن و آشامیدن نیست. امساک یعنی امتناع کردن.
درماه مبارک باید تمام اعضا و جوارح روزه باشد. چشم و گوش و زبان و تمامی جوارح بدن. نگاه حرام دل هارا آلوده میکند. نسبت به نگاه به نامحرم غض بصر کنید تا نگاهتان به نامحرم افتاد سریع بگویید: لاحول ولا قوه الا باالله. محکم می شوی دربرابر شیطان. گوش نشنود چیزی جز ذکر قرآن و مدح و مناقب اهل بیت(علیهم السلام) زیرا از مصادق بارز ذکرالله ذکر اهل بیت(علیهم السلام است. زبان در اختیار انسان است آن را کنترل کنید. در احوال بزرگی هست که 25 سال ریگی در دهان نگاه داشت تا حرف لغوی نزند.
روایت داریم دروغ نگویید. اگر چه دروغ به نفعتان است و راست بگویید از چه راست به ضررتان است. امام مجتبی (علیه السلام) فرمود: "اِنَّ اللّهَ جَعَلَ شَهْرَ رَمَضانَ مِضْمارا لِخَلْقِهِ فَیَسْتَبِقُونَ فیهِ بِطاعَتِهِ اِلی مَرْضاتِهِ" خداوند ماه مبارک را میدان مسابقه برای انسان ها قرار داده است.آخر مسابقه رضایت خداوند را به انسان می دهند. کسانی که روزه خواری میکنند در این مسابقه عقب می افتند. لحظه افطار دعایی دارد در کتاب "المراقبات" آمیرزا جواد آقای ملکی تبریزی دعای عجیبی ست که برکت عجیبی دارد:
از امام صادق(علیه السلام) از پیامبر(صلی الله علیه وآله وسلم) از جبرئیل از خداوند: اگر کسی قبل از افطار این دعا را بخواند چند مطلب متوجه اوست:1-نمازش مقبول است.2-روزه اش مقبول است.3-گناهش بخشیده می شود.4-دعایش مستجاب می شود.5-دعایش با انبیا و صدیقین بالا می رود. از بزرگی پرسیدم که فرمود: اگر توانستید مراجعه کنید به "المراقبه"اگر نتوانستید دعای عهد را بخوانید باز هم نتوانستید دعای فرج وباز هم نتوانستید سلام به صاحب سفره بدهید .