حجت الاسلام تقوی: دشمن آرامش ما چیست؟

کد خبر: 39069
جلسه هفتگی هیئت الزهرا سلام الله علیها با سخنرانی حجت الاسلام تقوی و مداحی مداحان حاج علی آینه چی، کربلایی مجتی قره گوزلو برگزار شد.

وارث: جلسه هفتگی هیئت الزهرا سلام الله علیها با سخنرانی حجت الاسلام تقوی و مداحی مداحان حاج علی آینه چی، کربلایی مجتی قره گوزلو برگزار شد.

در ادامۀ خبر متن سخنان حجت الاسلام تقوی را می خوانید:

حجت الاسلام تقوی: دشمن آرامش ما چیست؟

چه کنیم به سعادت برسیم؟

یک بحثی را در سه هفته ی گذشته مطرح کردیم و امشب به همان وعده ای که داده بودیم عمل می کنیم. عنوان بحث این بود که ما چه کار کنیم که به سعادت و خوشبختی برسیم، راه رسیدن به خوشبختی چیست؟ موانع رسیدن به این خوشبختی و آفات آن چیست؟ عرضه داشتیم که شما یک نفر را در دنیا پیدا نمی کنید که بگوید من دنبال بد بختی ام. شاید یک کسی خدا عقلش را بگیرد هوای نفس به او غلبه کند برود خودکشی کند. آن موضوع از قاعده خارج است. روال عادی بشر در دنیا این است که همه به دنبال سعادت هستند، به دنبال آرامش وآسایش هستند ولی راه رسیدن به این سعادت را بشر گم کرده است. عرضه داشتیم خیلی ها برای این که به این سعادت برسند به بیرون از خودشان قدم گذاشتند مثلا فکر می‌ کنند اگر این ساختمان 100متری بشود 200 متر دیگر تمام مشکلاتشان حل می‌ شود وبعد گذر عمری می فهمد که اینطور نبوده و سعادتمند نشدند وتازه گرفتاری ها وسعتش بیشتر هم شد. گفت هرکه بامش بیش برفش بیشتر. بازآن فرد تلاش می‌ کند ماشین شاسی بلندی بخرد، ویلایی، باغی تهیه کند.

 خدا رحمت کند مرحوم ایت الله دولابی1 را می فرمود: شما ثروتمند ترین مردم هم باشی بروی به بهترین نقطه شهر، یک روز دو روز یک هفته، چند ماه، بالاخره حوصله ات سر می رود و برایت عادی می شود. تنها راه رسیدن به سعادت این است که انسان برگردد به خودش. سعادت با ما است؛ درون ما است؛ بیرون می‌ تواند کمک این خوشبختی ما باشد. اگر کسی به این آرامش درونی رسید البته بله خانه بزرگ و فرزند صالح کمک به این سعادت است وگرنه خیلی ها هستند، پول و خانه بزرگ دارندولی بدبختی از سر و روی آن ها می‌ بارد. این ها کمک از بیرون است. یادتان باشد اصل سعادت و خوشبختی درون ما است.

سال ها دل طلب جام جم از ما می کرد        آنچه خود داشت ز بیگانه تمنا می کرد

گوهری کز صدف کو ومکان بیرون است        طلب از گمشدگان لب دریا می کرد .

عوامل خوشبختی و سعادت

قناعت

اشاره کردیم یکی از عواملی که مارا خوشبخت می کند طبق احادیث و روایات قناعت است. اما قناعت نه به این معنا که نخوریم ونیاشامیم و نه به معنای خساست و گدابازی است. قناعت یعنی هر کسی از امکانات موجود خودش بهره ببرد و چشم به نداشته هاش نداشته باشد. حالا خدا روزی کرده است خانه داریم، استجاری است، توانایی پرداخت کرایه اش را هم داریم. خب الحمدالله از این استفاده می‌ کنیم الآن بخواهم زیاده خواهی کنم که من خانه داشته باشم، می روم دنبال چیزهایی که نیست. نتیجه اش این است که از چیزهایی که دارم لذت نمی برم. همه به دنبال این سعادت اند. این سعادت را چگونه به دست بیاوریم با قناعت قدر چیزهایی که داریم را بدانیم و حسرت چیزهایی که نداریم را نخوریم .

این قصه را همه شنیدیم :«امیرالمومنین علیه‌السلام تشریف آوردند منزل. رو کردند به حضرت فاطمه سلام الله علیها فرمودند: یک غذایی بیاورید که من میل کنم. حضرت صدیقه طاهره سلام‌ الله‌ علیها فرمود: به حق آن خدایی که پدرم را به نبوت و تورا به وصایت انتخاب کرده دو روز است که غذایی مانده بود و من حسن و حسین علیهم السلام  را برخود و شما مقدم شمردم و غذا را خوردند. چیزی نداریم برای خوردن. حضرت فرمودند: چرا به من نگفتید تا من بروم و تهیه کنم؟ حضرت صدیقه سلام‌ الله‌ علیها فرمودند: من حیا می کنم از اینکه باری بگذارم بر دوش تو که نتوانی انجامش بدهی. از خدا خجالت می کشم.» همین یک جمله برای ما بس است. این است که حضرت فاطمه سلام الله علیها را ازبقیه متمایز می کند. قناعت یعنی جلوی کسی دست درازی نکنید.

شخصی آمده بود پیش حضرت محمد صلی الله علیه و آله وگفت: من همسری دارم وقتی من می خواهم به بیرون از خانه بروم به استقبال من می‌ آید. قدیم به این شکل بود که همسران باایمان به شوهرانشان می گفتند: مبادا برای من و خانواده حلال و حرام کنی حواست به نان حلال باشد.

«يا أَيُّهَا النّاسُ كُلوا مِمّا فِي الأَرضِ حَلالًا طَيِّبًا وَلا تَتَّبِعوا خُطُواتِ الشَّيطانِ ۚ إِنَّهُ لَكُم عَدُوٌّ مُبينٌ»2 ای مردم! از آنچه در زمین است، حلال و پاکیزه بخورید! و از گامهای شیطان، پیروی نکنید! چه اینکه او، دشمن آشکار شما است یادتان باشد همین لقمه ی حلال انسان را به سمت خیر می‌ برد و می کشاند .

خداوند ضامن خیر و روزی رسان است. اگر نگران آخرت خود هستی این بسیار خوب است. ولی اگر نگران دنیا هستی این را بدان که گذرا است غم مخور. خداوند بر روی زمین کارگزارانی دارد و همسر خوب از همان کارگزاران است. نصف مقام یک شهید را می دهند به یک همسری که به شوهر خود برسد. امام علی علیه‌السلام می فرماید: خوش ترین زندگی، زندگی با قناعت است یعنی به چیزی که دارد راضی باشد.

پیامبر صلی ‌الله‌ علیه‌ و ‌آله می فرماید: من چند چیز را در جاهای خاصی گذاشته ام، علم و حکمت را در گرسنگی گذاشته ام اگر کسی می خواهد به حقیقت علم برسد باید از پرخوری جلوگیری کند. (امام علی علیه‌السلام فرمودند: شکم بارگی بااین که مغز انسان خوب کار کند تداخل دارد. وقتی شما غذا می خورید مغز شما درگیر هضم غذا است و شما به فکر خوابیدن هستید ولی اگر شکم نیمه پر باشد می تواند فکر کند. ) دوم چیز این است که من راحتی کامل را در آخرت گذاشته ام ولی مردم به اشتباه در دنیا دنبالش می گردند و اینکه من بی نیازی را در قناعت گذاشته ام(راضی بودن به جایگاهی که دارد). اگر اینگونه بودی بی نیاز ترین آدمیان هستی، ولی مردم به سمت پول و ثروت رفتند و آرامش را پیدا نمی کنند. این کاملا درست است که مومن پرتلاش است، ولی قانع است. باور کنید اگر می خواهید به آرامش برسید به وجودیت خود قانع باشید.

دشمن آرامش ما چیست؟

دشمن آرامش ما در قناعت حرص است. اگر کسی آلوده شد به حرص سنگدل می شود و شقاوت سر تاسر وجود انسان را می گیرد.  يکی از بيماريهای اخلاقی حرص وطمع است. حرص عبارت است از اينکه انسان بيش از آنچه نيازش است جمع کند و از آنچه دارد احساس سيری و بي نيازی نکند. اين صفت يکی از شعب حب دنياست. طمع نيز عبارت است از اين است که انسان به اموال ديگران چشم داشته باشد. از حضرت امير علیه‌السلام درمورد حرص پرسيده شد؛ که حرص چيست؟ حضرت فرمود: « طَلَبُ الْقَلِيلِ بِإِضَاعَةِ الْكَثِيرِ »3  حرص عبارت است از خواستن چيزکم در مقابل ضايع نمودن چيز بسيار.

حضرت محمد صل الله علیه واله می فرماید: «بدبخت ترین شما حریص ترین شما است.» امام صادق‏عليه السلام فرمود: « أَغْنَى الْغِنَى مَنْ لَمْ يَكُنْ لِلْحِرْصِ أَسِيراً وَ قَالَ لَا تُشْعِرُوا قُلُوبَكُمُ الِاشْتِغَالَ بِمَا قَدْ فَاتَ فَتَشْغَلُوا أَذْهَانَكُمْ عَنِ الِاسْتِعْدَادِ لِمَا لَمْ يَأْتِ »4 بى‏نيازترين بى‏نياز، آن كسى است كه اسير حرص نباشد و فرمود: «دلهاى خودرا به آنچه گذشته است مشغول نگردانيد و گرنه ذهن خود را از آمادگى براى آنچه‏ نيامده است، باز خواهيد داشت.»

چرا خداوند حرص را آفرید؟

نقطه ی مهم عرض بنده این است که سوال می‌ کنند اگرحرص دشمن سعادت است پس چرا خدا آن را آفریده است؟

پاسخ با یک مثال این است که: بنزین سوپر خوب است یاخیر؟ اگر شما در هواپیما یا ماشین ریختید و ما را به کربلا و مشهد برد و سالم رساند این بنزین خوب است، اما اگر این بنزین را گرفتیم و از روی لج و لج بازی رفتیم خانه ای را آتش زدیم، این بنزین بد است تاتو آن را کجا مصرف کنی.

حرص چاقویی دولبه

خشم خوب است یا بد؟ در مقابل آمریکا در مقابل صهیونیست، تکفیری ها، وهابی ها، داعشی ها، در مقابل دشمن اگر خشم نداشته باشد که اورا می خورند در کجا به کار بردن مهم است. قرآن فرمود: پیامبر هم به شما حرص داره اما حرص خوب و در کجا به کار بردن مهم است. مثلا کسی حرص به نماز دارد این بسیار خوب است. از اوصاف آدم باتقوا حرص است. به اینکه یاد بگیرید از منبر های مختلف و استفاده کند. حریص بودن به زیارت امام حسین علیه‌السلام، امام رضا علیه‌السلام فرمودند: «مَنْ زارَ قَبْرَ الْحُسَیْنِ علیه السلام بِشَطِّ الْفُراتِ، کانَ کَمَنْ زارَاللّهَ فَوْقَ عَرْشِهِ.»5 هر مو منی که قبر امام حسین علیه السلام را کنار شطّ فرات در کربلاء زیارت کند، همانند کسی است که خداوند متعال را بر فراز عرش زیارت کرده باشد. امام رضا علیه‌السلام فرمودند: «إنَّ زِیارَتی تَعْدِلُ عِنْدَاللّهِ عَزَّ وَ جَلَّ الْفَ حَجَّهٍ، فَقُلْتُ لاِ بی جَعْفَرٍ علیه السلام : الْفُ حَجَّهٍ؟! قالَ: إ ی وَاللّهُ، وَ الْفُ الْفِ حَجَّهٍ، لِمَنْ زارَهُ عارِفا بِحَقِّهِ.»6 امام رضا علیه‌السلام فرمودند: به دیگر دوستان و علاقمندان ما بگو ثواب زیارت قبر من معادل است با یک هزار حجّ. راوی گوید: به امام جواد علیه السلام عرض کردم: هزار حجّ برای ثواب زیارت پدرت می باشد؟ فرمود: بلی، هر که پدرم را با معرفت در حقّش زیارت نماید، هزار هزار یعنی یک میلیون حجّ ثواب زیارتش می باشد.

خواندن زیارت عاشورا معجزه می کند ایمان داشته باشید به خواندنش.

/1102101309

حجت الاسلام تقوی: دشمن آرامش ما چیست؟

 پی نوشت:

1.    

محمداسماعیل دولابی معروف به حاج اسماعیل دولابی (زادهٔ ۱۲۸۲ - درگذشتهٔ ۹ بهمن ۱۳۸۱)، عارف عرفی‌گرای شیعی بود؛ و در جلساتی که سال‌ها در تهران برگزار می‌کرد به بیان مفاهیم عرفانی به روش تخاطب دو سویه (با مخاطب) بازگو می‌کرد. وی در آرامگاه فاطمه معصومه در قم به خاک سپرده شد.

2.    

سوره مبارکه بقرة آیه ۱۶۸

3.    

مستدرك‏الوسائل 12 60

4.    

وسائل الشيعه، ج‏11، باب‏64، ص‏318 - الكافي 2 316

5.    

مستدرك الوسائل، ج 10، ص 250، ح 38

6.    

مستدرك الوسائل، ج 10، ص 359، ح 2