حجت الاسلام هاشمی نژاد : اعتماد به خدا بهای رسیدن به هر چیز گرانبهایی است
وارث: مراسم روز میلاد امام رضا علیه السلام با سخنرانی حجت الاسلام هاشمی نژاد در حسینیۀ آیت الله فاضل کاشانی برگزار شد.
در ادامۀ خبر متن سخنان حجت الاسلام هاشمی نژاد را می خوانید:
امام رضا علیه السلام می فرمایند: هر کسی می خواهد در همه کره زمین غنی تر باشد، به خدای تعالی توکل کند.
«لا مؤثر فی الوجود الا الله»1 تمام قدرت های بشری زوال پذیرند گاهی انسان به ثروتش تکیه می دهد، آنقدر مال و اموال انباشته می کند و از روی غفلت به فرزندش می گوید ذخیره کرده ام غافل از اینکه در یک شب تمام این ثروت به باد می رود. گاهی بعضی افراد تکیه شان به پست و مقامشان است. غافل از اینکه مقام هم در یک لحظه فرو می ریزد.
امام جواد علیه السلام می فرمایند: «الثِّقَةُ بِاللَّهِ تَعَالَى ثَمَنٌ لِكُلِّ غَالٍ وَ سُلَّمٌ إِلَى كُلِّ عَالٍ»2 اعتماد به خدا بهای رسیدن به هر چیز گرانبهایی است و نردبان رسیدن به هر مقام رفیع و بلند است. به شرطی که الثقه بالله باشد. مرحوم آیت الله آقا مجتبی قزوینی3می فرمودند: اگر یک صندوق جواهر قیمتی کنار حجره من باشد من اعتمادم به خدا از صندوق پر از جواهر بیشتر است. دو آیه در قرآن است که می فرماید:
حضرت موسی علیه السلام وقتی به دریا رسید، قومش گفتند ما به بن بست رسیده ایم، اگر جلو برویم غرق می شویم و اگر برگردیم فرعونیان ما را می کشند. موسی علیه السلام گفت: « كَلَّا إِنَّ مَعِيَ رَبِّي سَيَهْدِينِ»4رب من تاکیدا با من است، پس ما را هدایت می کند. حضرت موسی علیه السلام اول خود را دید و بعد خدا را دید.
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله در غار به مصاحب خودشان فرمودند: « لاَ تَحْزَنْ إِنَّ اللّهَ مَعَنَا»5محزون نباش، تاکیدا خدا با ما است. کلیم الله اول خود و بعد خدا را دید. حبیب الله اول خدا و بعد خود را دید. لذا کلیم الله وقتی گرفتار می شود، دستش را رو به خداوند بلند می کند و می گوید: «الهی! بِحَقِّ مُحَمَّدٍ سَیدِ الْاَنْبیاء وَ بِحَقِّ عَلی سَیدِ الْاوْصِیاءِ وَ بِحَقِّ فاطِمَة سَیدة النِساءِ وَ بِحَقِّ الْحَسَنِ سَیدِ الْاَوْلیا وَ بِحَقِّ الْحُسَینِ اَفْضَلِ الشُهَداء وَ بِحَقِّ عِتْرَتِهِم وَ خُلَفائِهِم سادَةِ الْاَزْکیا»6 خدا را به پیغمبر و آل طاهرینش قسم می دهد و خداوند حاجات او را می دهد. امتیاز پیامبر ما صلی الله علیه و آله با پیامبران دیگر علیهم السلام این بود که پیامبر ما صلی الله علیه و آله مهد خدای تبارک و تعالی بودند.
امام علی بن موسی الرضا علیه السلام می فرمودند: « مَنْ أَرادَ أَنْ یكُونَ أَقْوَی النّاسِ فَلْیتَوَكَّلْ عَلَی اللّهِ.»7هر کسی که می خواهد قوی ترین مردم باشد باید به خدا توکل کند. کسی که به خدا توکل می کند، از کسی که پست و مقام دارد قوی تر است. چون تمام اینها فرو می ریزد ولی خدا زوال ناپذیر است.
در جای دیگر امام رضا علیه السلام می فرمایند: وقتی جناب یوسف علیه السلام در زندان برای آن دو نفر تعبیر خواب کردند. یکی از آنها ظرف نانی روی سرش بود و پرنده ها آن نان ها را بر می داشتند و دیگری خواب دید خوشه های انگوری در ظرف است و آنها را می فشارد. خداوند علم تعبیر خواب را به حضرت یوسف علیه السلام عطا نمود. علم تعبیر خواب، علم مبسوطی است. به یکی گفت تو را می برند و دار می زنند و به دیگری گفت تو به زودی از زندان آزاد می شوی و ساقی عزیز مصر می شوی وقتی آمدند او را از زندان ببرند، یک توجه کوچکی به غیر حق در او پیدا شد و به آن کسی آزاد می شد فرمود: « اذْكُرْنِي عِندَ رَبِّكَ»8پیش صاحبت که رفتی، یادی هم از ما کن. تا این جمله را گفت امام رضا علیه السلام می فرمایند: جبرئیل نازل شد و به او گفت چه کسی تو را از مکر برادرانت نجات داد؟ چه کسی کاروان را کنار آن چاه آورد؟ چه کسی تو را از مکر زلیخا نجات داد؟ و یوسف جواب می داد خدای متعال. جبرئیل گفت چرا گفتی اذکرنی عند ربک؟ و برای این ترک اولی هفت سال دیگر در زندان ماند. تمام قدرت های بشری عامل پوشالی است. علامه نهاوندی از علمای مشهد در یکی از کتابهای پر بارش می نویسد موسی کلیم علیه السلام به کوه طور می رفت، در میان راه به یک خاکسترنشین برخورد و گفت: به کوه طور که رفتی سلام مرا به خدا برسان و بگو مرا کمک کند. دوباره در راه به مردی ثروتمند برخورد کرد و مرد ثروتمند گفت اگر به وادی طور می روی به خدا بگو از این ثروت من بگیرد و به فقرا بدهد. داده ها و نداده ها علت دارند. اگر کسی فقیر است علتی دارد. خداوند با کسی پسر خالگی ندارد! شاید او توجهش به خدا است و تو توجه ات به غیر حق است. اگر در زندگیمان دقیق شویم این علت ها را پیدا می کنیم.
خطاب آمد به آن مرد فقیر بگو ساکت باش، بادی می فرستم تا خاکستر زیر پای تو را هم بگیرد و به آن غنی بگو تو هم ساکت باش، هر چه دعا کنی که اموال را از تو بگیرم افزون می کنم. موسی کلیم علیه السلام فرمود: خدایا تو حکیم هستی، علت این امر چیست؟ خطاب آمد مرد فقیر را پدری غنی و ثروتمند بود که در پایان عمر این پسر را صدا زد و گفت: پسرم غم روزی نخوری به قدری برایت انباشته کرده ام که بچه های تو هم می توانند از آن استفاده کنند اما آن مرد ثروتمند را پدری فقیر بود که در پایان عمر پسرش را صدا زد و به او گفت: پسرم چیزی برایت ندارم ولی تو را به خدای غنی و عادل می سپارم که او تو را کفایت می کند.
/1102101304
1. يکي از قاعده هاي فلسفي است که به اين معناست که در جهان، هيچ علتِ فاعليِ حقيقي به جز خداوند (واجب الوجود) نيست و تنها خداوند است که حقيقتاً به ديگر موجوداتْ هستي و وجود مي دهد
2. بحار، ج 75، ص 364
3. مرحوم آیت اللّه حاج شیخ هاشم مدرس قزوینی، در سال 1270 ش در روستای «قلعه هاشم خان» قزوین، در خانواده ای کشاورز دیده به جهان گشود. وی از دوران کودکی، با محبت و عشق به اهل بیت علیهم السلام تربیت و رشد یافت، به طوری که عمل به واجبات و پرهیز از محرمات را از همان دوران مراعات می کرد.
4. سوره شعرا آیه 62
5. سوره توبه آیه 40
6. الفین، ترجمه: وجدانی، ص 739.
7. بحارالانوار, ج 7,ص 143
8. سوره يوسف آیه 42