حجت الاسلام شهاب: حفظ آبروی شخص مومن از همه چیز بالاتر است + گزارش تصویری
وارث: مراسم روز هفدهم ماه مبارک رمضان با سخنرانی حجت الاسلام عبدالحمید شهاب در مسجد جامع سمنگان برگزار شد.
در ادامه خبر متن سخنان حجت الاسلام عبدالحمید شهاب را می خوانید:
روش انفاق باید چگونه باشد؟ هر کار، ادبیات رفتاری مخصوص خودش را دارد. رفتار و منش ما در امر انفاق باید منطبق بر چه دستوراتی باشد؟ این اساسی ترین رکن انفاق است چون اگر قرار است ثواب عملی برای ما نوشته شود از همین روش است.
در سوره مبارکه بقره آیه 264 خداوند متعال می فرماید: "يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا لا تُبْطِلُوا صَدَقاتِکُمْ بِالْمَنِّ وَ الْأَذي کَالَّذي يُنْفِقُ مالَهُ رِئاءَ النَّاسِ وَ لا يُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَ الْيَوْمِ الْآخِرِ" اگر صدقه میخواهی بدهی بده ولی دلیلی ندارد با انفاق فی سبیل الله بر سر مردم منت بگذاری و آزارشان بدهی.
امام باقر علیه السلام می فرمایند: " آنقدر امر انفاق مهم است که مانند راه رفتن انسان بر لبه تیغ می باشد هر آن ممکن است پایش بلغزد و به پارگی رگ برسد." امام حسین علیه السلام نیز در همین رابطه می فرمایند: " اگر روزی گرفتار شدی در خانه سه نفر را بزن: ذی دین، ذی حُسن و ذی مُروّ."
عدم منت گذاشتن به شخص مستحق انفاق، خیلی مهم است. خدای متعال میفرمایند: " قَوْلٌ مَّعْرُوفٌ وَمَغْفِرَةٌ خَيْرٌ مِّن صَدَقَةٍ يَتْبَعُهَآ أَذًى وَاللّهُ غَنِيٌّ حَلِيمٌ" حفظ آبرو کنید، مسلمان و مومن آبرو دارد کعبه با تمام عظمتش پایین تر از شرف مومن است. اگر روزی کسی از شما درخواست کرد و شما آن روز از او هم پایین تر بودید، با او با کلام زیبا سخن بگو و او را سرزنش نکن. قول معروف یعنی همین، یعنی سخن خوب گفتن. اگر او گرفتار نبود درخواستی نمی کرد.
گاهی دین و عبادت انسان را جهنمی می کند و لذا حفظ آبروی شخص مومن از همه چیز بالاتر است. اگر نصیبی از دنیا به شما رسید سعی کنید در انفاق تکبر و غرور را از خودتان دور کنید و خودتان را حتی پایین تر از آن شخص مستمند بدانید. قرآن مثال قصر هارون را می زند که با همه ثروت متکبرانه ای که به دست آورده بود و ادعا میکرد ثروتش را با تدبیر خودش درست کرده است و احتکار کرده است. خداوند متعال در آیه 77 قصص به او خطاب می کند: "وَ ابْتَغِ فيما آتاکَ اللَّهُ الدَّارَ الْآخِرَةَ وَ لا تَنْسَ نَصيبَکَ مِنَ الدُّنْيا وَ أَحْسِنْ کَما أَحْسَنَ اللَّهُ إِلَيْکَ وَ لا تَبْغِ الْفَسادَ فِي الْأَرْضِ إِنَّ اللَّهَ لا يُحِبُّ الْمُفْسِدينَ" جوری نیکی کن که خدا ازت خواسته است اهل تکبر و غرور نباش که خودش فساد می آورد.
عوامل ترک انفاق: چند عامل از طرف شیطان است که نمی گذارد انفاق کنیم: یکی بهانه جویی است، مثلا می گوییم از کجا معلوم به دست فقرا برسانند که وسوسه ای از طرف شیطان است.
قرآن در سوره یس آیه 47 بهانه کفار به رسول الله را بیان می کند که به ظاهر اسلام آورده بودند ولی در باطن کافر بوده اند که به پیامبر گفتند ما چطور فقرا را مومن بدانیم؟ خطاب رسید: "وَإِذَا قِيلَ لَهُمْ أَنفِقُوا مِمَّا رَزَقَكُمْ اللَّهُ قَالَ الَّذِينَ كَفَرُوا لِلَّذِينَ آمَنُوا أَنُطْعِمُ مَن لَّوْ يَشَاءُ اللَّهُ أَطْعَمَهُ إِنْ أَنتُمْ إِلَّا فِي ضَلَالٍ مُّبِينٍ هنگامی که به شما خطاب رسید که از نعمتهایی که به شما داده ایم در راه خدا انفاق کنید كسانى كه كافر شدهاند به آنان كه ايمان آوردهاند مىگويند آيا كسى را بخورانيم كه اگر خدا مى خواست خودش وى را مىخورانيد شما جز در گمراهى آشكارى بيش نيستيد."
صدوق در خصال از پدرش نقل می کند: امام صادق از پدرانش تا امیرالمومنین علیهم السلام می فرمایند: انفاق کنید زیرا انفاق کننده به مانند کسی است که در راه خدا جهاد میکند و چون می داند جایگزین کننده عمل او خود خداست بخاطر همین از مالش می گذرد.
عامل دیگر ترک انفاق بخل است. در سوره محمد صلی الله علیه وآله قرآن می فرماید: "هَا أَنْتُمْ هَٰؤُلَاءِ تُدْعَوْنَ لِتُنْفِقُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ فَمِنْكُمْ مَنْ يَبْخَلُ ۖ وَمَنْ يَبْخَلْ فَإِنَّمَا يَبْخَلُ عَنْ نَفْسِهِ ۚ" آگاه باشید که شما هستید که مردم را باید دعوت به انفاق کنید. لذا همنشینی با افراد بخیل به صلاح نیست. امیرالمومنین علیه السلام می فرمایند: "انسان بخیل حقیقت واقعی خودش را گم کرده است و نمی تواند آن را نشان دهد."
یکی دیگر از عوامل ترک انفاق ترس از فقر است. قرآن می فرماید: "قُلْ لَوْ أَنْتُمْ تَمْلِكُونَ خَزَائِنَ رَحْمَةِ رَبِّي إِذًا لَأَمْسَكْتُمْ خَشْيَةَ الْإِنْفَاقِ ۚ وَكَانَ الْإِنْسَانُ قَتُورًا" بگو اگر شما خزانه دار رحمت پروردگار بودید قطعا از ترس تهیدستی چیزی به کسی نمی دادید و تنگ دست و بخیل بودید."
در انفاق از دستی بدهید و از دست دیگر از جانب خود خداوند برکاتش را جمع کنید.