حاج علی قربانی: هر سال عاشورا، اوضاع کائنات به هم می ریزد
وارث: مراسم سیاه پوشان محرم الحرام با سخنرانی حاج علی قربانی و مداحی حاج حسین یعقوبیان، حاج سید مصطفی هاتف ، کربلایی امیر غفار بیک در هیئت جنت العباس علیه السلام خاور شهر برگزار شد.
استجابت دعا در روز ماه محرم
روایتی از ریان بن شبیب1 از امام رضا علیه السلام درباره ماه محرم و اهمیت این ماه می آوریم که حضرت ثامن الحجج علیه السلام 5 توصیه می کنند. ریان جزء صحابه امام رضا علیه السلام بوده است و امام جواد علیه السلام را هم درک کرده است. روایت اینطور است که ریان بن شبیب نقل می کند: در يک روزی که اولين روز از ماه محرم بود به خدمت امام رضا عليه السلام مشرف شدم. حضرت فرمودند: ریان آیا امروز روزه هستی؟ ماه محرم ماه مهمی بوده است و حرمت داشته است و جنگ و خونریزی در این ماه حرام بوده است. ریان گفت: روزه نیستم. حضرت فرمودند: روز اول محرم روزی است که جناب زکریای پیامبر علیه السلام به خانه خدا رفت و دعا کرد.
جناب زکریا چون جبرئیل بر او نازل شد و آیه اول سوره مریم را برایش خواند. «كهيعص» جناب زکریا خیلی تعجب کرد و پرسید معنای این حرف یعنی چه؟ جبرئیل علیه السلام فرمود: کاف یعنی کربلا، هاء یعنی هلاکت حضرت سیدالشهدا علیه السلام، یاء ابتدای اسم قاتل امام حسین علیه السلام یزید است، ع اشاره به عطش امام حسین علیه السلام در روز عاشورا دارد و صاد اشاره به صبر حضرت دارد. در زیارت ناحیه حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می فرمایند: سلام بر تو آقایی که از صبر تو همه ملائکه آسمان ها تعجب کردند.
داستان استجابت دعای زکریا(ع)
در روایت است کهجناب زکریا و همسرش سه روز به مسجد رفتند و احدی را به آنجا راه ندادند. در این سه روز جفتشان فقط برای مصیبت های امام حسین علیه السلام گریه می کردند. بعد از سه روز جناب زکریا در خانه خدا دعا کرد و گفت: خدایا به من ذریه پاک و طیبه ای عنایت کن و من آقازاده ای می خواهم شبیه امام حسین علیه السلام و مثل او به شهادت برسد، که در داغ مصیبت فرزندش شبیه به مصیبت امام حسین علیه السلام شود. دعای او به اجابت رسید و خدا ملائکه را امر کرد و به خدمت زکریا علیه السلام آمدند.
شباهت ها و تفاوت های شهادت یحیی و امام حسین(ع)
در حالی که زکریا مشغول به عبادت بود گفتند: خدا تو را بشارت می دهد به فرزندی به نام یحیی که شبیه به امام حسین علیه السلام است. جناب یحیی با امام حسین علیه السلام خیلی شباهت داشتند. هر دو شش ماهه به دنیا آمدند. شباهت هایشان را مرحوم شوشتری2 در کتاب خصائصش نقل می کند و یک سری افتراق بین آن دو بزرگوار را هم نام می برد.
نحوه شهادت یحیی شنیدنی است. پادشاهی که هم عصر جناب یحیی بود یک خانمی داشت که سنش بالا رفته بود و قدرت داشت. از چشم داشت می افتاد و احساس حقارت کرد و فکر کرد که دختر خودش را به پادشاه پیشنهاد بدهد. پادشاه که هم عصر یحیی علیه السلام بود و یحیی هم پیغمبر بود، گفت باید از یحیی مسئله شرعیش را سوال کنم. از یحیی علیه السلام پرسید و او فرمود: امکان ندارد و حرام می شود. وقتی جواب جناب یحیی به ملکه رسید، کینه یحیی در دل آن زن به وجود آمد. دوباره فکر کرد و به دخترش گفت: خودت را خوشگل می کنی و شراب مفصلی به پادشاه می دهی. با شراب و بزک کردن هر چه بگویی او گوش می دهد. پادشاه گفت من هر طور شده است باید تو را تصاحب کنم. دختر گفت: من مهریه ام خیلی سنگین است و به این سادگی ها نمی توانی مرا تصاحب کنی. گفت مهریه ات چیست؟ دختر گفت: قتل یحیی است. پادشاه گفت: هر چه باشد انجام می دهم. یحیی علیه السلام در مسجد بود و او را از آنجا بیرون آوردند و به شهادت رساندند. پادشاه هم سر جناب یحیی را در تشت گذاشت و شراب می خورد و با این سر بازی می کرد. وقتی خواستند یحیی را به شهادت برسانند او را از مسجد بیرون آوردند و در حالتی او را به شهادت رساندند که اهل و عیالش در کنارش نبودند. اما سیدالشهدا علیه السلام همان موقع که قاتل روی سینه اش نشسته بود خواهرش از بالای تل زینبیه به او نگاه می کرد. جناب یحیی را وقتی کشتند بدنش سالم بود ولی بدن سیدالشهدا علیه السلام را هم مصلح کردند و هم نحر کردند و عده ای پیش یزید امدند و گفتند به ما هدیه بیشتری بده چون ما بدن او را با خاک یکسان کرده ایم.
حضرت رضا علیه السلام فرمودند: روز اول محرم آن روزی است که زکریا علیه السلام به در خانه خدا رفت و روزه داشت و دعا کرد و خدا به او بشارت به یحیی داد. امام رضا علیه السلام در ادامه فرمودند: اگر کسی روز اول محرم را روزه بگیرد و در خانه خدا دعا کند، همچنان که دعای زکریا علیه السلام را به اجابت رساند دعای تو را هم به اجابت می رساند. سپس حضرت فرمودند: یا بن شبیب محرم آن ماهی است که به جهت حرمتش عرب جاهلیت هم جنگ در آن ماه را حرام کرده بود. اما امت پیغمبر صلی الله علیه و آله حرمت این ماه را نگاه نداشتند. هیچ کسی در این عالم از جهت شرافت حسب و نسب مانند امام حسین علیه السلام به دنیا نیامده است و نمی آید. از سلب امام حسین علیه السلام ائمه علیهم السلام به دنیا آمده اند.
حضرت فرمودند: اگر روز اول محرم را روزه بگیری خدا به احترام این روز، هر دعایی که داشته باشی را به استجابت می رساند. همه ذرات عالم وجود متنعم از شفاعت حضرت سیدالشهدا سلام الله علیه مخصوصا در این دهه هستند.
امام آن فراز معروف را فرمودند: «یا ابْنَ شَبِيبٍ إِنْ كُنْتَ بَاكِياً لِشَيْءٍ فَابْكِ لِلْحُسَيْنِ بْنِ عَلِيٍّ ع فَإِنَّهُ ذُبِحَ كَمَا يُذْبَحُ الْكَبْشُ وَ قُتِلَ مَعَهُ مِنْ أَهْلِ بَيْتِهِ ثَمَانِيَةَ عَشَرَ رَجُلًا مَا لَهُمْ فِي الْأَرْضِ شَبِيهُونَ وَ لَقَدْ بَكَتِ السَّمَاوَاتُ السَّبْعُ وَ الْأَرَضُونَ لِقَتْلِهِ»3
هیچ چیزی در این عالم لیاقت این را ندارد که برایش اشک بریزی، مگر حضرت سیدالشهدا علیه السلام.
امام رضا علیه السلام فرمودند: هفت آسمان و هفت زمین در عزای سیدالشهدا علیه السلام گریه کردند. حضرت سیدالشهدا علیه السلام یک زیارتی دارند که در مفاتیح هم هست. در فرازی می فرمایند: «وَ بَكَی لَهُ جَمِیعُ الْخَلائِقِ وَ بَكَتْ لَهُ السَّمَاوَاتُ السَّبْعُ وَ الارَضُونَ السَّبْعُ وَ مَا فِیهِنَّ وَ مَا بَیْنَهُنَّ وَ مَنْ یَتَقَلَّبُ فِی الْجَنَّةِ وَ النَّارِ مِنْ خَلْقِ رَبِّنَا وَ مَا یُرَی وَ مَا لا یُرَی»4 نه تنها بهشتیان برای تو گریه کردند جهنمیان و آنچه در آن است هم برای تو گریه کردند. هر سال عاشورا که می شود اوضاع کائنات به هم می ریزد. حواسمان را جمع کنیم وارد دهه ای می شویم که از همه کائنات دستگیری می شود.
وقتی قیامت می آید و حضرت سیدالشهدا علیه السلام از همه دستگیری می کنند شیطان دو دستی بر سر خودش می زند. حضرت ولی عصر عجل الله تعالی می فرمایند جد ما امام حسین علیه السلام هر چه که داشته است داده است و خدا هم از هیچ چیزی برایش کم نگذاشت.
/1102101304
پی نوشت:
1.
رَیان بن شَبیب، از محدثان مورد وثوق شیعه و از اصحاب امام رضا(ع) و امام جواد(ع) است. او به گفته نجاشی دایی معتصم خلیفه بنی عباس بوده که خواهرش مارده از کنیزان هارون و مادر معتصم بوده است. اما برخی مانند مسعودی در اثبات الوصیة وی را دایی مأمون ذکر کردهاند.
2.
محمدتقی شوشتری معروف به علامه شوشتری یا محقق شوشتری، که در بین مردم شوشتر مشهور به شیخ شوشتری و حاج شیخ بود، یکی از علما و دانشمندان معاصر است که در ساحت حدیثپژوهی خدمات ارزنده و بیسابقهای انجام دادهاست.
3.
وسائل الشیعة ج : 13 ص: 503
4.
بحار الانوار، جلد44،ص286/ امالی شیخ صدوق، ص130/ عیون اخبار الرضا ج1، ص299