هنگامی که میت در قبر قرار گرفته شد چه باید کرد؟

کد خبر: 35069
بنا به روایات رسیده از پیامبر (ص) و جانشینان بر حق ایشان، پس از آن که مومنی فوت نمود باید در مراسم دفن وی اموری را مد نظر داشت که یکی از آن ها در لحظه قرار دادن وی در قبر می باشد.
وارث :در این باره آمده است هنگامی که میت در قبر قرار داده شد کسی که مراسم تدفین را انجام می دهد دست راست خود را زیر شانه راست که بر زمین است قرار می دهد، اگر کلمات تلقین را خود آموخته داشت می خواند و اگر نمی دانست کسی از بیرون بخواند او زیر گوش میت همان کلمات را تکرار کند. سپس سنگ های لحد را مرتب و دقیق به جایش گذارده بنا بر دستور امام صادق (ع) بخواند: «اَللّهُمَ اَنِس وَحشَتَهُ وَصِل وَحدَتُهُ وَ ارحَم غُربَتَهُ وَ اَمِن رَوعتَهُ وَ اَسکِن الَیهَ رَحمَةً واسِعَةً یَستَغنی بِها عَن رَحمَة مَن سِواکَ وَ احشُرهُ مَعَ مَن کانَ یَتَولاه وَ تَقُولُ مَتی زُرنَهُ هذا القَولَ»؛ خداوندا وحشت او را از قبر به انس مبدل کن و تنهایی وی را جبران نما و به غربت وی رحم کن و از ترس در امانش بدار و به رحمت واسعه خود او را جای ده که از رحمت دیگران بی نیاز شود و با دوستانش (از اهل بیت) محشورش کن و هر وقت که به زیارتش رفتی این کلمات را بگوی.


سپس به سنگ لحد توجه نموده، اگر روزنه ای دیده می شد بگیرد که رسول خدا (ص) خود چنین می کردند و می فرمودند: خدا بنده ای را دوست دارد که چون عملی انجام دهد آن را محکم و خوب به پایان رساند. وقتی کار به اتمام رسید همان طور که امام صادق (ع) فرموده اند میت را از هول آن چه بر آن مشرف است به خداوند سپارد و در حالی که خاک از دستانش می تکاند و می گوید: انّا لله و انّا الیه راجعون؛ ما همه بنده ی خداوندیم و بازگشت همه ی ما به سوی اوست از سمت پا بیرون آید که امام صادق (ع) فرموده اند: مَن دَخَلَ القَبرَ فَلا یَخرُج اِلا مِن قِبَلِ الرِجلَینِ؛ (هر که وارد قبر می شود باید از جانباهای میت بیرون آید). سپس قبر را به فرموده ی رسول خدا با گِلی که از خاک همان قبر فراهم آورده اند اندود کنند.


وقتی تمام شد غیر از ارحام میت حاضرین با پشت دست خود خاک بر قبر بریزند و این دعا را بخوانند: اَللّهُمَ ایماناً بِکَ وَ تَصدِیقاً بِکِتابِکَ هذا ما وَعَدَنا اللهَ وَ رَسُولَهَ وَ صَدَقَ اللهُ وَ رَسُولُهُ؛ خدایا جمله این کارها کها نجام می دهیم بدان سبب است که به تو ایمان داریم و کتاب تو را باور داریم این امور چیزی است که خداوند عزّوجل و رسول او ما را بدان وعده داده اند و خدا و رسول او راست و درست گفته اند، و آن گاه که خاک ریختن آغاز شد بهتر است زیارت عاشورا خوانده شود و ثوابش را به روح میت هدیه کنند.


منابع:


1-محدث نوری. مستدرک الوسایل، ج1: 123.


2-شیخ حر عاملی. وسایل الشیعه، ج1: 884.


3-کلینی. فروع کافی، ج7: 193.


*بیگم آزرمی، مردگان از ما چه می خواهند: 85-87.

/م.ی216