امام حسن (ع) کریم در مال و رفتار !
وارث:با توجه به نزدیک شدن ولادت امام حسن مجتبی علیه السلام ، گفتگویی را با حجت الاسلام ریاضت، از منبرهای شناخته شده، در ارتباط با شخصیت امام حسن مجتبی علیه السلام ترتیب دادیم،
آنچه در ادامه می خوانید، ماحصل این گفتگوست:
ماه مبارک رمضان ملقب به صفت کریم (رمضان الکریم) است. امام حسن مجتبی علیه السلام هم یکی از القابشان کریم است. کریم یکی از اسماء جمالی حضرت حق نیز می باشد
از همه مهم تر این که می گوییم "قرآن کریم"، یعنی کلام خداوند کریم است.نکته ای که در ایام ولادت امام حسنمجتبی علیه السلامباید از امام دوم شیعیان درس بگیریم، این کرامتی که در حضرت می باشد را در خودمان به منعصۀ ظهور و بروز برسانیم. ما هم که بعنوان شیعه اهل بیت علیهم السلام هستیم باید صفات اهل بیت علیهم السلام را در زمینه های فردی و خانوادگی و اجتماعی و فرهنگی و سیاسی این کرامت را از خودمان نشان دهیم
در تعبیر کریم گفته اند، کریم کسی است که بزرگوار است؛ با بزرگواری رفتار می کند.یکی از جنبه های کرامت این است که اگر انسان به لغو و بیهودگی رسید، با بزرگواری عبور کند.
گفتند که روزی شخصی به سلمان فارسی ( از صحابه ی برجسته ی رسول خدا ) گفت: ریش تو بهتر است یا دم سگ؟
اگر کسی در اجتماع با ما اینگونه برخورد کند، عکس العمل ما چیست؟
سلمان فارسی(ره) با توجه به مصداق آیۀ "اذا مرواباللغومرواکراما"(فرقان 72)
یک جواب خیلی آرام و منطقی داد؛ گفت:اگر از صراط عبور کند ریش من اگر عبور نکرد دم سگ
هم جواب او را داد و هم در عین حال متانت و بزرگواری را رعایت کرد.
جنبه ی دوم بخشش کریمانه است، که یک بخش آن مالی و بخش دیگر آن رفتاری است.
امام مجتبی علیه السلام به کریم اهل بیت معروف اند چون به تعبیر ما خیلی سفره دار بودند، ایشان در بخشش و کمک به محرومین پیش قدم بوده اند، طوری که جذامی ها را دعوت می کردند و با آنها همسفره می شدند. امساک با کسانی که در جامعه در انزوا به سر می برند، صفت بسیار کریمانه ای است. امروز در جامعۀ خود نیاز زیادی به این معنا داریم. بخش دیگر کریمانه رفتار کردن حضرت در برخوردها است.
شخصی از شام آمد، تا امام حسن علیه السلام را دید، چشمش را بست و زبان به بدگویی و جسارت باز کرد. حضرت حتی حرف های آن فرد را قطع نکردند و وقتی تمام شد
فرمودند: از راه رسیدی خسته ای، به منزل ما بیا و استراحت کن و غذایی بخور، بعد باهم صحبت می کنیم.
زمانی که این فرد در حال خروج از مدینه بود، به حضرت گفت: زمانی که من وارد این شهر شدم، در نظرم منفورترین افراد شما و خانواده تان بودید!
این برخورد کریمانه ی حضرت بود که هم او را متوجه اشتباه اش کرد، و هم او را به راه آورد.
آمده است که او بعدها یکی از یاران با اخلاص حضرت شد و در یکی از جنگ ها در رکاب حضرت به شهادت رسید.
ما می توانیم از این داستان برای برخوردهای اجتماعی و خانوادگی مان الگو بگیریم. مصداق بارز برخورد حضرت با همسر ناسازگارشان بود.
یکی از همسران حضرت آنقدر ناسازگاری و بداخلاقی می کرد که چند بار اقدام به قتل حضرت کرد و ایشان را مسموم کرد.
چند نفر گفتند آقا طلاقش بدهید. حضرت گفتند درست است که ناسازگار است، اما من نمی خواهم مرتکب حلالی بشوم که مورد غضب خداست.
چون پیغمبر صلی الله علیه و آله فرموده اند: "أبغض الحلال عند الله الطلاق" متاسفانه جامعۀ ما امروز الگو نمی گیرد و بر سر کوچکترین مساله ای بحث جدایی را مطرح می کنند. حتی ناسازگاری یکدیگر را کریمانه بپذیرند.
کرامت امام حسن علیه السلام فقط برای نصب بنر و پلاک و تابلو نیست، که ما بیاییم و جشن بگیریم و بگوییم کریم آل فاطمه(س) امام حسن(ع) این خوب است و اظهار محبت و مودت است ، اما آن چیزی که خیلی مهم است، آن است که این صفت جمالیه خداوند که کریم می باشد را با الگو گرفتن از کسانی که آن را در خودشان تجلی داده اند، در خودمان به منعصۀ ظهور و بروز برسانیم.
کرامت امام حسن مجتبی علیه السلام کرامت خدایی است کرامت خدا را امام حسن مجتبی علیه السلام در خودش تجلی داده است.
امیدواریم خداوند متعال این توفیق را به ما بدهد در آستانه ولادت حضرت امام مجتبی (ع) نیمه ماه کرامت رمضان الکریم ولادت کریم ان شاء الله هم ما به کریم در روابط اجتماعی و خانوادگی و همه روابط متصل بشویم.
امروز من فکر می کنم بیشترین نیاز خانواده های ما خصوصا جوانان ما با الگو گرفتن از کرامت امام مجتبی علیه السلام در همه ی زمینه هاموفق می شوند. حتی انسان باید با دشمنش هم کریمانه برخورد کند
یک بحثی را مقام معظم رهبری حفظه الله تعالی دارند راجع به اینکه دشمن را تبدیل به دوست و مخالف را تبدیل به موافق گردانیم الگو گیری ایشان از امام حسن مجتبی علیه السلام است
امام حسن علیه السلام دشمن مخالف خود را که از شام آمده بود مدینه را با برخورد کریمانه اش، تبدیل به موافق و دوست و محب خود تبدیل گردانید.
امیدوارم ان شاء الله ماهم این خصوصیات و رفتار اخلاقی بسیار عالی را در زندگی و رفتار خود به برکت عنایت کریم اهل بیت(علیه السلام) امام حسن مجتبی علیه السلام داشته باشیم.