رأفت ویژه امام رضا(ع) نسبت به زائران
روایات مختلف و متعدد نشان مىدهد زیارت هرگاه از روى معرفت باشد، زائر را به اهداف عالى مىرساند، کسب معرفت و شناخت نسبت به امام نیز از جمله نکات مهمی است که باید در زیارت رعایت شود.
حجتالاسلام محمدعلی فیضآبادی، استاد حوزه و دانشگاه در گفتوگو با خبرنگار ما، با بیان اینکه خیلی مهم است که وقتی قرآن را نگاه میکنیم چه عواملی ما را به اهل بیت(ع) نزدیک میکند، اظهار کرد: یک آیه در قرآن کریم داریم که میفرماید یهودیها و مسیحیها بر سر حضرت ابراهیم(ع) دعوا میکردند، یهودیها میگفتند ایشان یهودی و مسیحیها میگفتند که حضرت ابراهیم(ع) مسیحی است، آیه نازل شد که ایشان نه مسیحی بوده و نه یهودی، لذا نزدیکترین مردم به ابراهیم کسانی هستند که از ابراهیم تبعیت کنند.
وی ادامه داد: بنابراین نزدیکترین مردم به امام رضا(ع) کسانی هستند که اعمال و رفتارشان شبیه ایشان است و به گونهای مطیع آن حضرت هستند، پس اگر ما بخواهیم به امام رضا(ع) نزدیک شویم باید کاری کنیم که اخلاق و رفتارمان به زندگی حضرت نزدیک باشد و در همه جوانب در مسیر امام رضا(ع) باشیم.
حجتالاسلام فیضآبادی یادآور شد: در آیه دیگری از قرآن کریم آمده است روزی عدهای گنهکار به نزد نبی مکرم اسلام(ص) نازل شدند، حضرت تعلل داشتند آنها را بپذیرند یا خیر که آیه نازل شد به کسانی که به آیات ما ایمان دارند، چه مسلمان و چه کافر سلام کنید.
مؤمن باید اعتقاد و معرفت به امام رضا(ع) داشته باشد
این استاد حوزه و دانشگاه با تأکید بر اینکه مؤمن باید اعتقاد و معرفت به امام رضا(ع) داشته باشد، عنوان کرد: اگر کسی گناه کرده و توبه کند خدا میبخشد، بنابراین یکی از عواملی که ما را به امام رضا(ع) نزدیک میکند توبه است، یعنی وقتی وارد حرم امام رضا(ع) میشویم، باید توبه کرد.
وی با بیان اینکه وقتی وارد حرم مطهر رضوی میروید رحمت الهی از سوی امام رضا(ع) نصیب زائران میشود، ابراز کرد: هرکسی در این باران از رحمت الهی به اندازه ظرفیت خودش برداشت میکند از همین رو ما باید ظرفیت خودمان را در این حوزه افزایش دهیم.
امام رضا(ع)؛ خورشید نورافشان
حجتالاسلام فیضآبادی با اشاره به این مطلب که امام رضا(ع) خورشید نورافشانی است که باید از آن بهره ببریم، اظهار کرد: وقتی فردی روی سرش چتر بگیرد، قطعا نور به آن نمیرسد لذا وقتی وارد حریم اهل بیت(ع) میشویم باید آدابی را رعایت کنیم زیرا زیارت یک امر قلبی است از همین رو در آداب زیارت باید طهارت داشت و یا وضو داشته باشیم، گامهایی آهسته برداشته و الله اکبر بگوییم.
وی با تأکید بر اینکه هرچند دل صیقلیتر و صافتر باشد زیارت بهتری انجام خواهد شد، عنوان کرد: سیستم اهل بیت(ع) با بقیه مردم فرق دارد، قطعا اگر زائر مؤدبانه و خاضعانه به نزد امام برود، دست خالی باز نمیگردد.
این استاد حوزه و دانشگاه یادآور شد: مشاهده میکنیم انسانهای پیر و بیسوادی به نزد امام رضا(ع) آمده و دست پر بر میگردند، در حالی که برخی افراد که تحصیلات عالیه دارند نصیبی از این زیارت نمیبرند.
زیارتنامهها؛ دریایی از معرفت، حکمت و علم برای انسان
وی با تأکید بر اینکه زیارتنامهها دریایی از معرفت، حکمت و علم برای انسانها هستند، اظهار کرد: در روایات متعدد آمده است که وقتی وارد حرم مطهر امام رضا(ع) میشویم باید در کنار ضریح حضور پیدا کرده و نماز بخوانیم، اما هم اکنون که جمعیت زیادی وجود دارد از دور هم میتوانیم زیارت کنیم و قطعا مورد قبول قرار میگیرد.
حجتالاسلام فیضآبادی با اشاره به این مطلب که در زمان ورود به حرم باید اذن دخول را قرائت کرد، گفت: برخی از عرفا میفرمایند اگر وارد حرم شده اذن دخول بخوانی و حالت منقلب شود زیارتت قبول است، اما بین حرمهای اهل بیت(ع)، حرم امام حسین(ع) استثناء بوده و آمده است: «اگر شما وارد حرم ایشان شده و گریه کردید امام پذیرفتهاند»، اما در بقیه حرمهای اهل بیت(ع) این طور نیست و اگر تنها ذرهای حال معنوی پیدا کنیم امام پذیرفته و اجازه ورود داده است.
وی با تأکید بر رافت ویژه امام رضا(ع)، اظهار کرد: همه اهل بیت(ع) رئوف هستند اما رأفت امام رضا(ع) حسی است یعنی وقتی انسان وارد بارگاه ثامنالحجج(ع) میشود آن را حس میکند لذا به طور قطع هرکس با هر روحیهای وارد این حریم شود، امام رضا(ع) دست خالی آن را بازنمیگرداند.