حاج مهدی توکلی: هر چیزی آفتی دارد و آفت رزق وسیع، تکبر است

کد خبر: 35365
مراسم شب هفتم ماه رمضان با سخنرانی حاج مهدی توکلی و مداحی حاج حیدر خمسه در بیت الحسن علیه السلام برگزار شد.

وارث: مراسم شب هفتم ماه رمضان با سخنرانی حاج مهدی توکلی و مداحی حاج حیدر خمسه در بیت الحسن علیه السلام برگزار شد.

در ادامۀ خبر متن سخنان حاج مهدی توکلی را می خوانید:



در شرح دعای مکارم الاخلاق به اینجا رسیدیم که امام سجاد علیه‌السلام  می فرماید:

"أوسِعْ علىَّ فـﻰ رزقِکَ ولا تَبْتَلِیَنّى بالکبْرِ "

«روزیت را بر من فراخ گردان و به تکبّر دچارم نکن »

مرا گرفتار چشم و هم چشمی نکن. هر چیزی آفتی دارد. امیرالمومنین علیه‌السلام می فرماید:"  لكلِّ شي ءٍ آفةٌ" برای هر چیزی آفتی است که مجال بیانش نیست. برای مثال علم با آن شرافت بالا آفتش تکبر است. حسادت و غرور در انسان ایجاد می کند. مثلا می گوید ما به پیامبران نیازی نداریم. امام صادق علیه‌السلام فرمود: "العلم هو الحجاب الاکبر"

حتی محبت اهل بیت علیهم ‌السلام  هم آفت دارد و از جمله آفات جرات بر انجام گناه، غلو در مورد حضرات است.

در دعاها داریم:"اللهم الرزقنی رزقا واسعا حلالا طیبا"

تا انسان روزی اش تنگ است، چشم و هم چشمی ندارد. اما آفت روزی وسیع این است که به دنیال تجملات می رود. فردی می گفت نعمات خدا سه دسته اند: دسته اول ضروریات که وجودشان حتمی است. مانند: لباس و سرپناه و غذا، دسته دوم رفاهیات که با نبودش هم می توان زندگی کرد اما اگر باشد رفاه بیشتر است. مانند: مبلمان.

دسته سوم ما بقی که رفاهیات نیست مثلا لوستر داریم و می رویم چیزی سنگین تر و گران تر می خریم. گاهی هم به تفاخر می انجامد و نمی دانیم کجا و چگونه خرج کنیم و ضرر تجملات این است که جلوی انفاق را می گیرد.

 "وأنفقوا من ما رزقناكم من قبل أن يأتي أحدكم الموت فيقول رب لولا أخرتني إلى أجل قريب فأصدق وأكن من الصالحین"

 

«و از آنچه روزی شما کرده ایم انفاق نمایید پیش از آنکه هر یک از شما را مرگ فرا رسد پس ( در شرف رفتن ) گوید: پروردگارا ، چرا ( مرگ ) مرا تا مدتی نزدیک به تأخیر نینداختی تا صدقه دهم و از شایستگان باشم؟!»

انسان در برابر روزی وسیع دو رویکرد دارد:

یا انفاق می کند و ذخیره آخرتش می شود، یا آنقدر خرج می کند که منجر به تجملات می شود.

دو آیه در این باب بیان می کنیم :

"وَلَا تَمُدَّنَّ عَيْنَيْكَ إِلَى مَا مَتَّعْنَا بِهِ أَزْوَاجًا مِّنْهُمْ زَهْرَةَ الْحَيَاةِ الدُّنيَا لِنَفْتِنَهُمْ فِيهِ وَرِزْقُ رَبِّكَ خَيْرٌ وَأَبْقَى"(طه 131)«و هرگز چشم خود را به نعمتهاي مادي كه به گروه هایی از آنها دادهايم ميفكن كه اينها شكوفه ‏هاي زندگي دنياست و براي آنست كه آنان را با آن بيازمائيم و روزي پروردگارت بهتر و پايد»

تعبیر زیبایی است شکوفه چرا که عمر شکوفه کوتاه است. این نعمات را برای امتحان عطا کردیم و آنچه در قیامت می دهیم هم بهتر است و هم ابدی است.

 

"فَلاَ تُعْجِبْكَ أَمْوَالُهُمْ وَلاَ أَوْلاَدُهُمْ إِنَّمَا يُرِيدُ اللّهُ لِيُعَذِّبَهُم بِهَا فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَتَزْهَقَ أَنفُسُهُمْ وَهُمْ كَافِرُونَ"(توبه 55)«اموال و فرزندانشان تو را به شگفت نياورد جز اين نيست كه خدا مى‏خواهد در زندگى دنيا به وسيله اينها عذابشان كند و جانشان در حال كفر بيرون رود »


در مورد فرعون خدا فرمود آنقدر به او بدهید که نتواند مرا صدا کند.

"أَلْهَاكُمُ التَّكَاثُرُ "(تکاثر1) «تفاخر به بيشترداشتن شما را غافل داشت »