احیای شب نوزدهم ماه رمضان در حسینیۀ آیت الله حق شناس+گزارش تصویری
وارث:مراسم احیای شب نوزدهم ماه مبارک رمضان در حسینیه آیت الله حق شناس با سخنرانی حجت الاسلام پناهیان و با مداحی حاج مهدی سماواتی برگزار شد.
در ادامه متن سخنرانی حجت الاسلام پناهیان را می خوانید:
دستگاه پروردگار عالم ، بارگاه ربوبی، فوق العاده با عظمت است. خداوند از موسی ابن عمران علیهالسلام خواست که نمک طعام خودت را هم از من بخواه؛ خدا در جزئیات نیز انسان را به در خانه خودش می کشاند و جذب می کند. نوع مدیریت، ربوبیت پروردگار عالم این گونه نیست که مانند رئیس ها، زمانی که کسی برای جزئیات به ایشان مراجعه نکنند موفق هستند، باشد و در کلیات مسائل را اداره کنند.
در عین حال که پروردگار عالم جزئیات کار بندگان خودش را در نظر دارد و برای جزئیات هم ارباب رجوع می پذیرد. اما دستگاه ربوبی به شدت دستگاه با عظمت و پیچیده ای است و این عظمت نمی تواند در عالم وجود نداشته باشد. به خاطر شرایط ممکن الوجود و قابلیت های اندک ما و ظرفیت عالم که نمی تواند بی تشکیلات و سازمان جهان اداره شود، آن وقت اداره کردن جهان همه در یک سو و اداره کردن یک انسان در سوی دیگر. اداره کردن یک انسان پیچیده تر از اداره کردن یک جهان است، چون انسان باید آزاد باشد و بتواند خودش را نشان بدهد. اما همین انسانی که باید آزاد باشد. نمی تواند هر گناهی را انجام دهد.
برخی در طول سال، می خواهند گناهانی را انجام دهند. اما خدا نمی گذارد چرا که آنقدر انسان بدی نیستند که خدا اجازه دهد این جنایت از آنها سر بزند. برخی می خواهند کارهای بزرگی را انجام دهند خدا اجازه نمی دهد چون لیاقت و ظرفیتش را ندارد و خیلی باید بر روی خود کار کنند تا آن کار خوب را انجام دهند. لذا همیشه در مقابل انسان گزینه های محدودی است ولی خوب در عین حال آزاد است.
ما آزادی فوق العاده مدیریت شده ای داریم و یک لحظه به دلمان می افتد که صدقه بدهیم و بلایی که بر سرمان می آمد، متوقف می شود. بلایی که از قبل معین شده و معلق می ماند.
مدیریت فوق العاده پیچیده ای است ضمن این که چند تا انسان در کنار هم قرار گرفته اند نسبتی که با هم دارند نیز در نظر گرفته شده است. لحظه به لحظه خدا در تعامل با نیت و فکر انسان است و با عمل انسان خوب یا بد در تعامل است و مقدرات را تنظیم می کند. مقدراتی که به صورت کلان هیچ گاه از بین نمی رود، خیلی جهان پیچیده و تو در تویی داریم. امشب برای مدیریت عالم، شب تعیین رزق و مقدرات عالم در طول سال آینده است. این سه شب قدر یا در این سه شب تقسیم شده است و یا یکی از این سه شب است.
مراحل برنامه ریزی و بودجه و تخصیص اعتبار و آن مهر نهایی مقدرات عالم است. آن وقت همه این ها به امضای امام زمان عجلالله تعالی می رسد به دلیل نقشی که ایشان در عالم دارند. دستگاه ربوبی را اگر کسی باور کند که چقدر با عظمت است و چه قدر با حساب و کتاب است و فکر نکنید این مسئله، ساده است. لحظه به لحظه نیت های ما در آیندۀ ما مؤثر است. امشب آینده را جمع بندی میکنند و آینده را رقم می زنند.
در شب های قدر کمی درباره قدر و مقدرات که اسیرش هستیم حرف بزنیم. ممکن است کسی بگوید: این حرف ها انسان را جبری مسلک می کند. جبری مسلک نشو و مواظب باش؛ اما در صبح تا شام گاه هر اتفاقی برایت می افتد برنامه ریزی شده است و هیچ تصادفی در عالم امکان وجود ندارد. هر اتفاقی که بین پرندگان و چرندگان هم رخ می دهد برنامه ریزی شده است و هیچ انسانی اراده ای خارج از برنامه الهی ندارد. ما در محضر و در آغوش خدا هستیم. شاید معنای آن آیه قرآن که می فرماید:" وَأَمَّا مَنْ خَافَ مَقَامَ رَبِّهِ" ای کسی که از مقام پروردگارش بترسد. ترسیدن از مقام ربوبیت خدا باشد نه از عذاب پروردگار و اینکه مقام ربوبی را ببین، جایی که خدا ایستاده و اثری که در عالم دارد.
شب های قدر، شب های تواضع به مقام ربوبی است. ما که از مقدرات عالم و قدرت پروردگار عالم بر مقدرات صحبت می کنیم تا بنده می گوید: لا حول و لا قوة الا به الله " خدا به ملائکه اش می فرماید: ملائکه این بنده من چه حاجت هایی دارد؟ می گوید: حاجت هایش این ها است. خدا می فرماید: حاجاتش را بدهید. می پرسند:چرا ؟ پاسخ می دهد : چرا که اعتراف کرد همه قدرت ها در دست من است و هیچ کس جز من وجود ندارد. حوائجش را بدهید. این در حالی است که هنوز دعا نکرده و تنها اعتراف کرده.
هر جایی در خانه خدا بنشینی یعنی این که خدایا آمده ام در خانه ات تا هر حکمی بدهی گردن بدهم. می دانم احکام زندگی سال آینده ام در دست تو است؛ تواضعی می کنی آیا با وجود این تواضع، خدا دلش می آید بزند و یا بدی تو را ببیند؟ تو قدرت خدا را ببینی خدا در همان لحظه ضعف تو را می بیند و تا ضعف تو را ببیند دیگر نمی زند. قدرتمند ضعیف را نمی زند بلکه گردن قدرتمند را می زند.
هر کدام از ما یک درصدی زمین خورده خدا هستیم. اولیا خدا خیلی زمین خورده خدا بودند. فرق ما با خوبان در چیست؟ ایشان قدرت خدا را خیلی باور داشت و خیلی زمین خورده خدا بودند.
امشب هیچ کس قرار نیست بر اساس خوب بودنش دریافت کند بلکه بر اساس درکش دریافت می کند؛ " وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ " از درک صحبت می کند و " وَمَا أَدْرَاكَ " یعنی درکش سخت است. زمانی که می بینی بزرگان ما با شما خیلی فاصله دارند بروید و ایشان بپرسید شما چه باوری داشتید که من ندارم؟ من نسبت به خوبانی که فوق العاده وابسته به خدا هستند چه چیزی کم دارم؟
قدرت خدا را ببینیم خدا چیزی از بنده اش نمی خواهد، امشب، شب قدر است و خدا مقدرات عالم را برای ما توضیع می دهد هیبت شب قدر در دل ما بیوفتد. هیبت شب قدر در دل کسی می افتد که بداند مقدرات یعنی چه؟ مانند مرده ای که دم دست غسال می گذارنداین قدرت را اگر از خداوند متعال در خودمان ببینیم از مقام ربوبی خوف می گیریم و همین پایه است. هر بنده ای هول بکند مامان بغل اش می کند و می گوید مامان نترس، به خدا اگر امشب مقدار کمی هول کنیم آقا به دادمان می رسد. امام زمان عجلالله تعالی خیلی عاطفی است. ما غصه خور داریم منتهی زمانش نرسیده ما را بغل بگیرند.
ما با غصه خوردن کسی سراغمان نمی آید چون آنقدر دلمان پاک نیست که تا غصه بخوریم بگویند عزیزم غصه نخور، ما اگر بترسیم به سراغمان می آیند و این رمز سند زیاد دارد.