حجت الاسلام پناهیان: اجر شکر در نعمت ، بالا تر از صبر در مصیبت است !
وارث: مراسم شب بیست و هفتم ماه مبارک رمضان با سخنرانی استاد پناهیان و مداحی سید مهدی حسینی در مسجد امام صادق علیه السلام برگزار شد.
در ادامۀ خبر متن سخنان استاد پناهیان را می خوانید:
هفت ویژگی وجود دارد که اگر حتی دین را هم کنار بگذاری و برای زندگی آن را به کسی دهی، آن را می پسندد. اولین ویژگی قابل ملاحضه در برنامه های دین که بسیار مهم و صریحا به ما آموزش می دهند، ویژگی"مثبت بودن" است. دین در دستورات کلیدی خود به ما مثبت نگری و مثبت اندیشی را می آموزد. در نقطه مقابل آن شیطان انسان را به سوی منفی ها می کشاند.
حضرت آدم علیه السلام با فقدان یک مثبت نگری دچار فریب ابلیس شد. مثبت نگری اگر باشد، انسان دچار حرص نمی شود. از بین انسان ها تعداد کمی به معنای شکر می رسند که نیمه پر لیوان را می بینند. با مثبت نگری بسیاری از نگرانی ها از دل انسان رخت خواهد بست. مثبت نگری نسبت به خدا "شکر" می شود. هنگامی که نزد پیامبر اسلام صلی الله علیه واله وسلم از دیگران بد می گفتند، حضرت می فرمودند: " دل من را نسبت به اصحابم خراب نکنید."
جوانی از اصحاب خوب حضرت در جریان سفری که برای جنگی داشتند به حضرت خبر دادند که عبدالله ابن عبید، در جمع کسانی از انصار صحبت می کند و اعلام می کند در صورت بازگشت به مدینه مهاجرین را بیرون خواهیم کرد، پیامبر فرمودند: شاید تو اشتباه شنیدی. شخص پاسخ داد: اشتباه نشنیده ام و همین سخن را گفت. حضرت فرمودند:"شاید منظور او چیز دیگری بوده است، پاسخ داد:خیر او می گوبد میخواهیم انشقاق در جامعه ایجاد کنیم. حضرت فرمودند: تو از او بدت می آید و چون بدت می آید حرف های او را بر ملا میسازی. در آخر جریان رسول خدا صلی الله علیه واله وسلم بررسی کردند و دیدن این موضوع حقیقت دارد.
پیامبر صلی الله علیه واله وسلم موضوعی با این اهمیت را از منافقی که آیه قرآن در سوره منافق راجع به او نازل شد، نمیخواستند به سادگی بپذیرند! مثبت نگری حضرت بی نظیر بود. دین برنامه ای به انسان می دهد که این برنامه واقعا برای زندگی انسان لازم است، مثبت نگری داشت. مثبت نگری وجوه مختلفی دارد که در ارتباط با خدا، در ارتباط با دیگران است. بعد از مدتی دینداری انسان مثبت نگر و مثبت گرا می شود. در کلاس هایی که خارج از دین درست می کنند که مثبت نگری را به انسان آموزش می دهند، در حالی که دین زیباترین مثبت نگری را به انسان آموزش می دهد ضمن اینکه از افراط در مثبت نگری ای باعث بروز مشکل شود نیز جلوگیری می کند. دین با ریشه های عمیق فکری و عقلانی انسان را مثبت نگر می کند. اگر از طریق مثبت نگری به مبارزه با نفس بپردازیم چندین صفت را در کنار هم می توانیم کنترل کنیم. انسان های خوب با مسائل با روحیه ای مثبت برخورد می کنند.
هنگامی که بلایی برای شخص رخ می دهد با خود می گوید چه گناهی کردم که در جوابش این بلا رخ داد، باید مثبت نگر باشد چه بسا این بلا برای رشد او باشد. در جریان عاشورا حضرت امام حسین علیه السلام در اوج عصمت آن حوادث برایشان پیش آمد می فرمایند: "البلاء للولاء"
هنگام دعا باید عقیده داشته باشید که اجابت پشت در است و این روحیه مثبت نگری برای دعا خیلی لازم است. امام حسن علیه السلام می فرماید:"من ضمانت می کنم کسی غیر از راضی بودن به رضای الهی در قلبش خطور نکند، هر دعایی کند دعایش مستجاب می شود"
کسی که در اثر دینداری دارای روحیه منفی شود، روح حاکم بر دستورات دینداری را درک نکرده است. وجه تسمیه نام گزاری کسی که اسلام آورده به مسلمان این است که دیگران از او در سلم هستند. اسم مومن یعنی دیگران از اذیت او در امان هستند. اسم مسلم یعنی دیگران از اذیت او سالم هستند. در آغاز دعا همیشه مثبت ترین کلمات را می آوریم. در زیارت معروف امین الله در ابتدا تقاضاهای ما از خداوند تماما مثبت نگرانه است. "اَللّهُمَّ فَاجْعَلْ نَفْسى مُطْمَئِنَّهً بِقَدَرِکَ :خدایا نفس مرا آرام به تقدیرت قرار ده، و مَحْبُوبَهً فى اَرْضِکَ وَسَماَّئِکَ: و محبوب در زمین و آسمانت قرار بده"
شکر برجسته ترین ویژگی ای است که مصداق مثبت نگر بودن است. شکر در نعمت اجرش بالا تر از صبر در مصیبت است. حاج آقا دولابی می فرمودند: "از گناه حرف نزنید،خوب حرف بزنید،حتی اسم گناه را نیاورید". انسان ها به مقدار امیدشان به پروردگار عالم، دعا میخوانند نه به مقدار گناه هایشان. انسان ها به مقدار امیدشان به اینکه خداوند آن ها را گرامی داشته است،به خداوند مقرب می شوند.
امام زمان ارواحنا فداه به این علت پرونده اعمال ما را هفته ای دو بار می خواند که ما را دوست دارند. اگر این موضوع را قبول کنید لحظه ای غفلت به زندگی شما راه نمی یابد. "هَلْ أَتَى عَلَى الْإِنسَانِ حِينٌ مِّنَ الدَّهْرِ لَمْ يَكُن شَيْئًا مَّذْكُورًا : آيا زمانى طولانى بر انسان گذشت كه چيز قابل ذكرى نبود"
زندگی بهتر معطوف به گذشته و به دلیل تشکر است. خداوند به ما همه چیز را داده است و پاسخ ما به خداوند شکر است. در روز قیامت که عملی اثر ندارد، تنها یک عمل اثر دارد آن هم حسن ظن به پروردگار عالم است. خداوند می فرماید:"بنده من! زمانی که مرا به عنوان تنها خدای خودت صدا می زنی، تصور کن من نیز تو را تنها بنده خود میدانم!" خودتان را غرق در تفکر مثبت نسبت به خدا و نسبت به عالم کنید.