حجت الاسلام پناهیان : چند نکتۀ اساسی در بیان زندگی بهتر + گزارش تصویری

کد خبر: 36331
مراسم شب بیستم ماه مبارک رمضان در مسجد امام صادق علیه‌السلام با سخنرانی حجت الاسلام پناهیان و با مداحی سید مهدی حسینی برگزار شد.

وارث: مراسم شب بیستم ماه مبارک رمضان در مسجد امام صادق علیه‌السلام با سخنرانی حجت الاسلام پناهیان و با مداحی سید مهدی حسینی برگزار شد.

در ادامه متن سخنرانی حجت الاسلام پناهیان را می‌ خوانید:

حجت الاسلام پناهیان : چند نکتۀ اساسی در بیان زندگی بهتر! + گزارش تصویری

در بحث زندگیِ بهتر، 4رکن را شمردیم. سه رکن اول را به طور کامل توضیح دادیم و به رکن چهارم رسیدیم. که در آن دست ما زیاد باز نیست و آن مقدرات الهی است. زندگی ما فقط با علاقۀ ما و تلاش ما و پذیرش محدودیت ها معنا پیدا نمی کند؛ عامل چهارمی هم در این میان نقش بازی می کند که آن مقدرات الهی است. اگر کسی به مقدرات و تقدیر معتقد نباشد چه؟ شاید مجبور شویم به این افراد بگوییم: شانس هم باید همراهی کند. در جلسه قبل گفتیم: توجه به مقدرات به انسان آرامش می دهد. سوال مطرح شد که می توانیم مقدرات خودمان را تغییر دهیم؟ گفتیم: بله می توانیم.

خداوند متعال در فکر ما دخالت می کند. برای این که میزان دخالت پروردگار عالم را ببینیم، به بررسی این روایت می پردازیم. پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه وآله می فرماید: "إذا أراد اللَّه تعالى إنفاد قضائه و قدره سلب ذوى العقول عقولهم حتّى ینفذ فیهم قضاؤه و قدره فإذا قضى أمره ردّ إلیهم عقولهم و وقعت النّدامه" «وقتى خداوند بخواهد قضا و قدر خویش را اجرا کند، عقلِ صاحب خردان را می گیرد و قضاى خویش را درباره آنها جارى می سازد، وقتى فرمان وى انجام گرفت، عقولشان را باز پس می دهد و پشیمانى رخ می دهد. »

خداوند متعال با قدرت بسیار بالایی مقدرات خودش را برای زندگی ما تعیین می کند. چون اگر مقدرات دست خودمان باشد زندگی خود و دیگران را خراب می کنیم. قوم بنی اسرائیل بعد از فرج و حضور حضرت موسی علیه السلام و نجاتشان، زمانی که خیلی عزیز بودند، گفتند:" ای موسی ما می خواهیم کشاورزی کنیم، به خداوند بگو که اختیار کارها را در اختیار ما قرار بدهد. پس خدا از آنها قبول کرد. خداوند متعال خواسته های زیادی را از قوم بنی اسرائیل قبول کرد، ولی بعداً یا آنها خیانت کردند یا فهمیدند که توانایی این کار را ندارند و نباید می خواستند؛ یا خدا به خاطر بعضی از خواسته هایشان از آنها ناراحت شد. "

داستان مقدرات یک داستان بسیار جدی ای است. امام صادق علیه السلام فرمودند: "إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ یَلْتَفِتُ یَوْمَ الْقِیَامَةِ إِلَى فُقَرَاءِ الْمُؤْمِنِینَ شَبِیهاً بِالْمُعْتَذِرِ إِلَیْهِمْ فَیَقُولُ وَ عِزَّتِی وَ جَلَالِی مَا أَفْقَرْتُکُمْ فِی الدُّنْیَا مِنْ هَوَانٍ بِکُمْ عَلَیَّ وَ لَتَرَوُنَّ مَا أَصْنَعُ بِکُمُ الْیَوْمَ" «خداوند در روز قیامت با نگاهی پوزش‌خواهانه به فقرایی از مؤمنین می‌نگرد، و می‌فرماید: به عزت و جلالم سوگند، که من شما را در دنیا از روی خواری و بی‌اعتناییِ به شما فقیر نکردم. و امروز خواهید دید که (در جبران آن فقر) با شما چه رفتاری خواهم کرد.»(الکافی، ج2، ص261، باب فضل فقراء المسلمین، ح9.)

مرحوم آیت الله بهجت () نقل کرده اند: پیرمردی از انسان های اهل علم تحصیل کرده ی حوزه بود که خدا ذهن خوبی به او نداده بود، همه او را می شناختند که پای درس می نشست ولی بهره ی چندانی نمی برد. وقتی فوت کرد خواب او را دیدند. دیدند آنجا علماء و مراجع پای درس ایشان هستند. از او می پرسند شما در این دنیا بهره ی علمی زیادی نداشتید، حالا چطور همه پای درس شما آمده اند؟ گفت من در این دنیا هرچه تلاش کردم خدا بیشتر از این به من ذهن نداد، ولی هرچه در آن دنیا به من نداد، این دنیا به من داد. حالا علماء وقتی از دنیا می روند، من باید یک دوره به آنها آموزش بدهم، بعد به خدمت اهل بیت علیهم السلام بروند.

مقدرات واقعا به آدم دلگرمی می دهند. روایت داریم:"انکم انرضیتم بالقضاء طابتعیشکم وفزتم بالغناء" «اگـر بـه مـقـدرات حتمی راضی شدید، زندگی شما شیرین و گوارا می شود و از غنا برخوردار می شوید.»

آیا می توانیم مقدرات خود را تغییر بدهیم ؟ بله قطعا. چگونه؟ وقتی اتفاقی برای کسی بود می گویند مصلحت بود. آیا راهی وجود نداشت که مصلحت بهتری برای او اتفاق بیفتد؟ دراین باره از حضرت زهرا سلام الله علیها روایت داریم: "مَنْ أَصْعَدَ إِلَى اللَّهِ خَالِصَ عِبَادَتِهِ أَهْبَطَ اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ إِلَیْهِ أَفْضَلَ مَصْلَحَتِهِ" کسی که خالصانه عبادت کند خداوند بهترین مصلحتش را بر سر او می فرستد.

آیت الله بهجت می فرماید(مضمون): اگر مشکلات در نحوه ی عبادت تو تاثیر نگذارد مشکلاتت برطرف خواهد شد. روایت دیگری داریم: "مَن أعرَضَ عَن ذِكرِيفإنّ لَهُمَعِيشَهً ضَنكاً"«و هركس از ياد من روي گردان شود، زندگي (سخت و) تنگي خواهد داشت.»


قرآن می فرماید:" وَ مَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجاً ، وَ يَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لا يَحْتَسِبُ" «هر كس از خدا پروا كند [خدا] براى او راه بيرون‏شدنى قرار مى‏دهد و از جايى كه حسابش را نمى‏كند به او روزى مى‏رساند.»اگر تقوای داشته باشید، خدا دو کار برای شما انجام می دهد هم راه عبور از مشکل نشان می دهد و هم از جاهایی که حسابش رو نمی کردیم روزی می دهد.

در شب های قدر بیایید تغییر ایجاد کنیم. شب های قدر از هزار ماه بهتر است. هزار ماه عدد مبالغه است، یعنی کف ِ آن هزار است. حضرت فاطمه سلام الله علیها شب قدر که بچه هایشان می خواستند بخوابند صورتشان را در اوج مهربانی می شستند و می گفتند: امشب باید بیدار باشید. این بیداری احترام به مقدرات الهی است. خداوند خیلی رئوف است. می خواهد برایت چیزی بنویسد. می بیند نشستی و می گویی: "بک یا الله". این مواردی که ذکر کردیم مقدرات فردی بود. شب قدر فقط دعا برای مقدرات فردی نیست. برای مقدرات جامعه نیز است. برای اجتماعی که در آن زندگی می کنیم مقدراتی نوشته شود، که اگر پر از رنج باشد ما هم در آن می سوزیم. شب قدر باید جامعه را از مقدرات بد نجات داد. شاید برای همین است که دسته جمعی می گوییم بک یا الله.

/الف.ب780
حجت الاسلام پناهیان : چند نکتۀ اساسی در بیان زندگی بهتر! + گزارش تصویری