حجت الاسلام مومنی : اگر کسی عامل به سخنان معصومین(ع) باشد، به سعادت دنیا و آخرت می رسد
درادامۀ خبر متن سخنرانی حجت الاسلام مومنی را می خوانید:
بیانات معصومین(ع) راه نجات است
کلمات نورانی معصومین علیهم السلام جامع ترین و کامل ترین دستورات و برنامه ها را برای سعادت دنیا و آخرت ما بیان می کند. کلماتی که دین بیان می فرماید در لسان اهل بیت علیهم السلام آمده، تمام راه های اصلی و فرعی خیر در بیانات نورانی معصومین علیهم السلام آمده است منتها سه مطلب بسیار مهم است:
یک دانستن این بیانات و کلمات و راهکارهای معصومین علیهم السلام برای حیات دنیوی و اخروی.
دوم باور کردن است. بدانیم که این کلمات است که انسان را به مطلوب و مقصود می رساند و راهنمای ما برای رسیدن به مطلوب، همین کلام ائمه علیهم السلام است. اگر کسی عامل به این کلمات باشد، به سعادت دنیا و آخرت می رسد. تمام راه های اصلی و فرعی خیر در بیانات ائمه معصومین علیهم السلام آمده است. اگر کسی می خواهد سعادت دنیا و آخرتش رقم بخورد با تاسی به کلمات معصومین علیهم السلام به عنوان جامع ترین برنامه زندگی و از طرفی تاسی به سیره عملی معصومین علیهم السلام به عنوان جامع ترین الگو که پیش روی ما است. وجود مقدس پیامبر صلی الله علیه و آله ما را به این دو امر دعوت کرده است. ایشان فرمودند من می روم و دو چیز را برای شما می گذارم و آن دو چیز یکی قرآن و دیگری عترت اهل بیت علیهم السلام است. «انهما لن یفترقا حتی یرد علی الحوض»1 این دو از هم جدا نمی شوند تا در حوض کوثر به من ملحق شوند. «ما إِنْ تَمَسَّكْتُمْ بِهِمَا لَنْ تَضِلُّوا أَبَداً»2اگر یک دستتان قرآن و دست دیگرتان اهل بیت علیهم السلام باشند، ابدا گمراه نمی شوید. کسی که حقیقتا به این دو متمسک باشد، ابدا گمراه نمی شود. تمسک به قرآن: خواندن قرآن، درک معانی قرآن، عمل کردن به قرآن است. در تمسک به عترت هم همین طور است. معرفت نسبت به معصومین علیهم السلام، در مرتبه بعد محبت و در مرتبه سوم ولایت است. اگر کسی چنین بود متمسک به قرآن و عترت است. ادعای در این زمینه ره به جایی نمی برد.
ویژگی های شیعیان از لسان امام باقر(ع)
در کتاب گرانسنگ وسائل الشیعه روایتی از امام باقر علیه السلام آمده است که ایشان به جابر3 می فرمایند: آیا صرف اینکه کسی بگوید من محب اهل بیت علیهم السلام هستم، مرید و شیعه محسوب می شود؟ حضرت می فرمایند: به ولله از شیعیان ما نیست، مگر کسی که تقوای الهی و اطاعت امر خداوند را بکند. کسی که اوامر الهی را انجام دهد و از نواهی اجتناب کند، سالک طریق اهل بیت علیهم السلام است. این در طریق اهل بیت علیهم السلام قرار دارد. در سیره عملی امام حسین علیه السلام نماز حرف اول را می زند، کسی که سالک طریق ایشان است باید نسبت به نماز مقید باشد. در سیره امام حسین علیه السلام می بینیم ایشان کرارا مشغول قرآن خواندن هستند. امام حسین علیه السلام می خواهند بگویند قرآن ارزش دارد. در سخت ترین جاها می بینیم ایشان مشغول قرآن خواندن هستند. مثلا در دروازه شام سر بریده شان شروع به قرآن خواندن کردند. کسی که مرید ابی عبدالله علیه السلام است نشانه دارد. فرمود: «کُونوا لَنا زَیْنا وَلا تَکونوا عَلَیْنا شَیْنا»4باعث آبرو و زینت ما باشید. اموری که امضای خدا و اهل بیت علیهم السلام را ندارد را باید کنار بزنیم.
به اتفاق مراجع تقلید خرید و فروش ورق و نگهداری و بازی کردن با آن حرام است. رقص مرد برای مرد به اتفاق مراجع تقلید حرام است. اگر چیزی آلت و ابزار قمار بود و از این استفاده قمار بیرون آمد و استفاده از آن استفاده صحیح شد مانعی ندارد. شطرنج عادی شده است و باید در استفاده از آن احتیاط کرد. جهت اینکه امام خمینی رحمت الله علیه شطرنج را حرام اعلام نکردند این بود که اگر شطرنج به عنوان بازی علمی در جامعه محسوب شود و اگر کسی به شطرنج به عنوان ابزار قمار نگاه نکند در صورت حصول این شرایط مانعی ندارد. اینها وسیله، برای قرب به غیر خدا است. از هر چیزی که ضرورتی ندارد باید دوری کنیم. شیطان خیلی قوی تر از ما است. اگر ما با این امور متصل نباشیم زود به زانو می افتیم. کسی که با نماز رفیق باشد زانوهایش محکم است و در مقابل شیطان زمین نمی خورد. در روایت می فرماید: «الصَّلاةُ حِصنٌ مِن سَطَواتِ الشَّیطانِ»5از خطورات ذهنی و نقشه های شیطان به واسطه نماز خیلی راحت می توانیم بایستیم و در دام شیطان نیفتیم.
امام باقر علیه السلام می فرمایند: به صرف ادعا کفایت نمی کند. کسی آمد و به امام جواد علیه السلام گفت من از بندگان خالص شما هستم. حضرت فرمود: دروغ می گویی. شیعه خُلص دارای نشانه است. شیعه ویژگی ممتازی دارد. امام باقر علیه السلام به جابر فرمودند: به صرف ابراز محبت کفایت نمی کند. ضحاک6 نامی ظهر عاشورا ابی عبدالله علیه السلام را تنها گذاشت و رفت. اهل بیت علیهم السلام برای ما مداری را مشخص کرده اند. حضرت ادامه می دهند: ای جابر اگر شیعه ما را می خواهی بشناسی با این ویژگی ها بشناس: خضوع و خشوع ویژگی شیعه ما است. تکبر در شیعه راه ندارد. امیرالمومنین علیه السلام فرمودند: انسان متواضع از قعر چاه به اوج عزت می رسد و انسان متکبر از قله به حزیز می رسد.
علی یک عمر با افتادگان بنشست تا گوید از این بالا نشستنها کسی والا نمی گردد
ممکن است خداوند به ما جایگاهی بدهد، نباید از موضع قدرت به دیگران نگاه کنیم. مال آدم بی برکت می شود. موقعیت دنیایی به انسان روی کرده است، باید متواضع و افتاده باشد.
ما گدایان خیل سلطانیم جملگی هرچه هست از او داریم به طفیلی که خاک درگه اوست
پیش مردم گر آبرو داریم مردم شهر محض حرمت اوست گر به یک نوکر احترام کنند
به گل روی سیدالشهدا علیه السلام است با تواضع اگر سلام کنند همه اینها از برکت حضرت است. ما از خودمان چیزی نداریم.
امام باقر علیه السلام در ادامه فرمودند: کسی که مرید ما است، دائم الذکر است. زبان به بیهوده باز نمی کند و مرتب ذکر می گوید. ذکری بگویید که معصومین علیهم السلام فرموده اند. در روایت است که دو عمل است که خیلی سریع جواب می دهد یکی سیراب کردن تشنه است و دیگری درود و صلوات بر پیامبر صلی الله علیه و آله و اهل بیتشان علیهم السلام است. قرآن می فرماید بالاترین ذکر، نماز و قرائت قرآن بعد از نماز است. بعضی اذکار است که واقعا قلب آدم را نورانی می کند. در روایت فرموده اند تسبیحات حضرت زهرا سلام الله علیها بعد از نماز ذکر کثیر است و با توجه و حضور قلب باید گفته شود. هدیه خدا به پیامبر صلی الله علیه و آله است و در شدائد از آن باید استفاده کنیم.
یک ذکرهایی دم دست ما است و ما از آن غافل هستیم. این ذکر زود جواب می دهد و بر قلبمان هم تاثیر می گذارد زیرا از حنجره معصوم علیهم السلام بیرون آمده است و در واپسین لحظات حیاتشان شنیده شده است و مورد سوم این است که وقتی ذکر تمام شد آن معصوم علیه السلام به شهادت رسیدند. مورد چهارم هم این است که از دردانه خدا ابا عبدالله الحسین علیه السلام صادر شده است. کسی که محب اهل بیت علیهم السلام است، نمازهای واجبش مشکلی ندارد. ظهر عاشورا در آن معرکه حضرت فرمودند نماز را به پا دارید. امام سجاد علیه السلام فرمودند: اتفاقات کربلا، شام، خرابه هیچ کدام باعث نشد یک نماز شب عمه مان زینب کبری سلام الله علیها ترک شود، فقط در شام غریبان تعریف می کنند که عمه ام نشسته نمازش را خواند.
مورد دیگر روزه های مستحبی است. کسانی که صاحب اولاد نمی شوند روز اول محرم را روزه بگیرد، روزه خیلی به انسان انس می دهد.
از ویژگی دیگر شیعیان انس با قرآن است. امیرالمومنین علیه السلام فرمودند: درون انسان، نورانی می شود. برای رفع گرفتاری هر روز سوره یس بخوانید و به مادر امام زمان عجل الله تعالی فرجه هدیه کنید.
مورد آخر ویژگی شیعیان احترام به والدین است. تا می توانید به پدر و مادرتان احترام بگذارید. اگر مرده اند هر شب جمعه سر قبرشان بروید. مرحوم آیت الله العظمی فاضل لنکرانی بر سر قبر پدر و مادرشان رفتند قبر را بوسیدند و مشغول قرآن و فاتحه خواندن شدند. اگر نمی توانیم خیرات بدهیم، هر روز با تسبیح برایشان خیرات بدهیم. روایت داریم که می فرماید بعضی ها در زمان زنده بودن پدر و مادرشان عاق والدین می شوند، می خواهند از این عاق بودن بیرون بیایند سر قبر پدر و مادرشان بروند و برایشان خیرات بدهند. بعضی ها در زمان حیات پدر و مادرشان عاق نیستند. وقتی پدر و مادرشان می میرند عاق می شوند، به دلیل اینکه به پدر و مادرشان سر نمی زنند. اگر قبر پدر خراب شد بر فرزند واجب است که قبرش را آباد کند. خدا با احترام به والدین به ما امتیاز می دهد.
/1102101304
پی نوشت:
1.
مستدرك الوسائل ج 11ص 372
2.
همان
3.
ابوعبداللّه جابربن یزید بن حارث جعفی، از دانشمندان بلندپایه جهان اسلام و از نزدیک ترین یاران امام باقر علیه السلام است.به اعتراف تاریخ نگاران، علم و اندیشه های آن مرد بزرگ، نزد دانشمندان مسلمان قابل توجه بوده است. وی در کوفه شخصیتی مهم داشت و از منزلت اجتماعی ویژه ای برخوردار بود و به عنوان صاحب نظر در مسائل دینی، تاریخی، علم حدیث و حتی مسائل سیاسی شناخته می شد. جابر جعفی علاوه بر استفاده علمی از ائمه اطهار علیهم السلام ، از شخصیتهای دانشمند دیگری نیز بهره ها برده و ذخایر علمی اندوخته است که از جمله آنها می توان از جابر بن عبداللّه انصاری، ابی طفیل عامر بن واثله، عمار الدهنی، سوید بن غَفله و طاووس بن کیسان، نام برد.
4.
مشکاة الأنوار، ص 67
5.
تصنیف غررالحکم و دررالکلم ص 175 ، ح 3343
6.
ضحاک بن عبدالله مشرقی از قبیله بنی همدان، از یاران امام حسین (ع) بود که در واقعه عاشورا در کربلا حضور داشت. او در واپسین لحظات روز عاشورا از نبرد گریخت. ضحاک بن عبدالله از گزارشگران واقعه کربلا در کوفه نیز هست.