حجت الاسلام پناهیان: چرا به وسیله دین به سوی زندگی بهتر برویم؟ + گزارش تصویری

این شیوه مردم نشان میدهد که زندگی موضوع مهمی است. زندگی موضوع قابل توجهی است. در بخشی از آیات کریمه قرانی هم دیدیم که خداوند متعال دقیقا هم از زندگی شروع می کند در نظر پروردگار عالم هم زندگی انسان بسیار اهمیت دارد. بخاطر اینکه خیلی برداشت ها نسبت به دین و نگاه متدیّنانه صورت می گیرد که ممکن است عجیب به نظر آید.
در جزییات آیات سوره طه دقت کنید، وقتی خداوند متعال حضرت آدم را در بهشت آفرید و قرار داد، از زندگی در بهشت برای حضرت آدم شروع کردند به تعریف کردن که زندگی تو در بهشت زندگی است با این چهار ویژگی مهم : هیچ وقت گرسنه نخواهی شد، هیچ وقت تشنه نخواهی شد، هیچ وقت بی لباس نا امن باقی نخواهی ماند، هیچ وقت زیر آفتاب بی سر پناه قرار نخواهی گرفت. مراقب باش دشمن تو (شیطان ) تو را از بهشت اخراج نکند.
این حرفهای خداوند متعال در بدو خلقت انسان در آغاز زندگی انسان در بهشت دارد از زندگی انسان با انسان حرف می زند. زندگی انسان برای خدا مهم است. آن هم نیازهای که حیاتی و حیوان است. خیلی ها این تصور را از دین دارند که دین زندگی را چیز بدی و منفور و زشت می داند و می خواهد زندگی را یک طوری از بین ببرد. تصور ما از زندگی باید درست باشد. خداوند متعال در این آیات کریمه فرمودند :"فلا یخرجنکما من الجنه فتشقی" اگر خارج بشوید از بهشت زندگی شما دچار مشقت و سختی خواهد شد.
در همین سلسله آیات می فرمایند: (بعد از هبوط آدم ) هدایت من به شما خواهد رسید و اگر از آن تبیعت کنید دیگر مشقت نخواهی داشت و اگر ازهدایت من تبیعت نکنید، زندگی ات دچار دشواری خواهد شد و این آیات سوره طه مشخص می باشد که موضوع اول زندگی است. ما نباید زندگی با مشقتی داشته باشیم هدایت های الهی یکی از اهداف کلیدی و مهم اش از بین بردن زندگی پر مشقت است و تبیعت کردن از هدایت الهی زندگی راحت را به انسان نصیب خواهد کرد.
مثلا در دین ما نماز عمود خیمه دین است و خیلی هم اهمیت دارد کاری بشدت تکراری است و ممکن است سخت باشد انسان چندین بار در طول روز از کار خود دست بکشد و حکمت کاری را که نمی داند انجام دهد. و چون متوجه نمی شویم می گوییم خداوند چه نیازی دارد به نمازی که من می خوانم. یک روایتی در جامعة الاخبار از رسول اکرم صلوات الله علیه است که می فرماید: "الصلاه الراحة فی البدن" نماز مایه راحتی و آرامش بدن انسان است. کمتر به آثار بدنی نماز توجه می شود کمتر کسی به فواید دنیایی نماز توجه می کند!
یا درباره نماز شب که اوج معنویت ماست، روایت در این باره زیاد شنیدیم. روایت حضرت علی علیه السلام در این باره می فرمایند: " قیام الیله و صحت البدن" قیام شب اصلاح کننده بدن است. سلامت را برای بدن به ارمغان می اورد. نگاه ما معمولا به دین این گونه نیست که برای داشتن زندگی خوب و خوش و راحت در دنیا به دین احتیاج داریم و دین بهترین راهنمایی ها را برای ما در این زمینه انجام داده که هر کسی نمی تواند برای ما داشته باشد. اساسا پروردگار عالم می داند که برای زندگی انسان بنویسد که چگونه زندگی کنیم .
سه هدف عمده درباره زندگی بهتری که می خواهیم سراغ دین برویم، اول: بحث سوء تفاهم: خیلی سوء تفاهم ها ایجاد شده در طول تاریخ ابلیس در روز اول با یک سوء تفاهم حضرت آدم را از بهشت خارج کرد و او را به معصیت وادار کرد و ما را به زمین کشاند. اولین چیزی که در سوء تفاهم بوجود میاید با تمسخر آدمهای مذهبی، دین و دیانت و فریب کاری و غفلت ایجاد کردن در انسان کار را انجام می دهد و حرف منطقی اصلا وجود ندارد. خیلی از آدم های متدین هم دچار این سوء تفاهمات می شوند. این که ما بگوییم دین برنامه ایست برای زندگی بهتر و این را برای دیگران روشن کنیم، بعد از مدتی که این سوء تفاهم برطرف بشود، دین می شود از معقوله روشن فکری و معقوله تجدد معابی. دنبال راه حلهای جدیدی برای دین جلوه دادن دین بهتر باید بود و اگر این شیوه را عملی کنیم اوضاع دین داری بهتر می شود و از دین داری نفع بیشتری خواهیم برد. آثار بیرونی نیز دارد حتی در برابر تمدن غرب یک حرف بیشتر نداریم آن هم این که دین انسان را به تمدن بهتری می رساند. ما در مقابل تمدن غرب چکار میتوانیم کنیم؟ جز همین که با دین به زندگی بهتری رسیدیم هم از بعد فردی هم از بعد اجتماعی.
هدف نهایی دین زندگی است اما در یک زندگی درست می شود به خدا مقرب شد. اگر سوء تفاهم برطرف بشود، هرکس آدم متدینی را که در بیرون ببیند می گوید قطعا این زندگی بهتری را دارد. این به این معنا نیست که زندگی آن شخص سرشار از تجملات باشد واین زندگی در نظر دین ما نیست . هردو گروه مذهبی ها و غیر مذهبی ها باید سوء تفاهمات در زندگیشان برطرف بشود.
در برخی از روایات به صورت مکرر وجود دارد برخی از اصول بهبود زندگی را و برخی از تکنیک های بهتر شدن زندگی را به دوستانشان یاد می دهند و به آنها می فرمایند که این شیوه را به دشمنان خود یاد ندهید، چون از همین اصول استفاده می کنند و زندگی خود را بهتر میکنند!
هدف دوم: چطور برویم دنبال دین که زندگیمان بهتر شود؟ اصلاح زندگی و تحصیل زندگی بهتر، برطرف کردن سوء تفاهمات برای این است که واقعا به زندگی بهتر برسیم. دین چگونه زندگی را بهتر می کند؟ مهارت هایی لازم برای زندگی بهتر که آدم به نتیجه بهتری می رسد. وقتی امام صادق علیه السلام راههای زندگی بهتر را توضیح می دهد می توان حرفهای بهتری را از دین برداشت کرد برای بهتر زندگی کردن.
هدف سوم: اصلاح بندگی و تحصیل بندگی بهتر. ما دنبال این هستیم که به خدا مقرب بشویم و نزدیکتر و معنویتمان افزایش پیدا کند. به امام صادق گفتند که شخصی است که نیازی ندارد کار کند و می خواهد این اخرین سالهای عمرش را استراحت کنند امام صادق علیه السلام فرمودند اگر تجارت را قطع کند عقلش کم می شود.
دین منهای زندگی خیلی ترویج شده است و خیلی هم طرفدار دارد و دوست ندارند در مسیر زندگی باشند . هم پیامبر اسلام صلوات الله علیه و هم امیرالمومنین علیه السلام ودیگر امامان فرمودند که این امت هم سامری دارند کسانی که دنبال عرفان و معرفت دینی بدون زندگی هستند. از طریق اصلاح بندگی می توان به زندگی بهتری رسید.
می شود زندگی ما به قدری آرام شود که در یک فراغت روحی امام زمانمان را ببینیم دل به او ببندیم و از دوری او اشک بریزیم. می شود به معنویت او برسیم حضرت امام (ره) خیلی ساده با یک قلب رها و آزاد زندگی می کردند. او زندگی خوب بدون درگیری دارد که می تواند عاشق باشد.